Mødedato: 11.05.2022, kl. 16:30
Mødested: Hjemløseenheden, Sundholmsvej 22, 2300 København S

Temadrøftelse om Borgercenter Voksne

Resumé

Socialudvalget skal gennem tre temadrøftelser introduceres til målgruppeområderne i Socialforvaltningens tre borgercentre. Denne temadrøftelse introducerer Borgercenter Voksne, herunder borgercentrets målgrupper, faglige ambitioner og centrale udfordringer på området. Borgercenter Voksnes faglige udgangspunkt er, at langt de fleste borgere med den rette støtte og indsats kan få og leve et mere selvstændigt hverdagsliv på egne præmisser og med en større kobling til almensamfundet. Borgercenter Voksne oplever aktuelt en udfordring ift. mangel på billige boliger, svært styrbare uvisiterede indsatser samt kapacitet på botilbudsområdet. Herudover stilles der større krav til forvaltningens tilbud og medarbejdernes kompetencer på grund af en stigende kompleksitet i borgernes behov.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter Borgercenter Voksnes område og udfordringer.

Problemstilling

Socialudvalget skal gennem tre temadrøftelser introduceres til målgruppeområderne i Socialforvaltningens tre borgercentre. Formålet er at give en introduktion til forvaltningens forskellige målgrupper, borgercentrenes faglige ambitioner samt et indblik i de mest centrale udfordringer, som hvert borgercenter oplever, og hvordan borgercentret arbejder for at håndtere disse.

Løsning

Med denne temadrøftelse får udvalget en introduktion til Borgercenter Voksne.

Borgercenter voksnes målgruppe og faglige ambition

Borgercentrets målgruppe er borgere over 18 år, som har brug for særlig støtte i forbindelse med sociale og psykiske problemstillinger samt borgere under 65 år, som har brug for praktisk hjælp eller personlig pleje i hjemmet og/eller sygepleje, som gives via den sociale hjemmepleje. Der er en stor diversitet i målgruppen, som både rummer borgere, som enkelte gange har brug for fx økonomisk rådgivning, borgere som i perioder af deres liv har brug for forskellige sociale indsatser samt borgere, som har brug for massiv og vedvarende støtte fx i form af et længerevarende botilbud. Borgercentret har derfor en bred vifte af indsatser og tilbyder fx forskellige former for rådgivning, økonomiske ydelser, rusmiddelbehandling, bostøtte, botilbud, herberger, krisecentre, aktivitets- og samværstilbud samt opsøgende indsatser på gadeplan. Borgercentret har som en del af opgaveløsningen tæt samarbejde med andre forvaltninger og sektorer fx regionen, politiet, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, boligorganisationer samt private aktører. 

Forvaltningen ved fra evidens og egen erfaring, at mange mennesker kan komme sig helt eller delvist af en psykisk lidelse, social udsathed eller en problemfyldt social situation. Borgercenter Voksnes faglige udgangspunkt er derfor, at langt de fleste med den rette støtte og indsats kan få et mere selvstændigt hverdagsliv på egne præmisser og med en større kobling til almensamfundet. Borgercenter Voksne arbejder derfor med rehabilitering som den grundlæggende tilgang på tværs af borgercentret. Rehabilitering kan beskrives som rammen om borgerens individuelle recoveryproces og handler om at tilrettelægge en struktureret og helhedsorienteret indsats i et ligeværdigt samarbejde med borgeren, hvor der tages udgangspunkt i borgerens håb, drømme og ressourcer, og hvor borgeren sætter retningen for arbejdet. Det faglige fundament i Borgercenter Voksne er beskrevet nærmere i borgercentrets omstillingsplan ”Borgerens vej til et selvstændigt liv”, som udvalget blev præsenteret for i forbindelse med Budgetseminaret i februar 2022.  

Udfordringer på hjemløseområdet og mangel på billige boliger

Der mangler billige boliger i København, og det er en central udfordring, dels ift. at bryde med hjemløshed og dels ift. at få flere borgere fra botilbud i egen bolig. Udvalget havde den 16. marts 2022 en temadrøftelse om den nye statslige bolig- og hjemløseaftale. Forvaltningen arbejder sammen med Økonomi- og Teknik- og Miljøforvaltningen samt BL 1. kreds om at gøre bedst mulig brug af aftalens redskaber, efterhånden som de implementeres i ny lovgivning. Socialforvaltningen har allerede mange erfaringer med at hjælpe borgere videre fra herberg til egen bolig med udgangspunkt i Housing first-tilgangen. Som en del af omstillingsplanens spor ”Et godt liv i egen bolig” arbejder Borgercenter Voksne for, at flere borgere kan få og fastholde et godt, aktivt og selvstændigt liv i egen bolig, og der arbejdes bl.a. med forebyggende kontakt i form af trivselsopkald og brobygning til civilsamfundet bl.a. med frivillige følgevenner. Endelig er forvaltningen ved at udarbejde en hjemløseplan, som beskriver de overordnede skridt til bekæmpelse af hjemløshed og vil indgå i arbejdet med implementering af bolig- og hjemløseaftalen.

Udgiftsdrivende indsatser med selvhenvenderprincip

På områderne ambulant alkoholbehandling, herberg og krisecentre har borgerne frit valg ift. tilbud eller behandlingssted, og der er selvhenvenderprincip på disse områder. Borgercenter Voksne oplever en stigende efterspørgsel til private tilbud med selvhenvenderprincip, og i kombination med fri takstfastsættelse hos private aktører medfører det, at områderne er svære at styre både økonomisk og fagligt. Det fremgår af kommuneøkonomiaftalen for 2020, at regeringen og KL vil iværksætte et arbejde, der skal munde ud i forslag til, hvordan der sikres bedre sammenhæng mellem kvalitet i tilbuddene, takster og den øvrige hjælp til borgerne på områder med selvhenvenderprincip. På herbergsområdet udgør det en særskilt udfordring, at flere civilsamfundsorganisationer har opsagt deres driftsoverenskomster med Københavns Kommune. Det betyder, at Borgercenter Voksne betaler for et større antal pladser på private herberger uden driftsoverenskomst, hvor prisen pr. herbergsplads sættes højere. Forvaltningen søger løbende om need to midler til rent økonomiske at håndtere udfordringen og har desuden udarbejdet et koncept for forhandling og genforhandling af driftsoverenskomster med private tilbud, herunder udbydere af herbergspladser, mhp at sikre tydelige rammer og en styrket dialog. Endvidere interessevaretages der over for KL og relevante ministerier ift. det arbejde, der er igangsat i kommuneøkonomiaftalen for 2020.

Efterslæb på botilbudsområdet og borgercentrets forsyningsforpligtelse

Borgercenter Voksne har i en længere årrække haft en udfordring med ventelister til botilbud, også kaldet forsyningsforpligtigelsen. Udvalget blev præsenteret for forvaltningens arbejde med forsyningsforpligtelsen og moderniseringsplanen den 20. april 2022. Forvaltningen har fulgt udviklingen tæt og iværksat en række tiltag for at nedbringe ventelisten med særligt fokus på de borgere, der har ventet længst. Der arbejdes fx på en bedre udnyttelse af eksisterende kapacitet i egne botilbud, tilpasning af tilbudsviften til den aktuelle og forventede efterspørgsel samt skærpelse af visitationen. I regi af omstillingsplanen arbejdes der med sporet Rehabiliterende forløb på botilbudsområdet, som bl.a. har til formål at videreudvikle den målrettede rehabiliteringsindsats på botilbuddene, så flere borgere på sigt bliver i stand til at flytte i egen bolig og dermed opnå et mere selvstændigt liv. Her anvendes fremskudte indsatser som fx udgående rusmiddelbehandling og CTI-forløb (en intensiv, tidsafgrænset og fokuseret indsats i overgangen fra fx botilbud til egen bolig) til at støtte borgerne i at leve mere selvstændigt. Forvaltningen lægger også løbende sager op til budgetforhandlinger om nødvendig udvidelse af botilbudskapaciteten, ligesom forvaltningen ad flere omgange har søgt om midler til køb af pladser eksternt.

Stigende kompleksitet i borgernes udfordringer

Borgercenter Voksne oplever generelt en stigende kompleksitet i borgernes udfordringer. Udviklingen hænger delvist sammen med, at flere borgere med sociale problemer bliver ældre og dermed oplever flere aldersbetingede somatiske udfordringer. Der ses også en stigning i antal borgere med overlappende udfordringer, fx en kombination af hjemløshed, misbrug og psykiske udfordringer. Her tales om såkaldte dobbeltbelastede borgere (samtidigt misbrug og psykiske udfordringer). På landsplan oplever kommunerne også, at flere borgere bliver tidligere udskrevet både fra regionernes somatiske og psykiatriske afdelinger. Forvaltningen bliver derfor i stigende grad ansvarlig for at støtte en større gruppe af borgere med komplekse sociale problemstillinger, hvilket stiller krav til kapacitet i form af specialiserede botilbud samt krav om flere sundhedsfaglige kompetencer hos medarbejdergruppen. De komplekse udfordringer kræver også en større grad af samarbejde omkring borgeren på tværs af Region Hovedstaden og Københavns Kommune samt øget samarbejde på tværs af kommunens forvaltninger.

Borgercenter Voksne arbejder med at øge specialiseringen på egne botilbud og søger løbende at samarbejde på tværs af sektorer ift. borgere med overlappende problemstillinger. På psykiatriområdet er der fx gode erfaringer med udgående botilbudsteams, hvor sundhedsfaglige medarbejdere fra regionen kommer ud på forvaltningens botilbud og yder behandling og rådgivning. På udsatteområdet yder Sundhedsteamet støtte ift. opsporing og behandling af somatiske udfordringer hos udsatte på gaden. Som udvalget er bekendt med, er der desuden et arbejde i gang med henblik på etablering af en udsatteenhed på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstaden.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil den 8. juni 2022 have en temadrøftelse om Borgercenter Handicap.

Mikkel Boje  

                                 / Anders Møller Jakobsen og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet. 

Vicedirektør Anders Møller Jakobsen, borgercenterchef Cecilie Engell, borgercenterchef Mie Carstensen og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

 

Til top