Mødedato: 09.01.2008, kl. 16:15

Ansøgning til 600 milllioners pulje

Ansøgning til 600 milllioners pulje

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 9. januar 2008

 

 

7.      Ansøgning til 600 milllioners pulje

SUD   2/2008  J.nr. 2/2008

 

 

 

Socialforvaltningen vil - med en analyse af hjemløseområdet - styrke forudsætningerne for en ansøgning til forventet socialministeriel pulje på 600 mil. kr. til boliger for hjemløse.

 

INDSTILLING OG Beslutning

 Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget godkender, at forvaltningen forbereder ansøgningen til forventet pulje på hjemløseområdet som beskrevet i indstillingen.

 

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 9. januar 2008

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktet.

 

Udvalget ønskede, at ansøgningen til Socialministeriet også skal belyse barrierer for, at udenlandske hjemløse kan få den hjælp de behøver i hjemlandet.

Indstillingen blev med ovennævnte bemærkninger tiltrådt.

 

Problemstilling

Socialministeriet forventes at udmelde en pulje på 600 mil. kr. til boliger til hjemløse. I den sammenhæng er det relevant, at Socialforskningsinstituttet for nylig har offentliggjort en undersøgelse, der dokumenterer, at halvdelen af de hjemløse i Danmark befinder sig i København. Forvaltningen finder det logisk, at en stor del af den forventede pulje går til København.

Ansøgninger som bygger på grundig udredning og en hjemløsestrategi forventes at have de bedste muligheder for at blive tildelt midler. Forvaltningen ønsker derfor at skabe forudsætninger for en kvalificeret ansøgning inkl. en strategi for området, der tænker nye boliger i ind i en sammenhæng med hele hjemløse - og botilbuds området.

 

Løsning

Forvaltningen har defineret tre områder, der kræver særlig belysning i forbindelse med strategi på hjemløseområdet og videre til brug for ansøgning til den forventede pulje:

 

Delanalyse 1: Hjemløse der ikke benytter kommunens hjemløsetilbud. Ifølge Socialforskningsinstituttets undersøgelse befinder omkring halvdelen af de hjemløse i København sig ikke på kommunens herberger. Spørgsmålet er hvorfor, det er tilfældet? Og hvilke tiltag kan man gøre for at gøre herbergerne mere tilgængelige for de hjemløse på gaden?

 

Delanalyse 2: Propper / tilsanding i kommunens hjemløsetilbud. Det er et tilbagevendende problem, at herberger og botilbud har borgere boende i en længere periode, end det er hensigtsmæssigt for både kommune og borger. Med henblik på Socialudvalgets målsætning om, at borgere så vidt muligt skal bo i egen bolig, må der skabes et større flow. Det skal undersøges, hvilke boformer og socialpædagogiske støtteforanstaltninger, der kan bringe de hjemløse videre.

 

Delanalyse 3: Svingdørsklienter: Borgere som bliver udsluset til egen bolig, kan nogle gange ikke fastholde boligen. Det er ulykkeligt for den enkelte og et ressourceproblem for kommunen. Det skal analyseres, hvilke problematikker, der ligger til grund, og hvilke forandringer boligmæssigt og støttemæssigt, der kan mindske svingdørsproblematikken.

 

Det overordnede mål med analysen er at få identificeret og præciseret behovene for justeringer af hjemløseområdet og udbygning af midlertidige boformer og særboliger.

 

Forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt at involvere et eksternt konsulentfirma til at foretage undersøgelsen. Et eksternt firma vil kunne sætte koncentrerede ressourcer og særlige kompetencer ind. Fx arkitekter til belysning af bygningsmæssige forhold på hjemløseinstitutioner og boformer.

Undersøgelsen skal annonceres med henblik på tilbud.

 

Økonomi

Undersøgelsen forventes at koste 600.000,- kr. Udgifterne kan afholdes inden for rammen.

 

Videre proces

Undersøgelsen forventes færdig d. 1.4. 2008.

Socialministeriets pulje forventes udbudt omkring d. 1.4.2008 med ansøgning ca. 1.6.2008.

En strategi for hjemløseområdet forventes fremlagt for Socialudvalget ultimo juni 2008.

 

BILAG

Ingen

 

 

         Annette Laigaard                            /                    Jens Elmelund

 

 

 

Til top