Mødedato: 11.05.2022, kl. 16:30
Mødested: Hjemløseenheden, Sundholmsvej 22, 2300 København S

SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 2. halvår af 2021 samt årsrapport for hele 2021

Se alle bilag

Resumé

SSP-sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder samt en årlig afrapportering, som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Socialudvalget orienteres med denne sag om SSP-sekretariatets afrapportering om urolige områder i København for 2. halvår af 2021 samt årsrapport for hele 2021. På mødet vil SSP også give en mundtlig status på den aktuelle situation.

SSP vurderer, at 2021 generelt har været rolig i forhold til unge og uro. 2. halvår har dog været præget af en eskalering i konflikter mellem forskellige organiserede kriminelle grupperinger med skudepisoder og knivoverfald til følge. Dette har skabt utryghed hos nogle unge, ligesom SSP har haft fokus på at skærme unge fra konflikten.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager SSP-sekretariatets afrapportering vedrørende urolige områder i København for 2. halvår af 2021 samt årsrapport for hele 2021 til efterretning (bilag 1).

Problemstilling

SSP-København er et tværfagligt samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. SSP København har en bestyrelse med repræsentanter fra forvaltningerne, et sekretariat samt 15 leder- og lokaludvalg, hvori bl.a. skolelærere, klubmedarbejdere, politi, socialarbejdere og medarbejdere fra kulturinstitutioner er repræsenteret. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og at nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP København arbejder ud fra fire forskellige indsatstyper: Henholdsvis individorienterede indsatser og gruppeorienterede indsatser over for kriminelle/kriminalitetstruede unge, generelle indsatser, f.eks. undervisning og kampagner samt beredskab, som er lokale og bydækkende akutindsatser ved uroligheder, der involverer eller påvirker unge.

SSP-afrapporteringen for 2. halvår 2021 og hele 2021 er vedlagt som bilag 1. Ved sagens drøftelse vil sekretariatschef Riad Tolba for SSP-sekretariatet præsentere afrapporteringen, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål. Den mundtlige status vil også omfatte den aktuelle situation.

Løsning

Først gennemgås afrapporteringen for 2. halvår 2021, og derefter gennemgås afrapporteringens tendenser for hele 2021.

Afrapportering for 2. halvår 2021

2. halvår af 2021 var generelt rolig, når man ser på hele SSPs indsatsområde. I 2. halvår 2021 har der dog været en yderligere optrapning i konflikten mellem organiserede kriminelle samt været en ny konflikt mellem en dansk bandegruppering og et svensk kriminelt netværk. Det har skabt utryghed hos nogle af byens unge i de bydele, hvor der har været hændelser relateret til disse konflikter. SSP København har i den anledning haft særligt fokus på at genskabe tryghed samt skærme byens unge i forhold til konflikten.

Uro begået af unge under 18 år

I Indre By har der været episoder med unge i alderen 13-15 år på Israels Plads. Siden efteråret har der dog ikke været yderligere udfordringer med unge på Israels Plads. I Vanløse har der i en periode været udfordringer med unge i alderen 15-20 år, som har en uhensigtsmæssig adfærd på Kultur- og Fritidsforvaltningens matrikler og i det lokale butikscenter. I Valby var der i november og december to episoder med knivstikkeri, hvor hhv. en 15- og en 16-årig blev stukket med kniv. Ultimo december 2021 blev der påsat brand i en af Folehavens kulturhytter.

Uro begået af unge i alderen 18-24 år

På Ydre Østerbro har der været fokus på voksne med bandetilknytning, som opholder sig i lokale idrætsanlæg i forbindelse med daglig brug af idrætsfaciliteter. I oktober 2021 blev to personer stukket med kniv på Amager. De forurettede er lokale unge over 18 år.

SSP-beredskab

SSP har en beredskabsfunktion, der igangsættes ved uroligheder, der vedrører unge, og som består af lokale og bydækkende akutindsatser. Der har i 2. halvår 2021 været en eskalering i konflikter mellem organiserede kriminelle grupperinger. Der har været flere skudepisoder og knivoverfald i Storkøbenhavn ultimo 2021 relateret til disse konflikter.

Gennem de senere år har SSP København oplevet, at Black Friday er en dag, hvor unge fra forskellige bydele i København og omegnskommuner aftaler at samles i centrene, særligt Fisketorvet, og hvor der er opstået konflikter. Derfor blev der iværksat en fælles forebyggende og tryghedsskabende indsats koordineret af Københavns Politi med inddragelse af blandt andre opsøgende teams, gadeplansmedarbejdere og SSP. Black Friday forløb i 2021 uden store udfordringer på trods af, at der var mange unge i alderen 12-17 år samlet.

SSP København iværksatte en præventiv beredskabsplan i forhold til juleferien for at have ekstra opmærksomhed på børn og unge i denne periode. Dette blev bl.a. begrundet med, at skoleeleverne blev sendt hjem fra den 15. december 2021 til og med 4. januar 2022 for at begrænse coronasmitten, og at der derudover i denne periode havde været flere hændelser relateret til konflikten imellem kriminelle netværk.

SSP København var med i en fælles fyrværkerikampagne sammen med Københavns Kommune, Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab. Kampagnen ”Hva’ vil du helst? Tænk dig om, når du fyrer af” blev lanceret medio december og løb året ud.

Afrapportering for hele 2021

2021 var generelt rolig, når man ser på hele SSPs indsatsområde. I lighed med 2020 har Covid-19, herunder restriktioner og nedlukninger, fyldt hos byens unge, som har savnet en normal hverdag. SSP-sekretariatet har i 2021 haft øget fokus på unge og it-relateret kriminalitet, herunder forebyggelse af at unge bliver ”muldyr”, dvs. hvidvasker penge.

Uro begået af unge under 18 år

I 1. halvår 2021 var der 11 episoder omfattet af afrapporteringen relateret til unge under 18 år og i 2. halvår 2021 fem episoder. Episoderne var primært enkeltstående hændelser fx knivstikkeri samt udfordringer med utryghedsskabende ungegrupperinger.

Uro begået af unge i alderen 18-24 år

For de 18-24-årige har bandekonflikterne fyldt hele året med flere skudepisoder og knivstikkerier, særligt sidst på året. SSP Københavns fokus har været på tryghedsskabende indsatser. Derudover er der to episoder fra 2. halvår 2021 vedr. et knivstikkeri samt voksnes utryghedsskabende ophold i idrætsanlæg.

SSP-beredskab

I 2021 igangsatte SSP-sekretariatet to bydækkende beredskabsplaner for sommeren og juleferien. Sommeren var præget af mange unge i byrummet, som borgere oplevede som forstyrrende. Der var dog ikke særlige udfordringer i forhold til utryghedsskabende adfærd.

I 1. halvår 2021 var der flere demonstrationer i København, bl.a. Men in Black, Stram Kurs og Israels Ambassade, hvor SSP København havde et koordineret samarbejde med Københavns Politi om tryghedsskabende og dialogbaserede indsatser. Der blev gennemført en forebyggende indsats i forbindelse med unges salg af hash i området omkring Christiania, som var omfattet af opholdsforbud i forbindelse med Corona-restriktioner.

Der blev i 2. halvår lavet en fælles indsats med politi, gadeplansteams, SSP fra omegnskommuner med flere med det formål at forebygge konflikter mellem unge på Black Friday.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i slutningen af 2022 modtage orientering om SSPs afrapportering for 1. halvår af 2022.

Mikkel Boje

                                          / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl, kontorchef Eva Stokbro Jensen og Chef for SSP Riad Tolba deltog under punktets behandling. 

Til top