Mødedato: 08.11.2006, kl. 16:00

Kapitalbevilling til etablering af 16 døgnpladser på Nærumgård til handicappede børn (Bilag)

Se alle bilag

Kapitalbevilling til etablering af 16 døgnpladser på Nærumgård til handicappede børn (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 8. november 2006

 

 

15.      Kapitalbevilling til etablering af 16 døgnpladser på Nærumgård til handicappede børn (Bilag)

 

SUD 407/2006  J.nr. 407/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at der gives en kapitalbevilling til ombygning og indretning af 16 døgnpladser for handicappede børn i 2 afdelinger på Nærumgård, Nærum Gadekær 1, 2850 Nærum. Der anvises dækning på konto 5.23.1 (efterspørgselsstyrede serviceområde).    

 

Socialforvaltningen indstiller

 

at Socialudvalget godkender, at indstillingen efter procedurerne for inddragelse af Kultur- og Fritidsforvaltningen i anlægssager pr. 1. januar 2006 sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.  

 

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede i møde den 27. april 2006 (BR 254/06) at afsætte 42,7 mill. kr. årligt til nedbringelse af ventelisterne på børnehandicapområdet i Københavns kommune. I den forbindelse blev det godkendt at etablere 16 døgninstitutionspladser indenfor en økonomisk ramme på 16 mill. kr. i årene 2006 og 2007.

 

Som en del af planen for omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet (FAU 638/2005) er det besluttet at nedlægge/flytte 2 døgnafdelinger på Nærumgård. Herved er det blevet muligt at frigøre bygningerne Adlershus/hovedbygningen og Hartmanshus til indretning af en døgninstitution med 16 pladser til handicappede børn.

 

Socialudvalget har på møde den 7. juni 2006 (SUD 258/2006) besluttet at bevillingsområde Handicappede overtager og ombygger de 2 afdelinger på Nærumgård fra bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov.

 

Der er i samarbejde mellem Socialforvaltningen, Københavns Ejendomme og Holm og Grut arkitekter udarbejdet et forslag til indretning og montering af lokalerne på Nærumgård til døgninstitutions til 16 handicappede børn.

 

Byggeriet forventes igangsat februar 2007 og afsluttet juli 2007. Institutionen forventes efter endt montering ibrugtaget august 2007.

 

Af den samlede bevilling på 16 mill kr. overføres 14 mill. kr. til Københavns Ejendomme inkl. administrationsbidrag på 1,5 % af bevillingssummen til gennemførelse af anlægsdelen, mens 2 mill. kr.  forbliver i Socialforvaltningen til montering.  

SAGSBESKRIVELSE

På møde i Borgerrepræsentationen den 27. april 2005 (BR 254/06) er det besluttet at afsætte 42,7 mill. kr. årligt til nedbringelse af ventelisterne på børnehandicapområdet i Københavns kommune.

 

Samtidig blev det godkendt, at iværksætte etablering af i alt 16 døgninstitutionspladser over årene 2006 og 2007 svarende til en anlægsudgift på 16 mill. kr. i årene 2006 og 2007.

 

Endvidere blev det besluttet, at anlægsudgiften på 16 mill. kr. til en døgninstitution finansieres over Socialforvaltningens andel af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens mindreforbrug i 2005.

 

Der er opnået mulighed for at etablere de 16 døgnpladser på Nærumgård.

 

Nærumgård har hidtil fungeret som døgninstitution for børn med sociale og psykiske problemer. Som en følge af, at der har været ledige pladser på institutionen indgik det i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens plan for omstilling og fornyelse af det samlede tilbud på dagbehandlings- og døgninstitutionsområdet at nedlægge/  flytte 2 døgnafdelinger på Nærumgård. Herved er det blevet muligt at anvende bygningerne Adlershus/hovedbygningen og Hartmanshus til brug for udbygning på Handicapområdet. Omstillingsplanen blev tiltrådt af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på møde den 23. november 2005 (FAU 638/2005).

 

På møde den 7. juni 2006 (SUD 258/2006) besluttede Socialudvalget, at bevillingsområde Handicappede overtager de 2 afdelinger på Nærumgård fra bevillingsområde Børnefamilier med særlige behov.

 

Projektbeskrivelse

Projektforslaget til indretning af lokalerne på Nærumgård til døgninstitution med 16 pladser for handicappede børn er udarbejdet af en byggefølgegruppe fra Socialforvaltningen i samarbejde med Københavns Ejendomme og arkitektfirmaet Holm & Grut Arkitekter.

 

De 16 pladser fordeles på 3 levegrupper med henholdsvis 5, 5 og 6 værelser pr. levegruppe. For at opnå størst mulig fleksibilitet, f.eks. i forbindelse med mulighed for akutindtag eller senere udvidelse af institutionen, indrettes et ekstraværelse til 2 af levegrupperne.

 

Den ene levegruppe indrettes i Hartmanshus med 5 værelser samt et ekstra værelse fordelt med 3 værelser i stuen og 3 værelser på 1. sal. 

 

De 2 øvrige levegrupper indrettes i Adlershus. Den ene indrettes i stueetagen med 5 værelser samt et ekstra værelse, mens den anden indrettes på 1. sal med 6 værelser.

 

Udover værelserne indrettes hver levegruppe med toilet/bad faciliteter, hvor antallet varierer efter de bygningsmæssige muligheder. Endvidere indrettes fællesgarderobe, 2 opholdsstuer, heraf den ene med køkkenfaciliteter som et husholdningskøkken, personalefaciliteter, kontor og vagtrum.

 

Det eksisterende fælleskøkken i Adlershus indrettes til at kunne levere mad til hele institutionen. 

 

I hovedbygningens stueetage og på 1. sal indrettes kontor og møde faciliteter. Endvidere giver de bygningsmæssige rammer en mulighed for at indrette en mindre skærmet enhed bestående af 2 værelser med toiletfaciliteter på 2. sal i hovedhuset.

 

Der indrettes udeareal i tilknytning til bygningerne

 

Tidsplan

Under forudsætning af at der er givet byggetilladelse forventes ombygningen at kunne starte medio februar 2007 med forventet afslutning 1. juli 2007. Efter endt montering kan institutionen ibrugtages pr. 1. august 2007.

 

MILJØVURDERING

Denne indstilling er omfattet af indstillinger, som skal miljøvurderes.

 

Miljøvurderingen tager udgangspunkt i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinier for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen "Miljø i byggeri og anlæg". Heri beskrives en række minimumskrav, anbefalinger og visioner på miljøområdet.

 

Desuden følges beskrivelserne i socialforvaltningens "Positivliste til miljøvurdering i indstillinger".

 

Heraf fremgår bl.a. følgende:

Vand: "Vandforbruget i husholdninger skal reduceres til 120 liter pr. indbygger pr. døgn i 2005 og 110 liter i 2010" (Vandforsyningsplan 2001). Affald: "Affaldsmængderne skal reduceres (affaldsforebyggelse), affaldets indhold af miljøfarlige stoffer skal mindskes og ressourcer i affald skal udnyttes bedre (genbrug og genanvendelse)" (Affaldsplan 2008) Støj: "Støjniveauet i områder til boliger, institutioner mv. Samt rekreative områder på langt sigt ikke overstiger 55 dB(A) (Kommuneplan 2005: 9 Byens Miljø og ressourcer) Jord: "Kommunen skal sikre, at jordforurening ikke udgør en indeklima- og kontaktrisiko over for borgere."  (Strategi for indsats mod jord- og grundvandsforurening) "Al forurenet jord, der kan renses, bliver renset" (Regulativ for anvisning af forurenet jord)

 

Helhedsplanens hovedgreb er at foretage en ombygning af en eksisterende institution.

 

Genbrug og bedre udnyttelse af eksisterende bygninger medfører både energi- og materialebesparelse set i forhold til tilsvarende nybyggeri samt mindre byggeaffald. Denne væsentlig parameter ved dette projekt vurderes at give en positiv effekt i forhold til miljøpåvirkning.

 

Ved de berørte om- og tilbygninger vil der derfor specielt blive lagt vægt på at reducere lydniveauet i fællesrum mm mest muligt og at energi- og ressourceforbruget ved bygningsanlæggets drift minimeres, herunder at energi- og vandforbruget begrænses bl.a. ved gennemgang og evt. ændring af eksisterende styring af varmeanlæg.

 

Udgifter til el-forbrug minimeres gennem indkøb af energibesparende enheder (komfurer mm). Dette vil give en positiv effekt i forhold til de fremtidige energimæssige forhold.

 

Det forventes ikke, at man i forbindelse med ombygningen vil støde på forurenet jord i større omfang. Det skyldes, at udearealerne kun i mindre omfang bliver berørt af ombygningen. Dog påregnes udskiftning af jord på legepladsarealer i henhold til "Miljø i byggeri og anlæg".

 

Opfyldelse af minimumskrav i " "Miljø i byggeri og anlæg".

Indenfor de berørte byggearbejder i projektet på Nærumgård, skal Københavns Kommunes minimumskrav til miljørigtig projektering, vand, varme, el, affald, og materialer som udgangspunkt være opfyldt. Såfremt nogle minimumskrav, mod forventning, ikke kan opfyldes vil der senere i processen blive redegjort for dette.

 

Realisering af anbefalinger:

Anbefalingerne søges desuden opfyldt på følgende områder:

For at reducere varmeforbruget i driftsperioden undersøges om den eksisterende styring af varmeanlægget kan optimeres. I bekræftende fald foretages nødvendige ændringer.

 

 I forbindelse med den miljørigtige projektering vil det blive afklaret om der kan iværksættes yderligere miljøfremmende tiltag.

 

ØKONOMI

De samlede udgifter til gennemførelse af projektet forventes at beløbe sig til 16 mill. kr.

 

Udgiften fordeler sig med 14 mill. kr. til byggeudgifter inklusive omkostninger og honorar og 2 mill. kr. til montering.

 

Af den samlede bevilling på 16 mill kr. overføres 14 mill. kr. til Københavns Ejendomme inkl. administrationsbidrag på 1,5 % af bevillingssummen. 

 

Udgifterne forventes afholdt i 2007.

 

Der er dækning for udgifterne på Socialforvaltningens konto i 2007 under forudsætning af, at de 16 mill. kr. der tidligere er overført til Socialforvaltningen fra 2005 til 2006 som forvaltningens andel af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens mindreforbrug i 2005 videreoverføres til 2007.  

 

Udgifterne til den varige drift er tilvejebragt ved Borgerrepræsentationens beslutning af 27. april 2005 om at afsætte 42,7 mill. kr. årligt til nedbringelse af ventelisterne på børnehandicapområdet i Københavns kommune (BR 254/06).

 

HØRING

Efter procedurerne for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillingssager pr. 1. januar 2006, skal indstillingen sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. 

 

Indstillingen vurderes ikke at have betydning for integrationsindsatsen i Københavns Kommune.

 

BILAG

·        Bilag 1 Høringssvar fra Københavns Ejendomme

 

 

 

Grethe Munk      /     Jens Elmelund


 

Til top