Mødedato: 12.11.2014, kl. 16:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Aktivlovens § 81b, praksis, status og sagsbehandlingsfrist

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres om implementeringen af aktivlovens § 81b om midlertidig huslejehjælp, herunder den forventede praksis på området og de tilknyttede udgifter.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller overfor Socialudvalget,

  1. at Socialudvalget tager orientering om forventet praksis og udgifter til ydelser efter den nye bestemmelse i aktivlovens § 81b til efterretning,
  2. at Socialudvalget tager orienteringerne om status på anvendelse af § 81b og om nye informationsinitiativer til efterretning, og
  3. at Socialudvalget godkender sagsbehandlingsfrist på den nye lovbestemmelse (aktivlovens § 81b).

Problemstilling

Folketinget vedtog den 11. juni 2014 en ny bestemmelse om midlertidig huslejehjælp til unge under 30 år i aktivlovens § 81b. Bestemmelsen trådte i kraft den 1. juli 2014.

Socialforvaltningen forelagde i forlængelse heraf den 13. august 2014 Socialudvalget en indstilling om forventet praksis på området samt en beslutning om ekstern høring om sagsbehandlingsfrister. Udvalget godkendte på mødet den 13. august 2014 indstillingens punkt 2 om ekstern høring om sagsbehandlingsfrister, hvorimod udvalget udsatte behandlingen af indstillingens punkt 1 om forventet praksis på området og udgifter forbundet dermed.

Dette punkt forelægges nu atter til udvalgets efterretning, hvorved der gøres endeligt op med den oprindelige sag af 13. august 2014. Socialforvaltningen orienterer samtidig om bestemmelsens anvendelse og om nye informationsinitiativer.

Den oprindelige indstilling med bilag er vedlagt som bilag 1-3 til denne indstilling.

Løsning

Praksis

Formålet med den nye bestemmelse er at sikre, at den unge kan bevare fokus på uddannelse og arbejde. Dette fokus forudsætter, at den unge på sigt får en stabil boligsituation. Der er ikke krav om, at den unge skal have en løsning parat, når ydelsen søges, men den unge og kommunen skal arbejde frem mod en varig løsning på situationen.

Socialforvaltningen har implementeret bestemmelsen pr. 1. juli 2014, og har fastlagt praksis ud fra lovens bemærkninger og høringsnotat udarbejdet af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

Der kan efter den nye bestemmelse ydes støtte til husleje i op til et halvt år til unge under 30 år, der modtager de laveste sociale ydelser, nemlig uddannelseshjælp, kontanthjælp og revalideringsydelse. Der kan alene ydes støtte til husleje, og ikke til andre udgifter i lejeforhold, som f.eks. el, vand og varme.

Forvaltningen forventer, at målgruppen særligt vil være unge, som har oplevet forandringer i deres situation, som har påvirket deres betalingsevne, f.eks. mistet arbejdet, stoppet uddannelse, ophævet samliv.

Kommunen kan opstille relevante betingelser for ydelsen om f.eks. administration af huslejebetaling eller samarbejde om en plan for flytning til billigere bolig. Plan om flytning kan omfatte flytning til anden kommune, idet det ikke altid vil være realistisk, at en ung kan finde en bolig, der er tilstrækkeligt billig i København. Det vil ofte være lettere for unge at finde en bolig indenfor et halvt år uden for det centrale København, fordi presset på boligmarkedet er meget højt i København. Selv for unge, der opfylder kriterierne for boligsocial anvisning, er ventetiden aktuelt for lang til, at der kan ydes støtte i hele venteperioden. Aktuelt venter unge med lav betalingsevne i gennemsnit ni måneder på en bolig via den boligsociale anvisning.

Som med de øvrige bestemmelser i aktivlovens § 81 og § 81a om støtte til husleje må der ikke gives ydelser, som direkte kompenserer den unge for sanktioner efter beskæftigelsesreglerne.

Der stilles i den nye bestemmelse ikke krav om, at huslejen skal være rimelig eller at boligen skal være lovlig. Imidlertid vil støtte til husleje ikke kunne sikre, at den unge kan fastholde f.eks. en ulovligt fremlejet bolig. I tilfælde af ansøgere i uhensigtsmæssige lejemål, hvad enten der er tale om boliger, der ikke er godkendt til beboelse, ulovlig fremleje eller boliger med en uhensigtsmæssig pris, må forvaltningen vejlede de unge f.eks. om klagemuligheder og andre boligmuligheder frem for at yde økonomisk støtte til at fastholde en uhensigtsmæssig bolig.

Anvendelse af bestemmelsen

Socialforvaltningen kan konstatere, at der fra 1. juli 2014 til ultimo september 2014 ikke er blevet bevilget ydelser efter den nye bestemmelse, idet der ikke har været ansøgere til ydelsen, som ligger inden for målgruppen for ydelsen.

Støtte til husleje skal vurderes efter flere bestemmelser i en fast rækkefølge fastsat i loven. Det betyder, at forvaltningen altid skal vurdere en sag efter § 81a om udsættelsestruede lejere, før sagen bedømmes efter § 81b om huslejestøtte til unge.

Hvis de unge opfylder betingelsen i § 81a, får de støtte efter denne bestemmelse, også selv om de kunne have opnået støtte efter den nye bestemmelse i § 81b. Det er en betingelse for ydelser efter § 81a, at ansøgeren er udsættelsestruet. I § 81b skal ansøgeren blot være i en udsat situation.

I perioden har i alt 30 unge fået en ydelse til husleje efter bestemmelsen om udsættelsestruede unge i § 81a eller efter grundbestemmelsen om enkeltydelser i § 81.

Det er imidlertid erfaringen, at de fleste borgere først kontakter Socialforvaltningen for at få hjælp til at fastholde deres bolig, når de allererde er udsættelsestruede og har en huslejerestance - ikke når de blot er klar over, at de fremover vil få vanskeligt ved at betale deres husleje. Da forvaltningen alene kan bevilge ydelser efter § 81b på baggrund af en henvendelse fra den enkelte borger, har forvaltningen overvejet, hvordan kendskabet til forvaltningens muligheder for støtte, herunder den nye bestemmelse kan udbredes.

Forvaltningen har behandlet i alt 75 sager vedrørende unge under 30 år efter bestemmelsen i § 81b i perioden 1. juli til 26. september 2014. 68 ansøgere har fået afslag på en ydelse, mens de sidste 7 ansøgninger ikke var afgjort på opgørelsestidspunktet.

Forvaltningen har som stikprøve gennemgået 20 sager vedr. unge under 30 år, og kan på den baggrund opgøre årsager til, at der er givet afslag på hjælp efter § 81b:

 -          12 afslag blev givet til studerende, som på forskellig vis stod i en vanskelig situation. Ingen af dem modtog de tre relevante ydelser uddannelseshjælp, kontanthjælp eller introduktionsydelse, og var derfor ikke i målgruppen for bestemmelse. 7 ud af de 12 var i sommeren 2014 mellem uddannelser, og fik derfor ikke udbetalt SU. 1 var løbet tør for SU, 1 havde ikke fået udbetalt første SU, mens en anden lige havde fået udbetalt sidste SU. De to sidste var almindelige SU-modtagere.

-          4 afslag blev givet, fordi borgernes husleje i forvejen var under gennemsnit for København. Ydelsen må ikke stille borgeren i en bedre situation end andre unge med en billig husleje. Huslejen lå i sagerne mellem 2300 og 3400. En enkelt af sagerne vedrørte en husstand på 2 voksne. Da de ikke var udsættelsestruede, kunne de heller ikke på afgørelsestidspunktet få en ydelse efter § 81a om støtte til udsættelsestruede lejere.

-          2 afslag skyldes, at borgerne er sanktioneret efter beskæftigelsesreglerne. En ydelse må ikke direkte kompensere for en sanktionering.

-          2 afslag er givet til lønmodtagere, som falder uden for målgruppen for ydelsen.

Nye initiativer

Forvaltningen vil lave en informationspjece målrettet unge om muligheden for støtte, som kan uddeles af sagsbehandlere i både Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. I pjecen kan der blandt andet vejledes om muligheden for hjælp til huslejestøtte (herunder støtte efter aktivlovens § 34 til særligt høje huslejeudgifter), økonomisk rådgivning samt om borgers økonomiske situation ved huslejeudgifter mellem to uddannelser. Herudover kan Socialforvaltningen tilbyde særlig orientering om blandt andet den nye bestemmelse til Jobcenter Københavns Ungecenter i Skelbækgade, som er jobcenter for unge under 30 år, som ikke har en lang videregående uddannelse.

Høring vedr. sagsbehandlingsfrister

Socialforvaltningen har foreslået en sagsbehandlingsfrist på 4 uger, dog behandles hastesager hurtigst muligt. Forvaltningen har modtaget høringssvar fra Handicaprådet, Udsatterådet og Ældrerådet. Der henvises til de vedlagte høringssvar i bilag 4.

Høringssvar fra Handicaprådet, Udsatterådet og Ældrerådet

Det fremgår af høringssvaret fra Handicaprådet, Udsatterådet og Ældrerådet, at de ikke har bemærkninger til forvaltningens foreslåede sagsbehandlingsfrist til den nye bestemmelse i aktivlovens § 81b, men Udsatterådet understreger generelt behovet for en kort sagsbehandlingsfrist - særligt for udsatte mennesker med akutte problemer. 

Handicaprådet påpeger, at det er vigtigt, at der kan iværksættes hjælp for borgere, der er i risiko for at blive udsat fra bolig. 

Socialforvaltningens bemærkninger

Socialforvaltningen har forståelse for de synspunkter, som høringsparterne giver udtryk for i høringssvarene. Socialforvatlningen behandler altid spørgsmål om hjælp så hurtig som muligt. De foreslåede frister er et udtryk for den forventede og gennemsnitlige sagsbehandlingstid. Der er altid fokus på, om en ansøgning skal behandles akut, og dermed væsentligt hurtigere end den fastsatte sagsbehandlingsfrist.

Det er forvaltningens vurdering, at den foreslåede frist vil give en bedre forventningsafstemning mellem forvaltningen og borgerne. Således vil den foreslåede frister tilgodese formålet med retssikkerheden om at give borgerne et realistisk billede af sagsbehandlingstiden, når de henvender sig om hjælp til forvaltningen. 

Forvaltningen anbefaler derfor, at der ikke ændres i den frist, der blev sendt i høring. På den baggrund indstiller forvaltningen, at Socialudvalget godkender nedenstående forslag til sagsbehandlingsfrist på området.

Lov om aktiv Socialpolitik

 Ny sagsbehandlingsfrister            

Nye lovbestemmelser


Midlertidig hushjælp til unge under 30 år, § 81b

4 uger

I hastende sager behandles ansøgning hurtigst muligt.

 

Økonomi

Som beskrevet i den oprindelige indstilling om aktivlovens § 81b om midlertidig huslejehjælp, som Socialudvalget blev forelagt den 13. august 2014, forventer forvaltningen, at forbruget efter bestemmelsen vil være ca. 2 mio. kr. pr. år. Det forventes, at denne udgift fortsat er realistisk henset til, at der forventes et forbrug, når kendskab til mulighederne for støtte er udbredt. Udgifterne forventes dermed at kunne holdes inden for rammen af den DUT-kompensation på 2 mio. kr. pr. år, som ydes via bloktilskuddet.

Videre proces

Forvaltningens sagsbehandlingsfrister skal i henhold til retssikkerhedslovens § 3, stk. 2, offentliggøres. Hvis Socialudvalget godkender den nye sagsbehandlingsfrist, vil fristen derfor blive offentliggjort på kommunens hjemmeside.


Anette Laigaard

                                        / Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Under punktets behandling deltog kontorchef Gitte Bylov Larsen og kontorchef Ane K. Christensen

Indstillingens 1. og 2. at-punkter blev taget til efterretning. Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

Til top