Mødedato: 12.12.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

SSP-afrapportering af urolige byområder for 1. halvår 2018

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 1. halvår af 2018. SSP Sekretariatet, som betjener København, udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder. Denne orientering omhandler afrapporteringen for første halvår af 2018, og forelægges for Socialudvalget til efterretning.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager SSP-afrapporteringen vedrørende urolige byområder for første halvår af 2018 til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet.

SSP Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Denne orientering drejer sig om afrapporteringen for første halvår af 2018.

Vedlagt er en sammenfatning af afrapporteringen, jf. bilag 1 og en oversigt over afrapporteringens fund fordelt på bydele, jf. bilag 2.

Ved sagens drøftelse på udvalgsmødet den 12. december 2018 vil chefen for SSP-sekretariatet Tommy Laursen være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringerne.

Løsning

I det følgende vil hovedelementerne i SSP-afrapporteringen for første halvår af 2018 blive gennemgået.

Afrapporteringen for første halvår af 2018
Situationen i København er i første halvdel af 2018 i klar bedring i forhold til 2017. Stort set alle unge, som har været impliceret i registrerede episoder med uro i det første halvår af 2018, jf. nedenstående gennemgang, vurderes at være identificeret, og relevante myndigheder kan nu fremadrettet arbejde videre med de pågældende. Der er kun nogle enkelte unge over 18 år, som SSP grundet igangværende efterforskning ikke har fået nogen viden om, og som derfor ikke er registreret og tilknyttet en SSP-indsats

SSP skal stadig bruge mange ressourcer på at forhindre, at unge mennesker bliver en del af de grupperinger, der til tider er voksende nogle steder i byen.

Der var blandt andet to udfordringer i 2017 som fyldte meget, urolige episoder i indre København og 16+ udfordringen. I indre København mødtes unge fra forskellige bydele og udviste en uroskabende adfærd og skabte utryghed i bydelen. SSP oplyser i den forbindelse, at en koordineret bydelsdækkende plan vurderes at virke efter hensigten, og at udfordringerne løbende bliver håndteret.

I forhold til 16+ udfordringen oplyses det fra SSP, at SSP parterne har et godt og konstruktivt samarbejde på tværs af bydele, forvaltninger og myndigheder. Med samarbejdet ønskes det, at man arbejder med de unge ud fra en fælles tilgang, hvilket synes at lykkes i den første halvdel af 2018.  

Akutte beredskaber i 2018
I strategien for SSP København er SSP organisationen tillagt en beredskabsfunktion, der igangsættes ved voldsomme eller akutte uroligheder, som vedrører unge. SSP akutberedskabet har været aktiveret tre gange i den første halvdel af 2018. Alle tre beredskaber var lokale.

Det første lokale beredskab blev aktiveret i februar 2018 i Valby, hvor en person efter et slagsmål blev stukket med kniv. Dette resulterede i en efterfølgende konflikt mellem to af nærområdets grupperinger. SSP udarbejdede på den baggrund en akut handleplan, som indeholdt synlig patruljering, hjemmebesøg, institutionsbesøg, orientering til forældre og borgere og igangsættelse af en koordinerende indsats af gadeplansarbejdet. Handleplanen er nu afsluttet.

Anden gang, et lokalt beredskab blev igangsat, var på Amager i april måned, hvor en konflikt mellem to grupperinger fra henholdsvis Urbanplanen i Sundby Sydvest og Holmbladsgade i Sundby Nordøst, primært bestående af unge over 18 år, førte til udarbejdelse af en handleplan. Handleplanen skulle sikre en forsat målrettet og god kontakt til de unge, skærme unge under 18 år fra at blive involveret i konflikten og skabe tryghed i området. Dette skulle sikres via en optimering af det lokale gadeplansarbejde og Københavnerteamets tilstedeværelse i de lokale institutioner. Status for handleplanen er, at den ligeledes er afsluttet.

Sidste gang, et lokalt beredskab blev igangsat i det første halvår af 2018, var i juni 2018 i Husum-Tingbjerg, hvor en konflikt mellem to grupperinger førte til flere skudepisoder, hvor de implicerede var fra henholdsvis Rødovre og Husum og over 18 år. Disse episoder nødvendiggjorde en iværksættelse af en SSP handleplan. Handleplanen havde til formål at forhindre flere skudepisoder i at indtræffe og skabe tryghed blandt områdets børn, unge, forældre og øvrige borgere. Planen havde ydermere til formål at sikre, at unge der henvender sig til institutioner eller fagpersoner bliver imødekommet – og bliver inkluderet i de tilbudte aktiviteter i området. Handleplanen er for nuværende afsluttet. Der har været ro på området, efter at mange toneangivende profiler i konflikten er blevet fængslet.

Uro forvoldt af grupper af unge under 18 år:
I København udviste flere lokale grupper af unge under 18 år, en uhensigtsmæssig adfærd i den første del af 2018. På Ydre Nørrebro blev politiet konfronteret af en mindre gruppe unge, og der har været enkelte afbrændte containere og andre episoder med negativ social adfærd. Politiet patruljerer fortsat i området og forsøger at gå i dialog med de unge.

I Valby og Sydhavn har en gruppe unge drenge på 10 personer mellem 14 og 17 år begået en række overfald i forbindelse med røveri, trusler, tyverier og knivstik. Der er afholdt såkaldte bekymringsmøder vedrørende denne gruppe unge mellem Socialforvaltningen, SSP og sagsbehandlere til de implicerede unge. De unge i denne gruppe har alle aktive sager i forvaltningen.                                

I samme område af byen står en gruppe piger mellem 13 og 16 år bag flere voldsepisoder, tyverier og ligeledes hærværk og brugstyveri. SSP, Børne- og Ungdomsforvaltningens gadeplan og Borgercenter Børn og Unge har styrket deres koordinering mellem klubpersonale og kontaktpersoner til de unge piger.

Derudover er der et par andre grupper af unge, som samles i Valby, hvor de implicerede unge er fra forskellige kommuner. Den ene af grupperne har opholdt sig ved Ny Ellebjerg station, hvor de har haft en uhensigtsmæssig adfærd. Der har ligeledes været enkelte gaderøverier begået af unge mod andre unge. Samarbejdet mellem gadeplansmedarbejdere og Københavns Politi blev intensiveret efter episoderne, og de unge mødes ikke længere på stationen.

Den anden gruppe af unge er mellem 14 og 17 år og kommer fra henholdsvis København, Hvidovre og Frederiksberg. De unge kender hinanden fra anbringelsessteder i og uden for København. Gruppen har haft et bekymrende stofindtag og er blevet set påvirkede forskellige steder i Valby. Der er igangsat et koordinerende arbejde mellem de forskellige bydele og kommuner, som de unge kommer fra.

Uro forvoldt af grupper af unge over 18 år:
Der har i første halvår af 2018 været nogle episoder, hvor unge over 18 år har skabt uro i bybilledet. Dels på Amager, hvor en igangværende konflikt mellem to grupperinger har givet anledning til episoder med slagsmål, overfald og trusler – herunder tre episoder med knivstik. Jævnfør afsnittet ’Akutte beredskaber i 2018’, førte konflikten til udarbejdelsen af en handleplan, som nu har status som værende afsluttet. Dels i Husum/Tingbjerg hvor en konflikt mellem to grupperinger har ført til flere skudepisoder. Konflikten medførte udarbejdelsen af en handleplan, som for nuværende er afsluttet, og der meldes om ro i området, jævnfør afsnittet ’Akutte beredskaber i 2018’. Dels en episode i Valby, hvor 40 unge forsamlede sig og skabte uro, hvor politiet måtte rykke ud og håndtere situationen.

Udviklingen i sager til SSP+
SSP+ er en indsats, der har til formål at hjælpe unge mellem 17 og 25 år med at komme ud af kriminalitet. SSP + havde ved indgangen af 2018 30 unge i handleplansforløb, og ved udgangen af 1. halvår 2018 15 unge i forløb. Det overordnede billede er, at der er en nedgang i SSP+ sagerne. Årsagen til nedgangen skyldes flere ting. For det første et øget antal indsatser, som beskæftiger sig med målgruppen. For det andet har SSP+ forankret et stærkt tværfagligt netværk. Sidst er antallet af sigtede i aldersgruppen 18-25 år let dalende.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i foråret 2019 modtage status for 2. halvår af 2018.

 

Nina Eg Hansen

                                   / Lise Stidsen Vandahl 

 

 

Beslutning

Kontorchef Lise Stidsen Vandahl og SSP-sekretariatschef Tommy Laursen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top