Mødedato: 12.09.2007, kl. 16:00

Udrulning af pilotprojektet vedrørende effektstyring på børneområdet

Udrulning af pilotprojektet vedrørende effektstyring på børneområdet

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 12. september 2007

 

 

15.      Udrulning af pilotprojektet vedrørende effektstyring på børneområdet

SUD 358/2007  J.nr. 358/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Der er nu udarbejdet en køreplan for implementering af projektet om effektmåling og –styring på området for børnefamilier med særlige behov samt udarbejdet forandringsteorikort, mål og indikatorer.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen arbejder videre med implementering af effektmåling og -styring i forhold til børnefamilieteam og døgninstitutioner.

2.                  at Socialudvalget tager resultatet af pilotprojektet i form af mål og indikatorer til efterretning.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 12. september 2007

Kontorchef Tobias Børner Stax deltog under punktets behandling.

 

Indstillingen blev tiltrådt.

Borgmester Mikkel Warming og Rikke Lauritzen (begge Ø) tog forbehold for indstillingen.

 

Problemstilling

Socialforvaltningen har afsluttet første fase af projektet om effektstyring og -måling med udvikling af relevante effektmål og står nu overfor at skulle indføre effektstyring og -måling på børnefamilieområdet. Socialforvaltningen vurderer, at effektmåling og -styring vil understøtte kommunens målsætninger for indsatser for socialt udsatte børn og unge, og foreslår derfor at forvaltningen arbejder videre hermed.

 

Løsning

Socialforvaltningen arbejder på at implementere effektmåling og -styring, som det er beskrevet i bilag 1 (rapport udarbejdet af Rambøll Management). Målet med projektet er at muliggøre, at Socialudvalget og Socialforvaltningen kan følge med i, hvorvidt sociale indsatser sat i værk overfor udsatte børn og unge bringer børnene og de unge tættere på de målsætninger, som kommunen har opstillet, samt at kunne justere og udvikle kommunens indsatser hvor det vurderes nødvendigt og formålstjenligt. Projektet vil således generere ledelsesinformation, der kan anvendes af Socialforvaltningen og Socialudvalget til den fremtidige styring og udvikling af området. Socialudvalget vil kunne anvende den nye viden om effekten af det sociale arbejde til at sætte særligt fokus på områder, hvor effekterne ikke opfylder de politiske målsætninger. Socialforvaltningen forventes at kunne anvende resultaterne til at kvalificere dialogen med ledere i institutioner og af børnefamilieteam om behovet for videre udvikling.

 

Der er sket en væsentlig inddragelse af faglige organisationer, børnefamilieteams og de involverede institutionstyper i at udvikle relevante mål og indikatorer, og Socialforvaltningen vurderer, at denne arbejdsproces giver et godt grundlag for den videre implementering. Indførelsen af effektstyring og -måling er ressourcekrævende og kræver ny it-understøttelse, men udviklingen er så central for den fremtidige styring og udvikling af området i retning af en mere vidensbaseret indsats, at gevinsterne opvejer det ekstra ressourcetræk. For at håndtere ressourcekravene vil projektet skulle implementeres gradvist gennem 2008, og forventningen er at de første effektmålinger kan præsenteres for SUD i efteråret 2008. Det skal pointeres, at målet med projektet er en indsats, der virker bedre i forhold til vores brugere og de overordnede effektmål, og ikke at skabe en billigere indsats.

 

De første ledelsesinformationer forventes at kunne fremlægges for SUD i efteråret 2008. Effektrapporten til SUD vil være baseret på indikatorer udviklet på baggrund af politisk vedtagne effektmål (jf. FAU 556/2005) samt forandringsteorier for kommunens indsatser overfor forskellige grupper af udsatte børn og unge udviklet i samarbejde med institutioner på børnefamilieområdet og socialcentres børnefamilieteams. Socialudvalget vil fra efteråret 2008 og frem modtage opgørelser om blandt andet nuværende brugeres kriminalitet, misbrugsadfærd, deltagelse i fritidsaktiviteter, fravær fra institution eller skole, gennemførelse af 9. klasse, relationer til professionelle og familie. Blandt tidligere brugere vil man modtage opgørelser over bl.a. beskæftigelsesgrader, misbrugsadfærd, selvmord og kriminalitet. Resultatet af effektmålinger vil ydermere blive afrapporteret til socialforvaltningens direktion, socialforvaltningens mål- og rammekontor, socialcentrene og institutionerne. De udviklede indikatorer og forandringsteorien fremgår af bilag 2.

Effektmåling og -styring skal fremover være en integreret del af arbejdet med børnefamilier med særlige behov i Københavns Kommune. Projektet er således med til at sætte dagsordenen de kommende år for udviklingen i blandt andet handleplanskabeloner, kontraktlignende aftaler mm. Formålet er at sikre, at effektmålingerne faktisk understøtter og anvendes i den daglige udvikling og styring med henblik på at opnå bedre resultater for kommunens børn og unge.

Dataregistreringen der skal danne grundlag for den fremtidige effektmåling og -styring ventes igangsat blandt alle socialcentre omkring årsskiftet. Registreringen sker i forbindelse med udarbejdelsen af nye handleplaner samt i forlængelse af den pligtige halvårlige opfølgning på eksisterende handleplaner. Ved at registrere sager når sagsbehandlere alligevel arbejder med dem frem for at afsætte en periode, hvor alle sager registres, mindskes ressourceforbruget på registreringen mens tidsrammen for hvornår alle sager kan forventes registeret udvides.  

Det er en forudsætning for en fuld implementering, at der etableres en hensigtsmæssig it-understøttelse af dataregistreringen. I den forbindelse skal it-understøttelsen sikre, at de nye krav ikke bliver til unødig gene for medarbejderne. Det vil være centralt, at it-understøttelsen samler, simplificerer og dermed reducerer den samlede arbejdsbyrde ved forskellige krav til dokumentation der findes i dag – bl.a. ved at koordinere de lovpligtige indberetninger i Ankestyrelsens anbringelsesstatistik, handleplansarbejdet og leverandørers arbejde med udviklingsplaner med indrapporteringer omkring effekter. Således vil it-udviklingen afhjælpe et generelt behov for bedre dokumentation på området for børnefamilier med særlige behov.

Økonomi

Udgifterne til anskaffelse af et it-system forventes at udgøre cirka 2,0-2,5 mill. kr. Herudover forventes driften at udgøre omkring en halv million kr. årligt.

 

Såfremt Socialforvaltningen modtager midler til udvikling af it-understøttelse i forbindelse med budget 2008 som en del af projektet om attraktiv arbejdsplads vil disse midler kunne finansiere anskaffelsen af et nyt it-system.

 

Imødekommes Socialforvaltningens ønske om midler til projektet attraktiv arbejdsplads ikke, vil Socialforvaltningen finansiere it-investeringen via en engangsreduktion i 2008 af ydelsesbudgetterne på cirka 1,0 mill. kr. og reduktioner af henholdsvis børnefamilieteamenes administrationsbudgetter med 0,5 mill. kr. og institutionernes basisbevillinger med 0,5 mill. kr.

 

Den løbende drift af it-systemet foreslås finansieret via socialcentrenes administrative budgetter med 250.000 kr. og MR Børns centrale løn- og driftsbudget med 250.000 kr.

 

Videre proces

Godkender Socialudvalget indstillingen, inklusiv de økonomiske konsekvenser, vil Socialforvaltningen i løbet af efteråret 2007 indkøbe et it-system, der understøtter sagsbehandlernes arbejde med effektstyring og -måling samt øvrige krav om dokumentation. Alternativt vil effektstyring og måling skulle begrænses markant.

 

Fra 1. januar 2008 igangsættes projektets registrering af sager, og socialcentre og institutioner vil skulle indrapportere data på de udarbejdede indikatorer i alle nye sager samt i allerede igangværende sager efterhånden som der følges op herpå.

 

I efteråret 2008 forventes Socialforvaltningen at kunne udarbejde de første effektmålinger. Udvalget vil blive forelagt de første resultater med henblik på drøftelse af eventuelle justeringer af mål og indsatser.

 

Projektet vil blive evalueret i 2009, hvor sigtet er at pege på forbedringer af Socialforvaltningens effektstyring og -måling.

 

Bilag

1.      Forandringsteori og indikatorer til effektstyringsprojekt

2.      Rambøll Managements rapport vedrørende effektmåling og –styring

 

 

         Anette Laigaard                              /                    Sven Bjerre

 

 


 

Til top