Mødedato: 12.09.2007, kl. 16:00

Fagligt udviklingsprojekt på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede

Fagligt udviklingsprojekt på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 12. september 2007

 

 

5.      Fagligt udviklingsprojekt på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede

SUD 349/2007  J.nr. 347/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

I forlængelse af medieomtalen af kritisable forhold på et af forvaltningens bosteder i februar måned og SUD´s beslutning om, at iværksætte en række udviklingsinitiativer på området forelægges SUD hermed den endelige projektbeskrivelse for projektet.

 

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  At Socialudvalget tiltræder vedlagte projektbeskrivelse for det faglige udviklingsprojekt.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2007

 

Kontochef Anders B. Lassen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Udvalget bemærkede, at Handicaprådet bør inddrages i det videre arbejde.

  

 

 

 

Problemstilling

SUD tiltrådte på mødet d. 7. marts, at der i 2007 anvendes 2,0 mio. kr. til udviklingsinitiativer på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede. På samme møde behandlede SUD ligeledes et medlemsforslag fra Finn Rudaizky (Løsgænger) samt et medlemsforslag fra Thor Grønlykke, Jens Nielsen og Lars Rasmussen (alle S) med 10 konkrete forslag til forbedringer på kommunens bo- og dagtilbud (jf. bilag 2). Hovedparten af de ti punkter er indarbejdet i den fremlagte projektbeskrivelse. Undtagelsen er forslaget om, at der fastsættes et loft over antallet af ufaglærte og vikarer på institutionerne.

 

Løsning

Med udgangspunkt i medlemsforslaget og Socialforvaltningens forslag til udviklingsinitiativer, er indholdet i udviklingsprojektet blevet drøftet med medarbejdere, ledere, eksterne interessenter mv. SUD blev forelagt en status på dette arbejde d. 9. maj (SUD 158/2007). Derudover blev projektet drøftet på SUD konferencen d. 25. juni. Projektbeskrivelsen er udarbejdet i forlængelse heraf. Med udviklingsprojektet tages de første skridt i en længerevarende proces, som skal styrke den faglige og organisatoriske udvikling på området.

 

Forslaget om, at der fastsættes et loft over antallet af ufaglærte og vikarer på institutionerne er ikke medtaget som en del af det faglige udviklingsprojekt, idet der er brug for at vurdere det yderligere bl.a. i forhold til den aktuelle rekrutteringssituation.

 

Det konkrete indhold i det faglige udviklingsprojekt

Som tidligere forelagt udvalget (SUD 158/2007) udgøres det faglige udviklingsprojekt af seks delprojekter. Indholdet i de seks delprojekter beskrives nærmere i den vedlagte projektbeskrivelse (bilag 1). I resumeform ser indholdet således ud:

 

1. Faglighed, kompetenceudvikling og efteruddannelse

Der gennemføres en række kursusaktiviteter i efteråret 2007 og i begyndelsen af 2008. Kurserne henvender sig til alle medarbejdere på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede og vil bl.a. omhandle emner som medicinering, magtanvendelse, kommunikation, etik, handleplaner mv. Derudover tilrettelægges i efteråret en nøglepersonuddannelse, der sigter mod at uddanne 1-2 faglige nøglepersoner på hver arbejdsplads. Nøglepersonerne skal understøtte den faglige udvikling på arbejdspladserne og skal fungere som ressource- og sparringspartnere for de øvrige kollegaer. Begge uddannelsesforløb tilrettelægges i et samarbejde mellem forvaltningen, forstanderne på området og en ekstern samarbejdspartner.

 

2. Udvikling af holdninger og værdier samt pædagogisk praksis

Der iværksættes en proces, hvor der formuleres et fælles etisk kodeks for alle dag- og botilbud for handicappede i Socialforvaltningen. Det etiske kodeks skal styrke arbejdet med værdier og holdninger i det daglige arbejde med brugerne. Der vil blive afholdt et seminar i efteråret 2007, hvor ledere og medarbejdere fra de enkelte arbejdspladser deltager i formuleringen af kodekset. Efterfølgende skal alle arbejdspladser i løbet af 2008 arbejde med at implementere og fundere kodekset i den pædagogiske praksis og hverdagen. Hver arbejdsplads skal udarbejde en beskrivelse af, hvordan de arbejder med kodekset i praksis. Afslutningsvis samles alle arbejdspladsernes beskrivelser til et "etisk kodeks i praksis". Dette kan fremover bruges til faglig udveksling, videndeling, til inspiration for studerende, pårørende mv. Forløbet tilrettelægges i samarbejde med forstandere på området og en ekstern samarbejdspartner.

 

3. Rekruttering og introduktion

Der iværksættes en række initiativer i forhold til rekruttering, herunder afholdelse af åbent hus for studerende, udarbejdelse af en folder om hvem vi er, hvilke muligheder og faglige udfordringer vi kan tilbyde mv. Derudover gennemføres to undersøgelser, som skal bibringe viden der kan bruges i rekrutteringsøjemed. Med den ene undersøgelse undersøges det, hvad det er de pædagogstuderende lægger vægt på i valget af speciale og med den anden undersøges det, hvad medarbejderne lægger vægt på i arbejdet med handicappede. I forhold til introduktion iværksættes et fælles introduktionsforløb for alt nyanset pædagogisk og plejepersonale. Forløbet vil veksle mellem arbejdspladsbaseret og fælles introduktion og vil bl.a. omhandle medicinering, magtanv endelse, etik, kommunikation, brugergruppen, kendskab til forvaltningen mv. Introduktionsforløbet vil strække sig over en periode på ca. tre måneder og planlægges at blive gennemført tre gange årligt. Det afhænger dog af, om der fremadrettet afsættes midler hertil.

 

4. Arbejdets organisering

Der etableres en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter for forstandergruppen, nogle medarbejdere samt MR Handicap. Arbejdsgruppen skal arbejde med at afdække og konkretisere muligheder for ændringer i arbejdets organisering. I forlængelse af arbejdsgruppens arbejdes afholdes en række temadage, hvor specifikke emner behandles. Temadagene henvender sig, afhængigt af emnet, til alle medarbejdere og ledere på forvaltningens dag- og botilbud for handicappede.

 

5. Ledelsesudvikling

Det planlægges i øjeblikket at iværksætte et større lederudviklingsprojekt på tværs af hele Socialforvaltningen. For ikke at risikere parallelforløb iværksættes derfor i første omgang begrænsede lederudviklingsinitiativer i dette projekt. Der afholdes i slutningen af 2007 et fagligt ledelsesseminar for den samlede forstandergruppe. På ledelsesseminaret skal der, med inddragelse af eksterne ressourcepersoner, workshops mv. sættes fokus på en række emner som strategisk ledelse, nærværende ledelse, vigtigheden af at gå forrest som leder mv.

 

6. Bruger- og pårørendeinddragelse

Der formuleres en fælles politik for bruger- og pårørendeinddragelse for handicapområdet i Københavns Kommune. Politikken udvikles gennem en dialog mellem brugerne, de pårørende, ledere og medarbejdere. Der vil i efteråret 2007 blive afholdt en konsensuskonference, hvor de forskellige interessenter kan forelægge forskellige synsvinkler på samarbejdet. Udkast til en politik for området vil blive forlagt SUD primo 2008. Herefter skal politikken implementeres på de enkelte arbejdspladser. Processen varetages af en styregruppe med deltagelse af bl.a. brugere og pårørende og tilrettelægges i samarbejde med ekstern samarbejdspartner.

 

Det faglige udviklingsprojekt omfatter alle de ca. 1300 medarbejdere, som er ansat på forvaltningens bo- og dagtilbud for handicappede og aktiviteterne gennemføres i efteråret 2007 og i første del af 2008. Det faglige udviklingsprojekt skal danne afsæt for en længere proces, hvor der arbejdes med faglig og organisatorisk udvikling af tilbuddene på handicapområdet. Dette forudsætter dog, at der fremadrettet afsættes midler hertil.

 

Økonomi

SUD tiltrådte d. 7. marts, at der i alt anvendes 2,0 mio. kr. til udviklingsinitiativerne. Konkret overføres kr. 1,8 mio. som var hensat til indsatsområdet "Revitalisering af det sociale arbejde" i Kompetenceudviklingspuljen til udviklingsinitiativerne. De resterende midler på kr. 0,2 mio. tilvejebringes ved midler afsat til ledelsesudvikling i budget 2007.

 

Videre proces

Aktiviteterne iværksættes og gennemføres i efteråret 2007og første del af  2008.

 

Der vil herefter blive fremlagt forslag til, hvordan arbejdet kan føres videre i de kommende år.

 

Bilag

1.      Bilag 1 – Projektbeskrivelse for det faglige udviklingsprojekt

2.      Bilag 2 – Beslutningsprotokol med medlemsforslag fra SUD møde d. 7. marts (SUD 65/2007)

 

 

         Anette Laigaard                              /                    Jens Elmelund

 

 


 

Til top