Mødedato: 09.05.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Budget i balance

Se alle bilag

Denne sag omhandler håndtering af finansiering af udfordringer på nogle af Socialforvaltningens bevillingsområder i forlængelse aprilprognosen 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget anbefaler Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen:

  1. at godkende anmodning om finansiering af forventet merforbrug i 2012 på bevillingsområderne Hjemmepleje (demografireguleret), Borgere med sindslidelse og Udsatte voksne i aprilprognosen 2012 ved interne omplaceringer, jf. tabel 4 og bilag 1
  2. at godkende anmodning om finansiering af forventede varige merforbrug på bevillingsområderne Hjemmepleje (demografireguleret), Borgere med sindslidelse og Udsatte voksne i aprilprognosen 2012 ved interne omplaceringer, jf. tabel 5 og bilag 1 
  3. at godkende omplacering af forventet mindreforbrug svarende til 3,2 mio. kr. fra drift til anlæg under bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov til finansiering af ombygning af døgninstitutionen Skodsborg, jf. tabel 4 og bilag 1
  4. at godkende omplacering af mindreforbrug svarende til 4,0 mio. kr. fra drift til anlæg under bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov til finansiering af ombygning i forbindelse med sammenlægningen af dagbehandlingstilbuddene Adashøj og Solbakken, jf. tabel 4 og bilag 1

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget tager til efterretning

    5.   at rammebesparelsen vedr. færre udgifter til IT (vedtaget budget 2011 med stigende profil i 2012 og 2013.) fordeles ved generel rammereduktion af bevillingsområderne under Socialudvalget, idet det har vist sig ikke at være muligt, at indhente effektiviseringen ved færre udgifter til IT. Reduktionen udgør 5,5 mio. kr. Der er fundet finansiering på 1,4 mio. kr. indenfor rammen på bevillingsområdet Tværgående opgaver og administration. Den resterende udfordring på 4,1 mio. kr. fordeles ved rammereduktion af alle bevillingsområder efter budget på servicerammen. Korrektionen foretages i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringerSocialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget tager til efterretning

Problemstilling

På baggrund af aprilprognosen 2012 og regnskab 2011 har Socialforvaltningen konstateret en række forventede mindreforbrug af ikke-varig såvel som af varig karakter på målgruppeområderne Borgere med handicap og Børnefamilier med særlige behov. Ligeledes forventes der en række merforbrug af ikke-varig såvel som varig karakter på målgrupperne Borgere med sindslidelse og Udsatte voksne. Hjemmeplejen forventes samlet set at balancere, men der forventes ubalance mellem det demografiregulerede og ikke demografiregulerede område. Bevillingsområdet Tværgående opgaver og administration forventes at balancere. Ved 1. behandlingen af socialudvalgets budgetforslag 2013 (21.03.12, punkt 6), godkendte Socialudvalget, at varige budgetubalancer håndteres i forbindelse med aprilprognosen for 2012 efter princippet om, at bevillingsområdernes varige mindreforbrug i første omgang anvendes til håndtering af udfordringer indenfor bevillingsområdet, og dernæst bidrager til håndtering af udfordringer på forvaltningens øvrige områder.

Løsning

De budgetmæssige udfordringer, der kan konstateres i forlængelse af aprilprognosen 2012, foreslås håndteret i denne sag.  I nedenstående afsnit og tabeller er angivet hvilke bevillingsområder, det drejer sig om samt en kort angivelse af de budgetmæssige udfordringer og håndteringen heraf. Mer- og mindreforbrug er beskrevet mere uddybende i aprilprognosen.

På handicapområdet skal der i 2012 findes finansiering af en myndigheds taskforce, som skal være med til at løfte kvaliteten i sagsbehandlingen på børnehandicap-området. Denne udfordring forslås håndteret ved interne omflytninger indenfor målgruppen. Det resterende forventede mindreforbrug i 2012 på i alt 22,5 mio. kr. foreslås omplaceret til håndtering af udfordringer på målgruppeområderne Borgere med sindslidelse og Udsatte voksne (tabel 1).

Myndigheds task-forcen forslås finansieret varigt fra 2013 og frem. Socialudvalget vedtog desuden i budgetforslaget (SUD d. 25. april 2012), at der i budget 2013 skal anvendes 10 mio. kr. til håndtering af et uomgængeligt bevillingsudløb på 10 mio. kr. vedr. BPA (Borgerstyret Personlig Assistance) indenfor bevillingsområdet Borgere med Handicap. Af det resterende varige mindreforbrug på i alt 8,9 foreslås omplaceret 5,5 mio. kr. til målgruppen for Borgere med sindslidelse, som har en varig udfordring i forhold til finansiering af færdigbehandlede patienter. Målgruppen for Borgere med sindslidelse har i forbindelse med vedtagelsen af budget 2009 varigt finansieret udfordringer for ca. 5,5 mio. kr., hvorfor det nu foreslås, at midlerne omflyttes tilbage til den oprindelige målgruppe (jf. tabel 1). Herudover foreslås det, at der omplaceres 3,4 mio. varigt til finansiering af varige udfordringer vedr. istandsættelser og tomgangsleje på målgruppeområdet for Udsatte borgere.

 

Tabel 1*: Handicapområdet

 mio. kr.

2012

varig karakter

Mindreforbrug på bevillingsområdet:

 

 

Borgere med handicap, demografireguleret

23,8

20,4

Budget tidligere overført fra Borgere med sindslidelse

5,5

5,5

Borgere med handicap, rammebelagt

4,1

4,0

Udfordringer inden for området:

 

 

Myndigheds taskforce

-10,9

-11,0

Udløb af BPA bevilling (vedtaget i budgetforslaget)

0

-10,0

Netto mindreforbrug på handicapområdet

22,5

8,9

Flyttes til andre bevillingsområder:

 

 

Borgere med Sindslidelse: Færdigbehandlede patienter

-14,0

-5,5

Udsatte voksne: Istandsættelser og tomgangsleje

-8,5

-3,4

I alt

0,0

0,0

*Mindreforbrug er angivet med positivt fortegn. Merforbrug med negativt.

 

Børneområdet forventes i 2012 at have et afkast af investeringerne i børnestrategien på i alt 11,8 mio. kr., som ligger ud over de effektiviseringer, som allerede er indarbejdet i ramme. Afkastet forventes at være af varig karakter. Socialudvalget godkendte den 29. februar 2012 to indstillinger om anlægsprojekter på børneområdet; henholdsvis sammenlægning af dagbehandlingstilbuddene Adashøj og Solbakken (sagsnr. 2011-183390) og ombygning af Skodsborg (sagsnr. 2011-137474). Af indstillingen om Adashøj og Solbakken fremgik det, at finansiering til ombygningen skulle tilvejebringes inden for Socialudvalgets ramme i forbindelse med april-prognosen. Af indstillingen om Skodsborg fremgik det, at Socialforvaltningen, såfremt projektet ikke blev prioriteret i kommunens samlede overførselssag, skulle udarbejde forslag til finansiering i forbindelse med aprilprognosen. Projekterne fremgår derfor som finansieringsudfordring i 2012 (tabel 2). 7,2 mio. kr. af afkastet fra investeringerne børnestrategien foreslås i 2012 anvendt til finansiering af de 2 anlægsprojekter. Det resterende afkast i 2012 foreslås omplaceret til finansiering af udfordringer vedr. istandsættelser og tomgangsleje på målgruppeområdet Udsatte voksne.

Fra 2013 og frem foreslås det, at det varige afkast omplaceres til finansiering af varige udfordringer vedr. færdigbehandlede patienter på målgruppeområdet Borgere med sindslidelse og varige udfordringer vedr. istandsættelser og tomgangsleje samt kvindekrisecentre og herberger på målgruppeområdet for Udsatte borgere.

 Tabel 2*: Børnefamilier med særlige behov

 mio. kr.

2012

varig karakter

Mindreforbrug på bevillingsområdet:

 

 

Varigt mindreforbrug som følge af børnestrategien

11,8

12,0

Udfordringer inden for bevillingsområdet:

 

 

Sammenlægning af Adashøj og Solbakken

-4,0

0,0

Ombygning af Skodsborg

-3,2

0,0

Netto mindreforbrug på børneområdet

4,6

12,0

Flyttes til andre bevillingsområder:

 

 

Borgere med Sindslidelse: Færdigbehandlede patienter

0,0

-6,5

Udsatte voksne: Kvindekrisecentre og herberger/Istandsættelse og tomgangsleje

-4,6

-5,5

I alt

0,0

0,0

*Mindreforbrug er angivet med positivt fortegn. Merforbrug med negativt.

Hjemmeplejeområdet balancerer samlet, men der er en teknisk ubalance mellem det demografi- og ikke demografiregulerede område. Afvigelsen mellem områderne skyldes, at en tidligere omplacering vedrørende Udføreenhedens ejendomsudgifter fra Hjemmeplejevisitationen ikke blev gjort varig. Denne ubalance foreslås håndteret i denne sag (tabel 3).

Tabel 3*: Hjemmepleje

 mio. kr.

2012

varig karakter

Mindreforbrug på bevillingsområdet:

 

 

Hjemmepleje, demografireguleret

2,7

2,7

Udfordringer inden for bevillingsområdet:

 

 

Hjemmepleje (ejendomsudgifter hos udførerenheden)

-2,7

-2,7

Netto mindreforbrug på hjemmepleje

0,0

0,0

I alt

0,0

0,0

*Mindreforbrug er angivet med positivt fortegn. Merforbrug med negativt.

Omplaceringer

Socialforvaltningens forslag til finansiering af forventede merforbrug fremgår af tabellerne 4 og 5, som viser hvilke bevillingsområder, der afgiver budget, dvs. finansierer de forventede udfordringer, samt hvilke bevillingsområder budgettet omplaceres til. Tabel 4 viser 2012 og tabel 5 viser de varige omplaceringer i 2013 og frem. De udspecificerede omplaceringer på funktionsniveau fremgår af konteringsbilaget.

Tabel 4: Omflytninger mellem bevillingsområder i 2012, i mio. kr.

 

Bevillingsområde

Budget afgives

Budget opskrives

 

Børnefamilier med særlige behov

11,8

 

 

Anlæg, Børnefamilier med særlige behov

 

7,2

 

Udsatte voksne

 

4,6

 

Borgere med handicap, demografireguleret

29,3

 

 

Borgere med handicap

 

6,8

 

Borgere med sindslidelse

 

14,0

 

Udsatte voksne

 

8,5

 

Hjemmepleje, demografi

2,7

 

 

Hjemmepleje

 

2,7

 

I alt

43,8

43,8

 

Tabel 5: Varige omflytninger mellem bevillingsområder i 2013 og frem, i mio. kr.

Bevillingsområde

Budget afgives

Budget opskrives

Børnefamilier med særlige behov

12,0

 

Borgere med sindslidelse

6,5

Udsatte voksne

5,5

Borgere med handicap, demografireguleret

15,9

 

Borgere med handicap

7,0

Borgere med sindslidelse

5,5

Udsatte voksne

 

3,4

Hjemmepleje, demografi

2,7

 

Hjemmepleje

 

2,7

I alt

30,6

30,6

 

Økonomi

Er beskrevet i sagen. De bevillingsmæssige ændringer som følge af sagen fremgår af konteringsbilaget. Bevillingsmæssige ændringer som følge af 5. at-punkt foretages i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender sagen, sendes den til godkendelse hos Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Anette Laigaard

                      /Katrine Bagge Thorball

Beslutning

Kontorchef Katrine Bagge Thorball overværede punktets behandling.


Indstillingen blev godkendt

Til top