Mødedato: 09.05.2007, kl. 15:00

Status på udviklingsinitiativer på dag- og botilbud for borgere med handicap

Status på udviklingsinitiativer på dag- og botilbud for borgere med handicap

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ekstraordinært møde onsdag den 9. maj 2007

 

 

7.      Status på udviklingsinitiativer på dag- og botilbud for borgere med handicap

 

SUD 158/2007  J.nr. 158/2006

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

I forlængelse af medieomtalen af kritisable forhold på et botilbud for psykisk udviklingshæmmede, i medierne i februar 2007 besluttede SUD d. 7. marts, at der skal iværksættes en række udviklingsinitiativer på området (SUD 66/2007). 

 

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  At Socialudvalget tager nedenstående orientering om arbejdet med udviklings-initiativer på dag- og botilbud for handicappede til efterretning

2.  At Socialudvalget tiltræder forslaget om, at udvalget inviterer interessenter til en konference medio juni mhp. en drøftelse af udviklingsinitiativerne og den fremadrettede proces.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2007

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Problemstilling

SUD tiltrådte på mødet d. 7. marts, at der anvendes 2,0 mio. kr. til udviklingsinitiativer på forvaltningens dag- og botilbud for handicappede og at midlerne udmøntes indenfor fem indsatsområder. På mødet d. 7. marts behandlede SUD ligeledes et medlemsforslag fra Finn Rudaizky (Løsgænger) vedr. institutionsområdet og et medlemsforslag fra Thor Grønlykke, Jens Nielsen og Lars Rasmussen (alle A) om tiltag til forbedring af forholdene på kommunens institutioner for udviklingshæmmede. Forvaltningen har integreret de fem indsatsområder og indholdet i medlemsforslagene til et samlet udviklingsprojekt bestående af i alt seks indsatsområder. I forlængelse heraf arbejder forvaltningen i øjeblikket på en afdækning af årsager til de opståede problemer og en konkretisering af indholdet i udviklingsinitiativerne. Jf. udvalgets beslutning d. 7. marts forelægges SUD hermed en status på det igangværende arbejde samt en skitse for det fremadrettede arbejde.

 

Løsning

Udviklingsinitiativer indenfor seks indsatsområder

Det videre arbejde vil bestå i udformningen af et samlet udviklingsprojekt med fokus på følgende seks indsatsområder:

1.      Faglighed, kompetenceudvikling og efteruddannelse

2.      Pædagogisk udvikling, holdninger og værdier

3.      Rekruttering og introduktion

4.      Arbejdets organisering

5.      Ledelsesudvikling

6.      Bruger- og pårørendeinddragelse

 

Med det samlede udviklingsprojekt skal der iværksættes en række aktiviteter og tiltag, som bredt styrker kommunens dag- og botilbud ved:

-         At styrke den faglige viden på tilbuddene om brugergruppen og om pædagogiske metoder, så ledere og medarbejdere er bedre rustet til at håndtere hverdagens små og store udfordringer

-         At styrke det enkelte tilbud som en værdibaseret arbejdsplads, hvor der hersker en grundlæggende respekt for brugerne og hvor der er en fortløbende dialog om, hvordan værdierne udmøntes i praksis

-         At skabe et godt arbejdsmiljø og de bedste rammer for rekruttering og fastholdelse af kvalificeret personale

-         At udvikle de enkelte tilbud som attraktive arbejdspladser, hvor man kan opbygge en faglig stolthed og hvor der er gode udviklingsmuligheder for medarbejderne som helhed og for den enkelte

-         At sikre , at der på det enkelte tilbud er veletablerede systemer, der skaber sikkerhed for, at retningslinierne for medicinering og magtanvendelse kendes og overholdes af den enkelte medarbejder

-         At sikre, at der hersker en løbende og tillidsfuld dialog mellem tilbudenes ledere og medarbejdere, brugerne og de pårørende

 

Det er afgørende, at udviklingsinitiativerne ikke fremstår som brandslukningsarbejde og en reaktion i forhold til mediekritikken i februar. Tværtimod skal initiativerne danne afsæt for en fremadrettet proces, hvor der arbejdes med udvikling af forvaltningens medarbejdere og arbejdspladser på dette område. Den fremadrettede proces forudsætter dog, at der tilføres midler til kompetenceudviklingsaktiviteter mv. på området. 

 

Status på den konkrete udformning af udviklingsinitiativerne.

Af bilag 1 fremgår en skitse til indholdet i de seks indsatsområder. Skitsen er udarbejdet på baggrund af forvaltningens indstilling til SUD 7. marts, medlemsforslaget fra Thor Grønlykke, Jens Nielsen og Lars Rasmussen og indledende input fra repræsentanter fra forstandergruppen.

I medlemsforslaget var opstillet 10 forslag til forbedringstiltag på forvaltningens tilbud for handicappede. Forslaget om, at der skal defineres et loft for antallet af ufaglærte og vikarer på institutionerne er endnu ikke indarbejdet i det samlede udviklingsprojekt. Det samme gælder for forslaget om, at al brug af stærk behovsmedicin skal vurderes af dertil uddannet personale. Der arbejdes med disse to forslag i den videre proces og de vil blive indarbejdet i det samlede udviklingsprojekt.

Til konkretiseringen af indholdet i det samlede udviklingsprojekt og de seks indsatsområder er der i forvaltningen igangsat en proces, hvor et udsnit af medarbejderne fra forvaltningens dag- og botilbud samt forstandergruppen bidrager. Konkret afholdes der i april fokusgruppeinterviews med medarbejdere (ca. 40 i alt), hvor årsager, behov og konkrete forslag til aktiviteter drøftes. I forlængelse af fokusgruppeinterviewene afholdes d. 3. maj en temadag for den samlede forstandergruppe. På temadagen skal forstanderne ligeledes drøfte årsager til de opståede problemstillinger og behov samt arbejde med forslag til konkret indhold i udviklingsaktiviteterne.

Udover inddragelsen af medarbejdere og ledere har forvaltningen indledt en dialog med LFS og LEV om udviklingsinitiativerne. LEV og LFS bakker generelt op, om de seks indsatsområder og er interesserede i at indgå ind i det videre arbejde. LFS er navnlig interesserede i at indgå i aktiviteter omkring efteruddannelse, fælles introduktion mv. LEV er først og fremmest interesserede i indsatsområdet omkring holdninger og værdier samt bruger- pårørendepolitikken.

I forlængelse af fokusgrupperne og temadagen for forstandere foreslås det, at SUD inviterer interessenter, i form af ledere, medarbejdere, faglige organisationer, pårørende mv., til en konference medio juni. På konferencen skal input til udviklingsinitiativerne drøftes gennem en konstruktiv og åben dialog. Derudover skal den fremadrettede proces drøftes på konferencen, således at både politikere, medarbejdere, pårørende mv. kommer med deres input til, hvad der skal ske på den lange bane.

 

Det fremadrettede arbejde

Når hhv. fokusgruppeinterviews og temadagen er gennemført, og på baggrund af drøftelserne på konference i juni og drøftelserne med LEV og LFS udarbejdes en detaljeret projektbeskrivelse og en handlingsplan for de konkrete aktiviteter.

Såfremt SUD tiltræder forslaget om at afholde en konference medio juni forelægges den endelige projektbeskrivelse og handlingsplan SUD ultimo august, hvorefter aktiviteterne iværksættes. Den primære del af aktiviteterne forventes gennemført i anden halvdel af 2007.

Forstandere og medarbejdere inddrages tæt i det videre forløb. Derudover inddrages LFS og LEV løbende i forbindelse med gennemførelse af aktiviteter.

 

Økonomi

SUD tiltrådte d. 7. marts, at der i alt anvendes 2,0 mio. kr. til udviklingsinitiativerne. Konkret overføres kr. 1,8 mio. som var hensat til indsatsområdet "Revitalisering af det sociale arbejde" i Kompetenceudviklingspuljen til udviklingsinitiativerne. De resterende midler på kr. 0,2 mio. tilvejebringes ved midler afsat til ledelsesudvikling i budget 2007.

 

Videre proces

Den endelige projektbeskrivelse og handlingsplan forelægges SUD ultimo august.

 

Bilag

Bilag 1 – Skitse til indholdet i udviklingsinitiativerne indenfor de seks indsatsområder

         Anette Laigaard                              /                     Jens Elmelund


 

Til top