Mødedato: 08.02.2017, kl. 16:00
Mødested: H17, Halmtorvet 17, 1700 København V

Temadrøftelse om misbrug blandt de mest udsatte borgere

Se alle bilag
Socialudvalget har bestilt en temadrøftelse om misbrug på Vesterbro.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter Socialforvaltningens indsatser for udsatte stofbrugere, herunder særligt på Vesterbro.

Problemstilling

På Socialudvalgets budgetseminar den 11. og 12. august 2016 bestilte udvalget en temadrøftelse om misbrug på Vesterbro.

Vesterbro er forsat den største åbne stofscene i Danmark. På den baggrund er der inden for det sidste årti iværksat en række skadesreducerende tiltag for stofbrugerne på Vesterbro, ligesom behandlingsindsatsen er blevet intensiveret i området.

Nærværende oplæg til en temadrøftelse om indsatserne for de mest udsatte stofbrugere tager udgangspunkt i de skadesreducerende tiltag og behandlingstiltagene og sætter dem i sammenhæng med den omfattende omlægning af misbrugsbehandlingen i Københavns Kommune.

Temadrøftelsen skal ses i sammenhæng med to indstillingssager, der relaterer sig til misbrugsindsatsen på Vesterbro:

- Fixelancens fremtid

- Placering af døgnåbent funktionen i et stofindtagelsesrum

Socialudvalget forelægges særskilte sager herom, jf. dagsordenen til møde 8. februar 2017.

Løsning

På Vesterbro er der forskellige typer af indsatser og tilbud til udsatte borgere. Indsatserne for udsatte stofbrugere kan inddeles i to hovedgrupper: Skadesreduktion og behandling.

Skadesreducerende indsatser på Vesterbro

Siden 2013 er der etableret to permanente stofindtagelsesrum på Vesterbro. Det ene rum ”Skyen” er beliggende i Mændenes Hjem i Lille Istedgade, og det andet rum ”H17” ligger på Halmtorvet 17. Brugerne har taget godt imod det nye rum H17. Åbningen af H17 har medført, at brugerne i Skyen ikke skal vente så længe på at komme til i de travleste perioder. Det giver færre brugere i venterummet og færre konflikter. De to rum bliver brugt flittigt, og det samlede antal stofindtag i rummene er steget efter åbningen af H17 i august 2016.

I budget 2017 blev der afsat midler til fortsat at holde døgnåbent i et af de to permanente stofindtagelsesrum. Det er Socialudvalget, der skal træffe beslutning om, i hvilket rum døgnfunktionen skal placeres. Socialforvaltningen har udarbejdet en selvstændig indstilling herom. Der er ikke afsat midler til at drive en døgnåben funktion i begge rum.

Udover et stofindtagelsesrum driver Mændenes Hjem to tilbud under driftsoverenskomst med Københavns Kommune omkring pladsen bag PH Cafeen på Halmtorvet, der kaldes ”Den Runde Firkant”. Der er tale om ”Sundhedsrummet”, der tilbyder gratis udlevering af kanyler, basal sygepleje samt akut behandling og ”Caféen”, hvor brugerne kan få måltider samt the og kaffe.

Forebyggelse af narkotikarelaterede dødsfald

De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at Københavns Kommune forsat har det højeste antal narkorelaterede dødsfald i absolutte tal. Antallet af dødsfald er dog faldet fra 49 dødsfald i 2013 til 39 i 2015, ifølge Rigspolitiets register. De narkorelaterede dødsfald lå på landsplan de pågældende år på 208 og 233. På landsplan var flere stoffer medvirkende til forgiftningen i langt de fleste af dødsfaldene i 2015 – det vil sige, at mere end et stof blev fundet i en dødelig dosis. Metadon indgik i lidt under halvdelen af alle dødsfaldene.

Der er en overdødelighed blandt udsatte stofbrugere i forhold til andre personer med samme alder og køn. Når borgeren er i metadonbehandling mindskes risikoen for de stofrelaterede dødsfald, mens den overdødelighed der kan knyttes til sygdomme og ulykker, der mere indirekte er et produkt af stofmisbruget, stort set ikke reduceres. Der er ca. 1.400 borgere indskrevet i substitutionsbehandling i Københavns Kommune og misbrugsbehandlingen har også iværksat tiltag omkring forebyggelse af narkotikarelaterede dødsfald, jf. bilag 1.

Socialforvaltningen har opmærksomhed på forebyggelse af narkotikarelaterede dødsfald og deltager også i et satspuljeprojekt til fremme af Naloxon, som er en modgift i tilfælde af overdosis.

Udsatterådet ønsker desuden den nu afviklede Fixelance opretholdt som en del af indsatsen, og ser muligheder i at anvende Fixelancen som forebyggende ift. narkotikarelaterede dødsfald i andre bydele end Vesterbro, eksempelvis på Sundholm eller i Nordvest. En del overdosisdødsfald i København sker i eget hjem, og Udsatterådet interesserer sig for, om Fixelancen kan anvendes til forebyggelse heraf. Der henvises til særskilt sag om Fixelancens fremtid.

Fremskudt behandlingsindsats

Foruden de skadesreducerende tilbud er der iværksat en fremskudt behandlingsindsats for de borgere, der opholder sig på den åbne stofscene og bruger stofindtagelsesrummene. Formålet er at få flere i rusmiddelbehandling og sikre brobygning mellem de skadesreducerende tilbud og behandlingen samt det øvrige kommunale system. De fire udgående behandlere arbejder med at motivere borgerne til behandling, rådgive og iværksætte behandling samt koordinere med den øvrige rusmiddelbehandling omkring de af borgerne, der allerede er indskrevet i behandling. De udgående behandlere kan iværksætte social behandling på gadeplan, og relationsarbejdet med stofbrugerne omkring stofindtagelsesrummene skal hjælpe flere borgerne i behandling, når de føler sig motiveret og klar.

Socialforvaltningen er som bekendt også i gang med at gennemføre en omlægning af misbrugsområdet, hvor to bærende principper er ”inddragelse” og ”på borgerens præmisser” – to principper, der også skal styrke tilgangen til behandling for den målgruppe, der opholder sig på Vesterbro og sikre, at det bliver lettere for borgerne at komme i behandling. Socialudvalget forelægges medio 2017 en evaluering af omlægningen, der indeholder en opfølgning på kerneelementerne for omlægningen samt effekter og resultater, herunder betydningen for borgerne.

Samarbejde

Der er mange aktive og engagerede aktører, som gerne vil arbejde for, at Vesterbro er en bydel, hvor forskellige grupper og interesser kan leve i sameksistens. Der skal både være plads til at bo, drive erhverv, feste og være udsat borger med et stofbrug. Socialudvalgets prioritering af tiltag for målgruppen samt balancen mellem skadesreducerende tiltag og misbrugsbehandling har betydning for stofbrugere, nærmiljø og samarbejdsrelationer. Forvaltningen prioriterer samarbejdet med de lokale aktører på Vesterbro højt og indgår i en række mødefora med blandt andre Vesterbro Lokaludvalg, Københavns Politi, Brugerorganisationer, beboere, erhvervsdrivende og private organisationer, som f.eks. Reden og Mændenes Hjem.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ingen.

 

Nina Eg Hansen

                                     / Eva Stokbro Jensen          

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen, vicecenterchef Finn Jensen og institutionsleder Louise Runge Mortensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev drøftet.

Der var følgende protokolbemærkning fra B, Ø, V og O:

Radikale Venstre, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti ser gerne at forvaltningen så hurtig som muligt kommer med en plan og dato for, hvordan og hvornår forvaltningen proaktivt afholder møde med de berørte borgere i forhold til behandlingsformer. Dette ser vi gerne fordi vi håber på, at flere borgere herved kan opretholde en mere alm. dagligdag i forhold til job og uddannelse, reducere dødeligheden, men også i et forsøg på at komme de klager til livs, som udvalget til stadighed bliver gjort opmærksom på.

Til top