Mødedato: 12.10.2022, kl. 17:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Godkendelse af puljemidler fra Sundhedsministeriets pulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede

Resumé

Rusmiddelbehandling København har fået tilsagn om i alt 2,4 mio. kr. fra Sundhedsministeriets pulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede borgere med alkoholmisbrug og en samtidig psykisk lidelse. Målgruppen er borgere, der allerede er i ambulant alkoholbehandling, og som i en periode har behov for døgnbehandling med fokus på deres dobbeltbelastning. Socialudvalget skal med indstillingen tage stilling til, om den eksterne finansiering og en tilsvarende justering af indtægts- og udgiftsbudgettet kan godkendes.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at Rusmiddelbehandling København modtager 609 t. kr. årligt i perioden 2022-2025 fra Sundhedsministeriets pulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede, og at indtægts- og udgiftsbudgettet opjusteres tilsvarende, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

Problemstilling

Rusmiddelbehandling København fik i april 2022 tilsagn om støtte på i alt 2,4 mio. kr. i perioden 2022-2025 fra Sundhedsministeriets pulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede.

Socialudvalget skal godkende sager om ekstern finansiering over 1 mio. kr. med henblik på tilsvarende justering af indtægts- og udgiftsbudgettet.

Løsning

Sundhedsministeriet har i april 2022 udmøntet ansøgningspulje til styrkelse af den kommunale alkoholbehandling af dobbeltbelastede borgere med henblik på at yde tilskud til at tilbyde borgere med et alkoholmisbrug og en samtidig psykisk lidelse et kvalificeret døgntilbud. Puljen er en videreførelse af tidligere puljer til samme formål, og det er fjerde gang, at puljen bliver udmøntet siden 2012. Det er tilsvarende fjerde gang, at Rusmiddelbehandling København får tilskud fra puljen. Tidligere tilskud var på ca. 1,2 mio. kr. for perioden 2020-2021, ca. 2,1 mio. kr. for perioden 2016-2019 og 5,5 mio. kr. for perioden 2012-2015.

Rusmiddelbehandling København har søgt om ca. 7 mio. kr., og har fået tilsagn om tilskud på 2,4 mio. kr. fordelt med ca. 0,6 mio. kr. årligt i årene 2022-2025. Dette svarer til ca. tre døgnforløb årligt á tre måneders varighed. Sidste år visiterede Rusmiddelbehandling København i alt 47 borgere med alkoholforbrug til døgnbehandling (i alt 49 forløb). Gennemsnitslængden pr. forløb var her ca. tre måneder.

Målgruppen for puljemidlerne er borgere fra Københavns Kommune, som er indskrevet i alkoholbehandling i Rusmiddelbehandling København. Borgerne har en alkoholafhængighed i kombination med en psykisk lidelseog er så belastede af disse udfordringer, at de i en periode har brug for døgnbehandling. Den psykiske lidelse drejer sig fx om personlighedsforstyrrelser og/eller symptomlidelser som angst, depression, ADHD, PTSD m.v.

Formålet med puljemidlerne er at tilbyde disse borgere et kvalificeret tilbud om døgnbehandling, hvor der er fokus på borgernes dobbeltbelastning, og samtidig sikre et sammenhængende forløb i overgangen mellem ambulant behandling og døgnbehandling. Der er indgået samarbejdsaftaler med tre kvalificerede døgnbehandlingssteder, som Rusmiddelbehandling København har et godt og tæt samarbejde med.Et ophold på en behandlingsinstitution varer typisk 1 – 3 måneder.

Det gode samarbejde kombineret med en målrettet indsats på døgnbehandlingsstederne samt en skarp målgruppeafklaring og visitation har vist sig at være afgørende faktorer for de gode resultater af behandlingen.Erfaringerne med indsatsen fra tidligere projektperioder med støtte fra puljen er, at behandlingseffekten for borgerne er øget gennem projektdeltagelsen.

Ved behov for yderligere behandling efter endt døgnophold, foregår dette typisk i Rusmiddelbehandling København i et samarbejde med øvrige kommunale og regionale behandlings- og støtteindsatser.

Hvis Socialudvalget godkender den eksterne finansiering fra puljen, vil indtægts- og udgiftsbevillingen blive konteret på bevillingsområde Udsatte Voksne i forbindelse med den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.  

Økonomi

Der er ikke krav om kommunal medfinansiering i projektet, og projektet har derfor ingen økonomiske konsekvenser for kommunen. Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget blive opjusteret med 2,4 mio. kr. i perioden 2022-2025 jf. tabel 1. De bevillingsmæssige konsekvenser indarbejdes i relevant førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer. 

Tabel 1: Bevillingsmæssige konsekvenser

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil indtægts- og udgiftsbudgettet blive opjusteret på bevillingsområde Udsatte Voksne i forbindelse med den førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Mikkel Boje

                                         / Eva Stokbro og Anders Møller Jakobsen

 


Beslutning

Sagen blev godkendt sammen med dagsordenen. 
Til top