Mødedato: 08.06.2022, kl. 16:30
Mødested: Kraftværket, Vordingborggade 15, 2100 København Ø

Socialforvaltningens brug af pædagogisk observation

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget har bedt om en drøftelse af stigningen i antallet af børn og unge, der anbringes til pædagogisk observation på en sikret døgninstitution. Forvaltningen vurderer, at det på baggrund af det nuværende vidensgrundlag ikke er muligt at konkludere entydigt på, om der er tale om en varig tendens, og hvad årsagerne kan være. Forvaltningen forventer, at igangværende initiativer i form af en sagsgennemgang og et afdækningsarbejde omkring tendensen på landsplan kan bidrage til at belyse udviklingen samt årsager til denne.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter udviklingen i antallet af børn og unge fra Københavns Kommune, der bliver anbragt på en sikret døgninstitution med henblik på pædagogisk observation.

Problemstilling

Forvaltningen har gennem de senere år set en stigning i antallet af børn og unge fra Københavns Kommune, der anbringes til pædagogisk observation på en sikret døgninstitution. Socialudvalget bad den 2. marts 2022 om en sag, hvor udvalget kan drøfte stigningen, og hvorvidt der er behov for at udvide tilbudsviften, så der i højere grad eksisterer andre tilbud, der kan rumme børnene og de unge - herunder også muligheden for løsninger på regionalt niveau. Udvalget har desuden bedt om, at sagen også gerne forholder sig til udfordringen med unge med psykiske vanskeligheder, som også har et misbrug.

Løsning

Forvaltningen kan anbringe et barn eller en ung på en sikret døgninstitution i en indledende iagttagelsesperiode, jf. servicelovens § 63 b stk. 2, nr. 2, hvilket ofte omtales som en anbringelse med henblik på ”pædagogisk observation”. En anbringelse på en sikret døgninstitution adskiller sig særligt fra andre anbringelsessteder ved, at det er tilladt at have yderdøre og vinduer konstant aflåst, og barnet eller den unge dermed tilbageholdes under anbringelsen. En anbringelse til pædagogisk observation på en sikret institution kan dermed være relevant, når forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt for udredningen, at barnet eller den unge ikke kan rømme undervejs (dvs. stikke af fra institutionen).

Et barn eller en ung kan dermed alene anbringes til pædagogisk observation i de tilfælde, hvor det vurderes, at det er absolut påkrævet at kunne tilbageholde den unge for at kunne udrede barnet og skabe grundlag for den videre socialpædagogiske behandling. Det kan f.eks. være, hvis der er tale om børn og unge, der rømmer for at genoptage alvorligt misbrug. Der kan også være tale om meget psykisk belastede børn eller unge, hvoraf nogle kan være meget udadreagerende eller selvskadende, og hvor det er nødvendigt at kunne tilbageholde dem for at kunne udrede dem og give dem den nødvendige støtte. Det kan fx være børn og unge, der udskrives fra den regionale psykiatri. En afgørelse om anbringelse til pædagogisk observation foretages enten af Børn og Unge-udvalget med udgangspunkt i serviceloven og på baggrund af indstilling fra forvaltningen, eller af Ungdomskriminalitetsnævnet, hvis barnet eller den unge anbringes på baggrund af strafferetlige forhold.

Udvikling i antal af børn og unge som anbringes til pædagogisk observation
Opgørelser fra de sidste fire år (2018-2021) viser, at der har været en stigning i antallet af børn og unge i Københavns Kommune, der bliver anbragt på en sikret døgninstitution til pædagogisk observation. Det skal dog bemærkes, at der er tale om et relativt lavt antal børn og unge. Antallet er steget fra otte børn og unge i 2018 til 26 børn og unge i 2021, se uddybning i bilag 1. Disse opgørelser inkluderer også afgørelser fra Ungdomskriminalitetsnævnet. Socialforvaltningens opgørelser viser, at Ungdomskriminalitetsnævnet traf flere afgørelser om anbringelse til pædagogisk observation i 2021 end i 2020. I 2020 traf nævnet afgørelse om to anbringelser, og i 2021 traf nævnet afgørelse om at anbringe i alt ni børn og unge fra Københavns Kommune til pædagogisk observation. Der har særligt været en stigning i antallet af anbragte piger over de seneste fire år. I 2018 blev der anbragt i alt tre piger fra Københavns Kommune til pædagogisk observation, mens antallet i 2021 var 16 piger.

Det skal bemærkes, at Socialforvaltningens brug af pædagogisk observation i første kvartal af 2022 tyder på, at udviklingen fra 2021 ikke fortsætter i 2022. I månederne januar-april 2022 blev i alt fire børn og unge anbragt til pædagogisk observation på baggrund af nye afgørelser. Hvis udviklingen i januar-april 2022 fortsætter, vil der forventeligt være et lavere antal børn og unge anbragt til pædagogisk observation i 2022 end i 2021.  

Andelen af sociale anbringelser på de sikrede institutioner på landsplan er generelt steget siden 2011 og udgør i dag mere end 30 % af anbringelserne på de sikrede institutioner. Opgørelser fra Danske Regioner viser, at særligt andelen af børn og unge, der er anbragt på sikrede institutioner for, at de ikke skader sig selv eller andre (”farlighedskriteriet”), er steget betydeligt fra 2011 til 2021 (Danske Regioner 2022). På baggrund af stigningen i sociale anbringelser traf KL’s Koordinationsforum i december 2021 beslutning om åbning af yderligere pladser på de sikrede institutioner på landsplan. KL’s Koordinationsforum skal bl.a. bidrage til at sikre koordinering mellem kommunerne af lands- og landsdelsdækkende tilbud og de sikrede afdelinger på tværs af regionerne.

Det er Socialforvaltningens umiddelbare vurdering, at børn og unge i målgruppen for anbringelse til pædagogisk observation generelt er yderst sårbare med svære sociale problemstillinger. De er ofte kendetegnet ved en baggrund i socialt belastede miljøer, ingen eller ringe voksenkontakt, psykiske problemer og/eller en opvækst med alvorligt omsorgssvigt samt mangel på tilknytning til skole og beskæftigelse. Ofte er der også misbrugsproblematikker. Socialforvaltningen fører dog ikke opgørelse over samtidige misbrugsproblematikker hos børn og unge, der anbringes til pædagogisk observation.

Vurdering af udviklingen og igangsatte initiativer
Socialforvaltningen kan på baggrund af det nuværende vidensgrundlag ikke konkludere entydigt på årsagen til, at der har været en stigning i antallet af børn og unge, der bliver anbragt til pædagogisk observation. Det er også usikkert, om stigningen i 2020 og 2021 er midlertidige udsving eller udtryk for en ny tendens, da de første måneder af 2022 viser en tendens til nedgang i antallet af anbringelser til pædagogisk observation sammenlignet med 2021.

Det er Socialforvaltningens vurdering, at flere forhold kan bidrage til at forklare de seneste års stigning i brugen af pædagogisk observation:

  • Antallet af børn og unge med kontakt til den regionale psykiatri er vokset fra ca. 26.000 i 2009 til knap 40.000 i 2020 (Sundhedsstyrelsen 2022).
  • Personlighedsforstyrrelser og spiseforstyrrelser står for en betydelig del af kontakterne til den regionale psykiatri. Ligeledes fylder selvskadeproblematikker mere på de psykiatriske afdelinger (Sundhedsstyrelsen 2022), og det øgede pres på den regionale psykiatriske behandling kan medføre en øget opgaveglidning til kommunerne.
  • Generelt er antallet af børn og unge med psykisk mistrivsel i vækst på landsplan. Ungeprofilundersøgelsen 2020/21 viste, at unge på ungdomsuddannelser i Københavns Kommune har dårligere trivsel end i resten af landet.
  • Ungdomskriminalitetsnævnet traf betydeligt flere afgørelser om anbringelse til pædagogisk observation i 2021 (ni) end i 2020 (to), jf. ovenfor.

Socialforvaltningen har igangsat en overordnet sagsgennemgang af de 26 sager med børn og unge fra Københavns Kommune, der blev anbragt i 2021 for at få mere viden om, hvad der kendetegner de børn og unge, der anbringes til pædagogisk observation. Sagsgennemgangen skal afdække, om der er nogle mønstre i sagerne, der kan bidrage til forståelsen af, hvorfor der er sket en stigning i brugen af pædagogisk observation i årene 2018-2021. Desuden skal den belyse, om der er særlige problemstillinger i forhold til gruppen af unge med psykiske vanskeligheder, som også har et misbrug. Sagsgennemgangen forventes at være klar til september 2022. På landsplan traf KL's Koordinationsforum i april 2022 beslutning om at nedsætte en arbejdsgruppe, faciliteret af KL, som skal undersøge udviklingen i sociale anbringelser på de sikrede institutioner, herunder organisering af arbejdet på landsplan. Arbejdet er i den indledende opstartsfase.

Forvaltningens vurderer, at flere forhold er relevante for drøftelsen af den nuværende tilbudsvifte på området. I forhold til problemstillingen om den generelle stigning i sociale anbringelser på de sikrede institutioner vil det være relevant at afvente det igangværende arbejde igangsat af KL’s Koordinationsforum. I forhold til forvaltningens egen tilbudsvifte er det forvaltningens vurdering, at det vil være relevant at følge udviklingen i 2022 for at afklare, hvorvidt stigningen i brugen af pædagogisk observation har været et særligt udsving i 2020 og 2021, og herunder også vurdere udviklingen i forhold til resultaterne af den sagsgennemgang, som forvaltningen har igangsat.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med området som beskrevet i sagen samt på baggrund af Socialudvalgets drøftelser. Socialudvalget vil få forelagt en sag i efteråret 2022, når Socialforvaltningen kender resultatet af sagsgennemgangen af de 26 sager.

Mikkel Boje

/ Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top