Mødedato: 08.06.2022, kl. 16:30
Mødested: Kraftværket, Vordingborggade 15, 2100 København Ø

Socialudvalgets strategiske arbejde

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal tage stilling til tilrettelæggelsen af udvalgets strategiske arbejde i 2023 og frem, da den nuværende socialstrategi udløber med udgangen af 2022. Den nuværende socialstrategi har skabt ramme og retning for udviklingen af Socialforvaltningens indsatser og er udmøntet i borgercentrenes omstillingsplaner. Socialforvaltningen foreslår, at Socialudvalget formulerer en række strategiske indsatsområder for valgperioden og drøfter, hvilke indsatsområder der kan være relevante.  

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at udvalget formulerer en række strategiske indsatsområder for valgperioden
  2. at Socialudvalget drøfter, hvilke indsatsområder der skal indgå i udvalgets strategiske arbejde for perioden 2023-2025
  3. at Socialudvalget drøfter inddragelsen af interessenter i udvalgets strategiarbejde.

Problemstilling

Socialudvalget er siden januar 2022 blevet introduceret til socialområdet gennem en række  besøg og temadrøftelser om forvaltningens målgrupper. Det er sket som led i den plan, udvalget godkendte den 19. januar 2022, hvor det også fremgik, at udvalget inden sommerferien 2022 skulle tage stilling til tilrettelæggelsen af udvalgets strategiske arbejde i 2023 og frem.

Baggrunden er, at den nuværende socialstrategi ”En by med plads til alle” (bilag 1) udløber med udgangen af 2022. Strategien udgør den samlede ramme og retning for både den politiske og organisatoriske udvikling i Socialforvaltningen. Strategien er bl.a. udmøntet i borgercentrenes omstillingsplaner, der gælder for perioden 2021-2024. Socialudvalget har løbende drøftet status på strategiens målsætninger (”Tegn på succes”).

Løsning

Socialudvalget skal tage stilling til, om udvalget vil formulere en række strategiske indsatsområder for udvalgets valgperiode. Alternativt kan udvalget vælge at udarbejde en ny socialstrategi.

Socialstrategien består i dag af fire  visioner for støtten til københavnere med særlige behov: Et værdigt liv, Et selvstændigt liv, En helstøbt og langsigtet løsning og En sund og fagligt stærk organisation. Visionerne er udmøntet i borgercentrenes omstillingsplaner, der gælder til og med 2024.

Forvaltningen foreslår derfor, at Socialudvalget vælger at fokusere på udvalgte strategiske indsatsområder frem for at udarbejde en ny socialstrategi. Indsatsområderne er særlige temaer, som udvalget vælger at dykke ned i og som kommer til at være gennemgående for udvalgets arbejde med at udvikle socialområdet i indeværende valgperiode.

Der er aktuelt en række store nationale dagsordener, som i høj grad kommer til at påvirke socialområdet i de kommende år. Det gælder f.eks. Bolig- og Hjemløseaftalen, 10-års plan for psykiatrien, Barnets Lov og Regeringens udspil om specialeplanlægning på socialområdet. Derudover står Socialudvalget og Socialforvaltningen  over for en række væsentlige udfordringer, der indebærer betydelige opgaver, men som også bliver bestemmende for den strategiske udvikling af socialområdet i København i den indeværende valgperiode. Det gælder ikke mindst:

  • Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere
    Mangel på velfærdspersonale er den største tværgående udfordring for Socialforvaltningen i de kommende år, som særligt mangler SOSU’er, sygeplejersker og socialpædagoger. Samtidig har forvaltningen en personaleomsætning på 26,1 % (dec. 2021). Det presser forvaltningens arbejdspladser, som har vanskeligt ved at skabe kontinuitet, stabilitet og yde den bedste hjælp til borgerne. Samtidig er København en uddannelsesby, som kan få mange nyuddannede medarbejdere. Et indsatsområde kan derfor være at tilbyde faglige læringsmiljøer, efteruddannelse og kompetenceudvikling af medarbejdere, som gør forvaltningen til en mere attraktiv arbejdsplads for både nye og nuværende medarbejdere.

  • Afbureaukratisering
    Socialforvaltningen har i en række år arbejdet med afbureaukratisering gennem forskellige indsatser. Borgere og medarbejdere kan dog stadig opleve forvaltningens sagsbehandling og indsatser som præget af bureaukrati og manglende tillid pga. de komplekse regler og lovkrav, der er på området. Det kan derfor være et særligt indsatsområde at arbejde for en forenkling af regler og krav, der skaber større tillid i samarbejdet med borgerne samtidig med, at det frigiver tid og skaber øget arbejdsglæde og mening for medarbejderne. Det kan øge den borgerrettede tid og medvirke til fastholdelse af forvaltningens medarbejdere.
  • Forsyningsforpligtelsen
    Forvaltningen arbejder på at overholde forsyningsforpligtelsen, som indebærer, at der skal være de nødvendige botilbudspladser til borgere på handicap-, psykiatri- og udsatteområdet. Den nuværende økonomi og kapacitet indebærer, at der er borgere, som står på venteliste i mere end seks måneder til en plads på et af forvaltningens botilbud.
     
  • Moderniseringsplanen for botilbud mv.
    En række af forvaltningens tilbud har til huse i bygninger, der ikke er tidssvarende og ikke lever op til de forventninger og krav, man som borger har til sin bolig eller dagtilbud. Forvaltningen arbejder derfor efter en langsigtet plan for modernisering af de bygninger, der rummer forvaltningens tilbud. Moderniseringsbehovene kræver  fortsat prioritering ved de kommende budgetforhandlingerne inden for den indeværende valgperiode

  • Implementering af bolig- og hjemløseaftalen
    Aftalen lægger bl.a. op til at sikre flere billige boliger i de større byer. Det skal medvirke til, at hjemløse borgere hurtigt kan få en bolig efter ”Housing First”-princippet, og at den kommunale støtte tilrettelægges i boligen frem for på f.eks. herberger. I København er den største udfordring for at realisere intentionerne i aftalen, at der er ganske få meget billige boliger, som de mest udsatte borgere med de laveste indtægter kan betale

Inddragelse af interessenter

Socialforvaltningen anbefaler, at relevante interessenter inddrages i Socialudvalgets arbejde med at formulere strategiske indsatsområder. Konkret foreslår forvaltningen, at Socialudvalget har temadrøftelser eller -arrangementer om de strategiske indsatsområder, som udvalget beslutter sig for, og at der sker inddragelse af relevante interessenter i forbindelse med disse temadrøftelser. Interessenterne kan omfatte forvaltningens råd mv., men også andre aktører, som f.eks. NGOer.

Socialforvaltningen vil udarbejde et oplæg til interessentinddragelse på baggrund af udvalgets drøftelse.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen vil arbejde videre med tilrettelæggelsen af Socialudvalgets strategiske arbejde på baggrund af udvalgets beslutninger.

Mikkel Boje

                                         / Emil Dyred

Beslutning

1. at-punkt blev godkendt. 

2. og 3. at-punkter blev drøftet. 

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Til top