Mødedato: 10.11.2016, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Håndtering af bortfald af Særtilskud til Københavns Kommune på udsatteområdet

Se alle bilag
Satspuljepartierne har den 4. november 2016 indgået aftale om udmøntning af satspuljen for 2017 på social- og indenrigsområdet. Aftalen betyder, at særtilskuddene til Københavns Kommunes udsatteområde ophører. De økonomiske konsekvenser heraf for Københavns Kommune forventes at udgøre 52,4 mio. kr. årligt for perioden 2017-2020, stigende til 57,4 mio. kr. fra 2021. Socialudvalget skal drøfte modeller og finansieringsmuligheder i forhold til håndteringen af særtilskuddenes bortfald.

 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter modeller og finansieringsmuligheder i forhold til håndteringen af særtilskuddenes bortfald.

Problemstilling

Satspuljepartierne Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har den 4. november 2016 indgået aftale om udmøntning af satspuljen for 2017 på social- og indenrigsområdet. Aftalen betyder blandt andet, at særtilskuddene til Københavns Kommunes udsatteområde på 58,4 mio. kr. (2017-pl) ophører med udgangen af 2016.

I satspuljeaftalen for 2017-2020 nævnes to områder af direkte betydning for Socialforvaltningen i København. Der gives således 5,0 mio. kr. årligt til ”at understøtte, at Københavns Kommune over en fireårig periode kan forankre den indsats på hjemløseområdet, der i dag ydes med et særtilskud”. Herudover afsættes 5,0 mio. kr. årligt til Gadejuristen, men det er endnu ikke beskrevet, hvordan disse midler skal udmøntes. Det må dog antages, at der dermed fremadrettet ikke er behov for det aktuelle tilskud fra Københavns Kommune til Gadejuristen på 1,0 mio. kr. årligt.

Dermed bortfalder netto statslig finansiering til aktiviteter for 52,4 mio. kr. årligt til indsatser for stofmisbrugere og andre socialt udsatte københavnere for perioden 2017-2020, stigende til 57,4 mio. kr. fra 2021 og frem. I 2021 vil det ”nye” statslige tilskud til Gadejuristen herudover bortfalde.

Forligsteksten (se bilag 1) er endnu overordnet i sin karakter, og fordelingen af midlerne besluttes formelt først med finansloven. Der forventes dog ingen ændringer ift. den politiske aftale, men den endelige udmøntning vil blive konkretiseret af ministeriet. . Der er i aftalen nævnt midler til grønlænderindsats og befordring af svagtseende, men det er endnu uklart, om udmøntningen vil have betydning for Københavns Kommune. Hvis den konkrete udmøntning har yderligere konsekvenser for Københavns Kommune end de beskrevne, vil udvalget blive informeret særskilt om dette.

Løsning

I nedenstående er opstillet 3 modeller til håndtering af bevillingsbortfaldet. I modellerne indgår det, hvorvidt alle tilbud skal fortsætte, eller om kun tilbud, der er uomgængelige (som følge af lovgivningsmæssige forpligtigelser), skal videreføres.

De 3 modeller indeholder:

  • Model A. Alle tilbud og tiltag, der har modtaget midler via særtilskuddene til Københavns Kommune, videreføres
  • Model B. Tilbud og tiltag, der ikke er uomgængelige (som følge af lovgivningsmæssige forpligtigelser), afvikles – Kort opsigelse
  • Model C. Tilbud og tiltag, der ikke er uomgængelige (som følge af lovgivningsmæssige forpligtigelser), afvikles – Lang opsigelse

Model A: Alle tilbud og tiltag, der har modtaget midler via særtilskuddene til Københavns Kommune, videreføres

Med denne model videreføres alle tilbud og tiltag, der har modtaget midler via særtilskuddene. Dermed vil der skulle findes finansiering for 52,4 mio. kr. i 2017 til 2020, stigende til 57,4 mio. kr. i 2021 og frem.

Model B. Tilbud og tiltag, der ikke er uomgængelige (som følge af lovgivningsmæssige forpligtigelser), afvikles – Kort opsigelse

Med denne model afvikles de tilbud, der ikke er uomgængelige som følge af lovgivningsmæssige forpligtigelser. Denne model vil dels medføre midlertidige udgifter til afviklingen af de tilbud og tiltag, der besluttes afviklet, dels indeholde varige udgifter til uomgængelige tilbud og tiltag som følge af de lovgivningsmæssige forpligtigelser.

De lovgivningsmæssige forpligtigelser kan eksempelvis være at stille døgntilbud (§108) til rådighed til borgere, der er henvist til et sådant tilbud, eller at stille behandlingspladser til rådighed i relation til alkohol- eller stofmisbrug, hvor borgerne har ret til frit at vælge en anden udbyder af behandlingsydelser (eksempelvis en privat leverandør) til trods for, at København måtte vælge at nedlægge et eget tilbud.

Tilskud til de private tilbud kan ophøre efter en politisk beslutning, med mindre bevillingen er forbundet med en samarbejdsaftale. De tilbud, der ikke har en samarbejdsaftale, kan fra et rent juridisk perspektiv ophøre øjeblikkeligt med en politisk beslutning. I denne model opsiges tilbuddene med den kortest mulige frist, hvilket i flere tilfælde er en måned. Dette vil dog være i modstrid med den normale kutyme, hvor ophør af en aftale normalt gives med en frist på 8-12 måneder, så den private aktør har mulighed for at afvikle personale, lokaler mv.

Vælger Københavns Kommune alene at forholde sig til den rent juridiske forpligtelse, vil dette medføre, at en betydelig udgift påføres de private aktører, ligesom at det fremtidige samarbejde med disse må forventes at blive væsentligt forringet.

Udgiften forbundet med denne model vil være 38,4 mio. kr. i 2017, 27,1 mio. kr. i 2018-2020 og 33,1 mio. kr. i 2021 og frem, jf. økonomiafsnittet og fortroligt bilag 3.

Model C. Tilbud og tiltag, der ikke er uomgængelige (som følge af lovgivningsmæssige forpligtigelser), afvikles – Lang opsigelse

Denne model er identisk med Model B med den ene forskel, at der i denne model gives et opsigelsesvarsel på mindst 8 måneder. Herved gives de private aktører en mulighed for at afvikle personale, lokaler mv.

Udgiften forbundet med denne model vil være 42,6 mio. kr. i 2017, 27,1 mio. kr. i 2018-2020 og 33,1 mio. kr. i 2021 og frem, jf. økonomiafsnittet og fortroligt bilag 3.

Økonomi

I nedenstående gives et overblik over finansieringsmuligheder forbundet med ovenstående 3 modeller (A, B og C).

Finansieringsmodel A1: Videreførelse af alle tilbud finansieres af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter i 2017

 I denne model finansieres hele udgiften i 2017 på 52,4 mio. kr. via Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter. Håndteringen af udgifterne i 2018 og frem vil blive rejst i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2018 som et ”need to”-budgetbehov.

Finansieringsmodel A2: Videreførelse af alle tilbud finansieres varigt inden for Socialudvalgets ramme

I denne model finansieres hele udgiften på 52,4 mio. kr. årligt for perioden 2017-2020, stigende til 57,4 mio. kr. fra 2021 inden for Socialudvalgets ramme.

Finansieringen sker dels ved at lukke eller reducere tilskud til en række konkrete tilbud i Socialforvaltningen, dels ved at gennemføre en generel besparelse (grønthøster) på hele Socialudvalgets budget.

I vedlagte fortrolige bilag 3 har Socialforvaltningen udarbejdet en liste over forslag til, hvordan en sådan besparelse i givet fald vil kunne gennemføres. I forslaget er peget på de tilbud, hvor forvaltningen ikke direkte er lovgivningsmæssigt forpligtiget til at videreføre en aktivitet, herunder tilbud der også benyttes af udenbys borgere. Såfremt det politisk besluttes, at gennemføre denne model vil forvaltningen udarbejde en egentlig udmøntningsindstilling herom.

Da nedlæggelse af et betydelig antal tilbud i Socialforvaltningen vil have afviklingsudgifter i 2017 på gennemsnitligt ca. 8 måneders effekt, vil der i 2017 tillige skulle gennemføres en generel besparelse (grønthøster) på 29,3 mio. kr.

Det vil også være muligt at kombinere elementer af finansieringsmodel A1 og A2.

En ekstraordinær besparelse af denne størrelse vil medføre betydelige servicereduktioner for de udsatte københavnere.  

Finansieringsmodel B1: Videreførelse af uomgængelige tilbud (kort frist) finansieres af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter i 2017

I denne model finansieres kun lovgivningsmæssigt uomgængelige tilbud samt afviklingsudgifter. Udgiften på 38,4 mio. kr. i 2017 finansieres af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter og tages op i budgetforhandlingerne for 2018 som et need to-budgetbehov.

Af vedlagte fortrolige bilag 3 fremgår tilbud, som efter forvaltningens vurdering kan nedlægges.

Finansieringsmodel B2: Videreførelse af uomgængelige tilbud (kort frist) finansieres varigt inden for Socialudvalgets ramme

I denne model finansieres kun lovgivningsmæssigt uomgængelige tilbud samt afviklingsudgifter. Udgiften på 38,4 mio. kr. i 2017, 27,1 mio. kr. i perioden 2018-2020 og 33,1 mio. kr. fra og med 2021 finansieres inden for Socialudvalgets egen ramme.

Modellen er herudover identisk med model A2.

Da nedlæggelse af et betydeligt antal yderligere tilbud i Socialforvaltningen (udover tilbud relateret til særtilskuddene) også vil have afviklingsudgifter i 2017 på gennemsnitligt ca. 8 måneders effekt, vil der tillige skulle gennemføres en generel besparelse (grønthøster) på 23,7 mio. kr. i 2017.

Det vil også være muligt at kombinere elementer af finansieringsmodel B1 og B2.

En ekstraordinær besparelse af denne størrelse vil medføre betydelige servicereduktioner for de udsatte københavnere.

Finansieringsmodel C1: Videreførelse af uomgængelige tilbud (lang frist) finansieres af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter i 2017

I denne model finansieres kun lovgivningsmæssigt uomgængelige tilbud samt afviklingsudgifter. Udgiften på 42,6 mio. kr. i 2017 finansieres af Økonomiudvalgets pulje til uforudsete udgifter og tages op i budgetforhandlingerne for 2018 som et need to-budgetbehov.

Af vedlagte fortrolige bilag 3 fremgår tilbud, som efter forvaltningens vurdering kan nedlægges.

Finansieringsmodel C2: Videreførelse af uomgængelige tilbud (kort frist) finansieres varigt inden for Socialudvalgets ramme

I denne model finansieres kun lovgivningsmæssigt uomgængelige tilbud samt afviklingsudgifter. Udgiften på 42,6 mio. kr. i 2017, 27,1 mio. kr. i perioden 2018-2020 og 33,1 mio. kr. fra og med 2021 finansieres inden for Socialudvalgets egen ramme.

Modellen er herudover identisk med model A2 og B2.

Da nedlæggelse af et betydeligt antal yderligere tilbud i Socialforvaltningen (udover tilbud relateret til særtilskuddene) også vil have afviklingsudgifter i 2017 på gennemsnitligt ca. 8 måneders effekt, vil der tillige skulle gennemføres en generel besparelse (grønthøster) på 27,9 mio. kr. i 2017.

Det vil også være muligt at kombinere elementer af finansieringsmodel C1 og C2.

En ekstraordinær besparelse af denne størrelse vil medføre betydelige servicereduktioner for de udsatte københavnere.

Tabel 1: Opsummering af økonomiske konsekvenser og finansieringsmuligheder

Mio. kr., 2017-pl

Udvalg

 

2017

2018-2020

2021 -

Finansieringsmodel A1: Videreførelse af alle tilbud finansieret af Økonomiudvalget i 2017

ØU

52,4

*

*

SUD

-

-

-

Finansieringsmodel A2: Videreførelse af alle tilbud finansieres varigt inden for Socialudvalgets ramme

ØU

-

-

-

SUD

52,4

52,4

57,4

Finansieringsmodel B1: Videreførelse af uomgængelige tilbud (kort frist) finansieret af Økonomiudvalget i 2017

ØU

38,4

**

**

 

SUD

-

-

-

Finansieringsmodel B2: Videreførelse af uomgængelige tilbud (kort frist) finansieres varigt inden for Socialudvalgets ramme

ØU

-

-

-

SUD

38,4

27,1

33,1

Finansieringsmodel C1: Videreførelse af uomgængelige tilbud (lang frist) finansieres af Økonomiudvalget

ØU

SUD

42,6

-

**

-

**

-

 

Finansieringsmodel C2: Videreførelse af uomgængelige tilbud (kort frist) finansieres varigt inden for Socialudvalgets ramme

ØU

SUD

-

42,6

-

27,1

-

33,1

* Medfører et need-to forslag til budgetforhandlingerne til 2018 på 52,4 mio. kr. i 2018-2020 og 57,4 mio. kr. fra 2021

** Medfører et need-to forslag til budgetforhandlingerne til 2018 på 27,1 mio. kr. i 2018-2020 og 33,1 mio. kr. fra 2021 og frem.

Videre proces

Indstillingen behandles på et ekstraordinært Socialudvalgsmøde den 10. november 2016.

På baggrund af Socialudvalgets drøftelse den 10. november udarbejder Socialforvaltningen en egentlig indstilling til det næstkommende møde i Socialudvalget ift. modeller og finansieringsformer. Herefter behandles indstillingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Nina Eg Hansen

                              / Anders Kirchhoff

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

Udvalget (A, B, Ø, O og V) havde følgende protokolbemærkning:

”Socialudvalget ønsker, at forligskredsen for budget 2017 indkaldes med henblik på at drøfte behovet for at finansiere aktiviteter, der tidligere har modtaget midler fra de to bortfaldne særtilskudspuljer, via puljen til uforudsete udgifter.

De aktiviteter, der finansieredes via det statslige særtilskud til København, kan ikke umiddelbart afvikles uden store menneskelige eller økonomiske konsekvenser. Det er heller ikke umiddelbart muligt for udvalget inden for Socialforvaltningens egen ramme at pege på finansiering, der ikke medfører betydelige servicereduktioner. På denne baggrund ønsker udvalget at sagen drøftes i forligskredsen.” 

Til top