Mødedato: 09.01.2008, kl. 16:15

Integration af stof- og alkoholområdet i rådgivningscentrene

Integration af stof- og alkoholområdet i rådgivningscentrene

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 9. januar 2008

 

 

4.      Integration af stof- og alkoholområdet i rådgivningscentrene

SUD   4/2008  J.nr. 4/2008

 

 

 

Som led i implementering af strategi for alkoholbehandling i Københavns Kommune har Socialforvaltningen udarbejdet en handleplan for gradvis integration af alkohol- og stofområdet indenfor den eksisterende ramme.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.                  at Socialudvalget godkender, at der etableres en fælles visitationsenhed for stof- og alkoholområdet i rådgivningscentrene, og 

2.                  at Socialudvalget godkender, at der iværksættes trin 1 og 2 behandling for alkoholmisbrugere i rådgivningscentrenes modtageenheder og relevante institutioner, og

3.                  at Socialudvalget godkender, at de eksisterende puljer til alkohol- og stofbehandling m.v. samles i en fælles misbrugspulje

4.                  Socialudvalget godkender, at midler til trin 1 og 2 behandling i rådgivningscentrene finansieres fra en sådan misbrugspulje med op til 20 % af puljen.

 

 

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 9. januar 2008

Sagen blev udsat fra mødets start.

 

 

Problemstilling

Som led i strukturreformen overtog kommunerne pr. 1. januar 2007 ansvaret for alkoholbehandling efter Sundhedslovens § 141. Det samlede ansvar for alkoholbehandling er placeret i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Ansvaret er indtil videre varetaget ud fra forskellige retningsliner og med løbende ad-hoc løsninger.

 

Socialudvalget godkendte den 22. november 2006 (SUD 441/2006) et foreløbigt strategioplæg for misbrugsområdet. Oplægget indebærer integration af alkohol- og stofområdet, hvor hensynet til borgerens behov og effektiv ressourceudnyttelse opprioriteres til fordel for fokus på typen af rusmiddel. Socialforvaltningen har endvidere udarbejdet en strategi for alkoholområdet der i overensstemmelse med det foreløbige strategioplæg lægger op til en integration af alkohol- og stofområdet både på et organisatorisk og delvist også på ydelsesniveau. Problemet består i, hvordan de to områder integreres mest hensigtsmæssigt.

 

Løsning

Socialforvaltningen foreslår, at integration mellem alkohol- og stofområdet fremmes i rådgivningscentrenes modtageenheder. Dels på et organisatorisk niveau via fælles visitationsenheder for både alkohol- og stof og dels på et ydelsesniveau via udbydelse af trin 1 behandling (ambulant behandling) for alkoholmisbrugere, jf. bilag 1.

 

En fælles visitationsenhed for alkohol- og stofområdet i rådgivningscentrenes modtageenheder vil give gode muligheder for at matche borgerens behov med viften af tilbud, hvorved muligheden for at sikre en bedre kvalitet, borgerens retssikkerhed og overblik over behov og ydelse styrkes. Det er i visitationen behandlingsbehovet matches med behandling og dermed ressourcer. Dette har rådgivningscentrene kompetence og erfaring med. Det er endvidere forvaltningens vurdering, at der er behov for at styrke den helhedsorienterede indsats på alkoholområdet, som rådgivningscentrene allerede i dag har stort fokus på.

 

En yderligere integration mellem alkohol- og stofområdet kan ske ved at udvide modtageenhedernes tilbud til stofmisbrugere med trin 1 behandling for alkoholmisbrugere, jf. bilag 2. Modtageenhedernes tilpasning til de nye brugergrupper indenfor stofmisbrug har givet enhederne en profil, der er i god overensstemmelse med de grupper af alkoholmisbrugere som forvaltningen påtænker at rette behandlingstilbuddet mod. Der er tale om grupperne af yngre alkoholmisbrugere og borgere med et begyndende alkoholmisbrug. Disse grupper af borgere ser ikke nødvendigvis sig selv som misbrugere, hvilket kan være en af årsagerne til, at de i meget ringe grad nås af det eksisterende behandlingssystem.

 

En udvidelse med trin 1 behandling for alkoholmisbrugere i modtageenhederne vil endvidere betyde, at der skabes yderligere fire indgange til behandlingssystemet i byen for alkoholmisbrugende borgere, hvilket sandsynligvis vil øge den samlede behandlingsrate. I Holland har man gennem lang tid integreret de to behandlingsformer og erfaringen herfra viser, at en opdeling efter f.eks. alder og subkulturer er mere produktive end en opdeling efter rusmiddel.

 

Trin 2 behandling for alkohol- og stofmisbrugere – i form af dagbehandling – kan også være en vej til integration af de to områder.

 

Som led i integrationen indstilles det, at de eksisterende puljer på alkohol- og stofmisbrugsområdet samles i én misbrugspulje, der kan anvendes til både køb af pladser samt trin 1 og 2 behandling. En sådan pulje vil understøtte arbejdet med at sikre, at den en kelte bruger får det tilbud, der bedst modsvarer det konkrete behov. Nedenfor er opgjort de puljer der bør indgå i en sådan fælles pulje.

 

Pulje

Mill. kr. 2008

Entreprise- stof

33,0

Døgnbehandling – alkohol

0,8

Socialpædagogiske omsorgsophold - alkohol

14,5

Samlet pulje

48,3

 

Implementering af yderligere trin 1 og 2 behandling i modtageenheder og institutioner vil løbe op i maksimalt 20 % af den fælles misbrugspulje.

 

Forslaget om organisering af alkoholområdet har været drøftet på Hovedsamarbejdsudvalgsmøde den 26. oktober 2007. Konklusionen på punktet blev at der nu er givet en orientering om organisering af indsatsen på alkohol­området.

 

Økonomi

Ovenstående forslag til integration mellem alkohol- og stofområdet i rådgivningscentrenes modtageenheder vil ikke medføre en merudgift indenfor Bevillingsområde Stofafhængige, Funktion 5.38.44.

 

Udgifterne til visitation, trin 1 behandling i rådgivningscentrenes modtageenheder og trin 2 behandling i relevante institutioner bliver afholdt indenfor bevillingsområde Stofafhængige, Funktion 5.38.44, hvor der sker en overflytning fra ramme 16.21 til ramme 16.33. Der afsættes årligt maksimalt 20 % af den samlede pulje til opgaverne.

 

Etablering af en fælles misbrugspulje vil betyde at følgende rammer under Bevillingsområde Stofafhængige skal sammenlægges: Under Funktion 5.38.44 indgår ramme 16.21 Køb af pladser, botilbud til alkoholikere samt ramme 16.35 Køb af pladser, alkoholbehandling, under Funktion 5.38.45 indgår ramme 16.07 Entreprisepulje.

 

 

Videre proces

Hvis Socialudvalget tiltræder nærværende indstilling vil forvaltningen tage initiativ til implementering af forslagene.

 

Bilag

1.      Organisering af alkoholområdet

2.      Notat om trinbehandling

 

 

 

Anette Laigaard                 /                     Jens Elmelund

 

 

 

Til top