Mødedato: 09.05.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialudvalgets inklusionsredegørelse 2012

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende en redegørelse for Socialforvaltningens inklusionsindsats til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen samt godkende et skøn over de forventede udgifter til Socialforvaltningens inklusionsindsats i 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget godkender vedlagte redegørelse til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen for Socialforvaltningens inklusionsindsats (bilag 1).
2. at Socialudvalget godkender vedlagte skøn over de forventede udgifter til inklusionsindsatsen i 2012 (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 16. december 2010 en ny integrationspolitik for Københavns Kommune for 2011-2014. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal som følge af integrationspolitikken hvert år udarbejde en statusrapport for den samlede inklusionsindsats i kommunen, som forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse efter sommerferien.

 

I den forbindelse er Socialudvalget blevet bedt om at bidrage med en redegørelse og økonomioversigt over de inklusionstiltag, der falder indenfor Socialforvaltningens område,  som bidrager til at opfylde integrationspolitikkens målsætninger. Redegørelsen findes i bilag 1, og hovedpointerne resumeres desuden nedenfor.  

Løsning

Socialforvaltningens indsatser er ikke direkte målrettet borgere med etnisk minoritetsbaggrund, men derimod socialt udsatte borgere, hvoraf der på nogle områder er en overrepræsentation af socialt udsatte borgere med etnisk minoritetsbaggrund.

 

Integrationspolitikken har otte overordnede mål:

  1. Flere unge styrket ud af folkeskolen
  2. Flere i arbejde
  3. Mere blandet leder- og medarbejderskare i kommunen
  4. Flere skal have gavn af kommunens tilbud
  5. Et mere trygt København for alle grupper
  6. Flere skal opleve at høre til i København
  7. Færre skal føle sig ekskluderet pga. fattigdom
  8. Færre skal opleve diskrimination

Socialforvaltningens indsatser understøtter direkte barometerindikatorerne for integrationspolitikkens mål 1, 5 og 7. Redegørelsen baserer sig på Socialudvalgets reviderede handleplan for integration, som blev godkendt den 4. maj 2011. Socialforvaltningens handleplan for integration beskriver yderligere målsætninger og indikatorer, der ikke indgår i inklusionsbarometret, og derfor ikke beskrives i nærværende redegørelse.

 

I forhold til mål 1 om at flere unge skal styrket ud af folkeskolen, kan det fremhæves, at Socialudvalget har opnået målsætningen om, at andelen af børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund, der modtager en foranstaltning, gennemfører 9. klasse i lige så høj grad som etnisk danske børn. Socialudvalget har desuden igangsat yderligere initiativer til at støtte socialt udsatte børn og unges skolegang.

 

I forhold til mål 5 om et mere trygt København for alle har Socialudvalget siden sidste redegørelsen vedtaget et samlet plan for området omkring Hovedbanegården på Vesterbro, der fortsat skal være med til at sikre trygheden i området. Socialudvalget har desuden planer om at etablere et stofindtagelsesrum på Vesterbro, som forventes yderligere at være med til at øge trygheden i området.

 

I forhold til mål 7 om at færre skal føles sig ekskluderet på baggrund af fattigdom kan det fremhæves, at Socialudvalget særligt har fokus på at vende den negative udvikling i antallet af udsættelser, og at en tværsektoriel arbejdsgruppe arbejder med en række initiativer for at forebygge udsættelser.

 

 

Forventede udgifter til inklusionsindsatsen 2012

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ligeledes bedt om et skøn over de forventede samlede udgifter til inklusionsindsatsen i 2012.

 

Socialforvaltningens indsatser er ikke direkte målrettet borgere med etnisk minoritetsbaggrund, men derimod socialt udsatte borgere, hvoraf der på nogle områder er en overrepræsentation af socialt udsatte borgere med etnisk minoritetsbaggrund. Derfor kan Socialudvalget ikke lave et skøn over indsatser udelukkende målrettet etniske minoriteter. Vedlagte skøn er således baseret på de samlede  inklusionsindsatser, hvoraf der for nogle af dem, vil være en overrepræsentation af borgere etnisk minoritetsbaggrund.

 

Socialudvalget forventede i 2011 at bruge samlet 91,7 mio. på indsatser, der bl.a. understøtter inklusionsindsatsen. I 2012 skønnes det, at Socialudvalget vil bruge 118,1 mio. kr. på sociale indsatser, der bl.a. vil understøtte målene i inklusionspolitikken. Ændringen skyldes primært at indsatserne socialrådgivere i daginstitutioner, exit-programmet, 18+-centrene samt projekter med hovedformål integration, der har modtaget støtte fra puljen til frivilligt socialt arbejde (§18-midler), er medregnet i skønnet over udgifterne i 2012.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt redegørelsen godkendes af Socialudvalget, vil den blive fremsendt til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Den samlede statusrapport vil blive forelagt Borgerrepræsentationen efter sommerferien, hvorefter udvalgenes redegørelser vil blive offentliggjort på Inklusionsbarometrets hjemmeside.

BILAG

Bilag 1. Socialudvalgets inklusionsredegørelse 2012

Bilag 2. Socialudvalgets skøn over de forventede samlede udgifter til inklusionsindsatsen i 2012

 

         Anette Laigaard

                                                                  /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets begyndelse.

Til top