Mødedato: 08.01.2021, kl. 12:00
Mødested: Skriftlig votering

Skriftlig votering: Delegation af kompetence til at tilpasse serviceniveauet over for Socialforvaltningens borgere inden for rammerne af nødbekendtgørelserne

Se alle bilag

Resumé

D. 24. december 2020 trådte to nødbekendtgørelser i kraft på Socialforvaltningens område. Nødbekendtgørelserne medfører, at det under visse, konkrete omstændigheder er muligt at fravige visse regler om rettigheder for borger for at kunne prioritere pleje- og personalekapacitet i forbindelse med håndtering af COVID-19. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte d. 7. januar 2021, at Sundheds- og Omsorgsborgmesteren får kompetencen til at tilpasse serviceniveauet over for forvaltningens borgere inden for rammerne af nødbekendtgørelserne. Socialudvalget skal derfor tage stilling til, om kompetencen til at tilpasse serviceniveauet over for Socialforvaltningens borgere inden for rammerne af nødbekendtgørelserne ligeledes skal delegeres til Socialborgmesteren.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialborgmesteren overdrages kompetence til at tilpasse serviceniveauet over for forvaltningens borgere inden for rammerne af COVID-19 nødbekendtgørelserne.

Problemstilling

D. 23. december udstedte Social- og Indenrigsministeriet en nødbekendtgørelse på socialområdet, og Sundheds- og Ældreministeriet udstedte en nødbekendtgørelse på sundheds- og ældreområdet, der omfatter Den Sociale Hjemmepleje. Begge nødbekendtgørelser trådte i kraft d. 24. december 2020.

Nødbekendtgørelserne tager udgangspunkt i, at socialområdet udgør en kritisk funktion, hvor de borgerrettede ydelser så vidt muligt skal fastholdes.

Nødbekendtgørelserne giver dog kommunalbestyrelsen mulighed for - under visse, konkrete omstændigheder - at fravige visse regler om rettigheder for borgerne for at kunne prioritere pleje- og personalekapacitet i forbindelse med håndtering af COVID-19. Formålet er overordnet at inddæmme smitte og at sikre nødvendigt personale og ressourcer ift. håndteringen af COVID-19. 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har d. 7. januar 2021 fået forelagt en indstilling om delegation af kompetencen til at tilpasse serviceniveauet over for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens borgere. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet at delegere kompetencen på dette afgrænsede område til Sundheds- og Omsorgsborgmesteren.  

Løsning

Nødbekendtgørelserne giver mulighed for i konkrete situationer at fravige gældende lovgivning, hvis det vurderes nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelsen af  COVID-19 eller hvis opfyldelsen af de pågældende forpligtelser og rettigheder bliver umulig eller uforholdsmæssigt vanskelig som følge af foranstaltninger, som har været nødvendige for at forebygge eller inddæmme udbredelse af  COVID-19. I nødbekendtgørelserne betragtes visse områder som kritiske og inden for disse områder, er det ikke muligt at træffe afgørelser om at fravige de almindelige bestemmelser.

Nødbekendtgørelserne har ikke til formål at skabe videre rammer, end situationen tilsiger, og fravigelser af Socialforvaltningens forpligtelser kan kun ske i det omfang, hensynet til de overordnede formål overstiger hensynet til den enkelte borger. Det er et krav efter nødbekendtgørelserne, at kommunen løbende vurderer nødvendigheden af at  tilpasse de borgerrettede ydelser, og så snart det ikke længere er nødvendigt, skal forvaltningen vende  tilbage til det normale serviceniveau. Ligeledes skal der altid foretages en konkret og individuel  vurdering ift. den enkelte borgers behov, når det vurderes om serviceniveauet kan ændres. Begrænsningerne skal derfor holdes på et minimum, og den enkelte borger kan ikke udsættes for sundheds- eller sikkerhedsmæssige risici som følge af afgørelsen.

Det er Socialudvalget, der inden for rammerne af kommunalfuldmagten, service- og sundhedsloven fastsætter såvel permanente som midlertidige serviceniveauer på socialområdet. I lyset af pandemiens udvikling, og at der kan opstå akutte og hastende behov for mindre og større justeringer med udgangspunkt i nødbekendtgørelsen, indstiller Socialforvaltningen, at kompetencen til at tilpasse serviceniveauet inden for rammerne af COVID-19 nødbekendtgørelserne delegeres til Socialborgmesteren. Nødbekendtgørelserne fungerer dermed som en afgrænsning af det mandat, udvalget giver til borgmesteren.

Det vil ikke være alle tilpasninger af indsatsen som følge af COVID-19, der kræver aktivering af nødbekendtgørelserne. Der er således i forvejen mulighed for i mindre omfang at omlægge indsatsen (fx omlægning fra fysiske til digitale borgermøder eller enkelte udskydelser af besøg i hjemmeplejen vedrørende praktisk hjælp), ligesom helt kortvarige lukninger af tilbud, når der konstateres smitte, heller ikke vurderes at kræve aktivering af nødbekendtgørelserne. Nødbekendtgørelserne giver først og fremmest mulighed for tilpasninger som følge af COVID-19, der ændrer serviceniveauet overfor borgerne eller har en karakter, der ændrer ydelsen til borgerne i større omfang end hvad der normalt kan blive nødvendigt som følge af enkelte medarbejderes sygdom eller korterevarende tekniske driftsproblemer. Socialforvaltningen forventer derfor ikke, at nødbekendtgørelserne vil blive anvendt særlig ofte, ligesom de kun vil blive anvendt, hvis det er absolut nødvendigt på grund af et konkret behov og efter en konkret vurdering.  

Anvendes en nødbekendtgørelse, vil Socialudvalget blive orienteret herom hurtigst muligt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Den videre proces er beskrevet i løsningsafsnittet.

Mikkel Boje

                                                    / Emil Dyred

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved skriftlig votering. 
Til top