Mødedato: 08.12.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Ændring i byggeri af botilbud til borgere med handicap på Smedestræde

Resumé

Socialudvalget orienteres om, at der er kommet krav om et publikumsorienteret serviceerhverv i et byggeri af et nyt botilbud til borgere med udviklingshandicap på Smedestræde i Valby. Kravet kommer fra Teknik- og Miljøforvaltningen på baggrund af en afgørelse i Planklagenævnet. I den forbindelse skal Socialudvalget tage stilling til forvaltningens forslag om, at det publikumsorienterede serviceerhvervsareal anvendes til butik drevet som beskæftigelsestilbud for unge med udviklingshandicap. Endvidere skal udvalget tage stilling til en reduktion i antallet af pladser på tilbuddet, som følge af Teknik- og Miljøforvaltningens krav.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at det kommende botilbud på Smedestræde i Valby får 23 pladser frem for de oprindeligt planlagte 24 pladser
  2. at Socialudvalget godkender, at de overskydende driftsmidler til den ene plads i stedet anvendes til at øge kapaciteten i Borgercenter Handicaps eksisterende eller kommende botilbud eller alternativt til køb af en plads
  3. at Socialudvalget godkender, at der kan etableres en butik med bred publikumsadgang som et beskæftigelsestilbud til unge med handicap i erhvervsarealet

Problemstilling

I 2016 besluttede Borgerrepræsentationen, at den kommunale grund Smedestræde 2 i Valby skulle anvendes til opførelse af et botilbud med 24 pladser til unge med udviklingshandicap. Tilbuddet skulle opføres som erstatning for pladser med utidssvarende fysiske rammer.

Byggeriet blev efter flere forsinkelser igangsat i foråret 2021. Byggeriet blev i juli 2021 standset, fordi Planklagenævnet underkendte Teknik- og Miljøforvaltningens byggetilladelse. Byggetilladelsen levede ifølge Planklagenævnet ikke op til lokalplanens krav om publikumsorienteret serviceerhverv i stueplan mod Valby Langgade. Som konsekvens af dette, har Økonomiforvaltningen igangsat en omprojektering af botilbuddets stueplan, som indebærer, at der er plads til færre pladser på botilbuddet. Derudover skal Økonomiforvaltningen finde en egnet kommunal funktion, der kan bruge det nye areal, som ifølge lokalplanen skal rumme en publikumsrettet servicefunktion og samtidig fungere som tæt nabo til botilbuddet.

Løsning

Økonomiforvaltningen har omprojekteret botilbuddet i Smedestræde, så der bliver et erhvervsareal på ca. 63 m2 i stueplan. Teknik og Miljøforvaltningen vurderer, at det lever op til Planklagenævnets afgørelse. Det har i den forbindelse været nødvendigt at omdanne en bolig til fællesareal for fortsat at have tilstrækkeligt fællesareal til beboerne. Derfor reduceres antallet af pladser på botilbuddet fra 24 til 23 pladser. Socialforvaltningen vurderer, at driften af tilbuddet fortsat vil hænge sammen og have den samme kvalitet trods reduktionen med en bolig.

Socialforvaltningen har selv midlerne til driften af pladserne på Smedstræde, idet pladserne oprettes som erstatning for pladser, der enten er nedlagt eller skal nedlægges på grund af utidssvarende fysiske rammer. Forvaltningen vurderer, at det mest hensigtsmæssige er, at driftsmidlerne fra den reducerede plads anvendes til at til at øge kapaciteten med én plads indenfor Socialforvaltningens eksisterende eller fremtidige kapacitet. Det kan f.eks. være som tilførsel af midlerne til et tilbud som kører med midlertidig overbelægning, som følge af håndtering af akutte udfordringer for en borger eller en situation, hvor to borgere bor sammen i en lejlighed som par. Hvis der er botilbud, hvor de fysiske rammer muliggør en permanent udvidelse vil dette også være en mulighed for at tilvejebringe en ekstra plads. Ligeledes vil forvaltningen være opmærksom på, om det giver mening at indtænke pladsen i kommende planer for nye botilbud. Hvis forvaltningen ikke kan finde en løsning indenfor egen kapacitet vil forvaltningen alternativt købe en plads eksternt.

Anvendelse af det publikumsorienterede serviceerhverv til butik og beskæftigelsestilbud for borgere med udviklingshæmning

Det nye erhvervsareal i botilbuddets stueplan skal anvendes til et kommunalt formål og være et publikumsorienteret serviceerhverv Serviceerhverv skal forstås sådan, at man skal kunne købe en vare eller en ydelse på stedet, og publikumsorienteret skal forstås sådan at serviceydelsen eller varen, man kan købe, henvender sig til gadens publikum. F.eks. betragtes frisører som publikumsorienteret serviceerhverv. Økonomiforvaltningen vurderer, at der ikke er et eksisterende kommunalt behov. Socialforvaltningen ser mulighed for, at der i erhvervslejemålet kan etableres et nyt beskæftigelsestilbud til unge med udviklingshandicap. Socialforvaltningen har gode erfaringer med dette på det eksisterende tilbud Kraftværket. Her sælger borgere med udviklingshandicap de produkter, der skabes på de værksteder, som er en del af Socialforvaltningens beskæftigelsestilbud til borgere med handicap. Det er produkter som f.eks. tæpper af plastikposer, træjulehjerter skabt af kasserede brædder, upcyclede genbrugseffekter, gulvtæpper af kasseret tøj mm. Herudover sælges kaffe, kage og sodavand (Kraftværket (kk.dk) )

Socialforvaltningen vurderer, at et butik- og beskæftigelsestilbud vil give meningsfuld beskæftigelse til unge med udviklingshæmning. Det vil også medvirke til at synliggøre ressourcer og kompetencer hos unge med udviklingshandicap på et centralt sted i byen. Herudover vil en butik og beskæftigelsestilbud være en god nabo for både botilbuddet og for lokalområdet og forhåbentlig være en mulighed for at skabe en stærkere relation mellem botilbuddet og byen.

Midlerne til drift af butikken skal tilføres som en merbevilling til Socialforvaltningen ifm. Budget 2023. Økonomiforvaltningen vurderer, at tilførslen af midler er need-to. Det skyldes at det er en nødvendighed, at kommunen etablerer et relevant kommunalt tilbud som samtidig er et publikumsorienteret serviceerhverv. Arealet kan ikke opføres med henblik på kommerciel udlejning til tredje mand serviceerhverv. Hverken Socialforvaltningen eller Økonomiforvaltningen har et forslag til en alternativ løsning.

Økonomi

Det vil koste ca. 0,5 mio. kr. kr. at drive butikken som et beskæftigelsestilbud med en åbningstid fire dage om ugen f.eks. tre hverdage fra kl. 11-18 samt lørdag fra kl. 10-15. Økonomien skal kvalificeres endeligt, hvis Socialudvalget godkender indstillingen.

Udgifterne til omprojektering håndteres af Byggeri Københavns underskuds/overskudsmodel.

Socialforvaltningen anvender driftsmidlerne fra den plads som Smedestræde reduceres med, til at tilvejebringe erstatningskapacitet enten indenfor egen eksisterende og kommende botilbudsmasse eller via køb af plads eksternt.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender indstillingen, vil Socialforvaltningen udarbejde et need-to budgetnotat til Budget 2023. Budgetnotatet vil komme til godkendelse i Socialudvalget i forbindelse med behandling af øvrige budgetforslag til Budget 2023.

Mikkel Boje

                                          / Anders Johannes Kristensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. 

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Johs Kristensen deltog under punktets behandling.

Til top