Mødedato: 09.05.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Evaluering af forældreprogrammet De Utrolige År (DUÅ)

Se alle bilag

I Budget 2009 blev der afsat 1,6 mio. kr. årligt i 2009-2012 (2009 pl) til at styrke brugen af forældreprogrammer. Socialudvalget har for midlerne implementeret De Utrolige År (DUÅ) i 4 børnefamilieenheder. Evalueringen af programmet forelægges nu udvalget.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager evalueringen af De Utrolige År til efterretning

Problemstilling

Socialforvaltningen har siden 2009 deltaget i Socialstyrelsens implementering af forældreprogrammet DUÅ. DUÅ er en amerikansk evidensbaseret programserie målrettet den forebyggende indsats for familier med børn med begyndende eller alvorlige adfærdsvanskeligheder. Den del af programserien, der er blevet implementeret i Socialforvaltningen (DUÅ BASIC) er rettet mod forældre til børn i alderen 3-6 år med begyndende adfærdsvanskeligheder og aggressiv adfærd. Forældreprogrammet tilbydes i fire af BFCKs familiehuse.

I forbindelse med implementeringen af DUÅ i Danmark foretager Socialstyrelsen en landsdækkende evaluering. Socialudvalget besluttede den 21. oktober 2009, at der skulle laves en særskilt evaluering for implementeringen af DUÅ i København, hvor de kvantitative resultater fra den landsdækkende DUÅ evaluering analyseres specifikt med fokus på resultaterne fra København og kombinerer den med kvalitativ dataindsamling. Formålet med en særskilt evaluering er dels at kunne konkludere, hvorvidt DUÅ er en succes i København og dels samle informationer omkring, hvilke forhold der skal være til stede for at skabe en succesfuld implementering. Både Socialstyrelsens evaluering og den særskilte evaluering for København er blevet gennemført af Rambøll.

Løsning

Implementeringen af forældreprogrammet DUÅ er en del af Københavns Kommunes strategi for udvikling af arbejdet med udsatte børn, unge og deres familier og tilbydes som en tidlig indsats til forældre uden en børnesag, såvel som en forebyggende foranstaltning. Formålet med indsatsen er at forebygge negativ udvikling hos barnet ved at styrke forældrenes evne til at varetage forældrerollen. Der er tale om en gruppebaseret indsats, hvor forældre samles i grupper (10-12 forældre) én gang om ugen i 18-20 uger. 2 gruppeledere leder møderne, der er sammensat af forskellige øvelser vedr. eksempelvis grænsesætning, konfliktløsning, positiv opmærksomhed mv. I løbet af ugen arbejder forældrene videre med øvelserne, mens gruppelederne ved opkald støtter processen. Hver gruppesession starter med fællesspisning og der tilbydes børnepasning, så det er muligt for forældrene at deltage. I alt har der været 79 børn/forældre igennem programmet på evalueringstidspunktet.

Den særskilte evaluering for København bygger på kvantitative data fra den landsdækkende evaluering, som er foretaget som en effektmåling baseret på tidsserieanalyser med en førmåling, en eftermåling og en opfølgningsmåling 6 måneder efter endt DUÅ forløb. Disse kvantitative data kombineres med en kvalitativ analyse, der belyser erfaringer med implementering og organisering af DUÅ.

Den landsdækkende evaluering af DUÅ viser, at programmet har skabt positive resultater for de børn og forældre, som indgår i evalueringen. Konkret viser før- og eftermålingerne, at børnene, som følge af deres forældres deltagelse i programmet, udvikler sig i retning af "normalbefolkningen" i forhold til tyngden og intensiteten er deres problemadfærd, deres psykiske og sociale vanskeligheder samt deres sociale kompetencer. Samme overordnede udvikling ses i København, dog med den forskel, at børnene i den landsdækkende evaluering gik fra "behandlingskrævende" til "ikke-behandlingskrævende", hvor det samme ikke er tilfældet i København. Dette skyldes dog primært, at børnene i København havde en højere belastningsgrad ved opstarten af programmet. Ligeledes ses en positiv udvikling hos forældrene. Forældrene bliver mindre stressede i forældrerollen, og forældrenes indbyrdes parforhold er blevet mindre konfliktfyldt.

Den særskilte evaluering for København viser også, at DUÅ har en længerevarende effekt, som rækker ud over den umiddelbare deltagelse. Således viser de opfølgende målinger 6 måneder efter programmets afslutning signifikante forbedringer i forhold til før-målingerne, endda i en sådan grad, at børnenes problemadfærd var faldet til under det behandlingskrævende niveau. Dette resultat stemmer overens med resultatet fra den landsdækkende evaluering samt resultater fra norske og amerikanske studier.

Evalueringen tegner et overordnet positivt billede af forældrenes tilfredshed med deltagelsen i forældreprogrammet. Forældrene oplever, at DUÅ hjælper dem og deres barn med at håndtere de problematikker, som fik dem visiteret til kurset. Forældrene oplever, at problemerne er reduceret, og at de som forældre er blevet i stand til at håndtere barnets evt. adfærdsproblemer.

Den landsdækkende evaluering peger på, at der er behov for opmærksomhed på de lokale rammer for implementeringen af DUÅ. Evalueringen viser, at implementeringen i København har været godt understøttet. Gruppelederne har haft mulighed for at mødes flere gange årligt til fælles sparring, som supplement til den fælles vejledning i regi af Socialstyrelsen. Herudover har der været afsat tid til at mødes hver anden uge i forbindelse med forberedelse af kommende kursusgange, hvilket er blevet oplevet som afgørende i forhold til at kunne virke overbevisende og troværdig i mødet med forældrene. Dog peger evalueringen også på, at der blandt samarbejdspartnere i almensystemet og på myndighedsområdet er visse forbehold over for metoder som DUÅ. I København har man arbejdet aktivt med at nedbryde evt. fordomme ved bl.a. at tage ud i daginstitutioner og gennem rollespil fremvise en DUÅ undervisningsgang samt have en ’rød stol’, således familiemedlemmer, pædagoger mv. har kunnet deltage i en undervisningsgang sammen med forældrene.

De meget positive resultater fra evalueringen stemmer overnes med medarbejdernes oplevelser af DUÅ. Socialforvaltningen har derfor implementeret DUÅ som en fast del af indsatsviften og fra 2011 udvidet indsatsen, således gruppelederne ligeledes kan køre DUÅ forløb for forældre til spædbørn samt børn i alderen 6-12 år. Socialforvaltningen vil fremadrettet bruge de beskrevne implementeringserfaringer i arbejdet med implementering af nye metoder i forvaltningen.

Den 15. marts 2012 meldte Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup ud, at alle kommuner skal benytte fire evidensbaserede indsatser, herunder DUÅ, som en analyse af Rambøll har peget på giver en samfundsøkonomisk gevinst på længere sigt. Socialforvaltningen i København benytter allerede alle fire metoder, der ud over DUÅ er forældreprogrammerne Multisystemisk Terapi (MST) og Multidimensional Treatment Foster Care (MTFC) samt slægts- og netværkspleje.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen. Forvaltningen har besluttet at videreføre, inden for rammen, fremtidig uddannelse og certificering af DUÅ gruppeledere.

         Anette Laigaard

                                                                  /Ane K. Christensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets begyndelse.

Til top