Mødedato: 07.12.2011, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Særlige fokusområder for eksternt socialfagligt tilsyn 2012

Udvalget skal godkende de særlige fokusområder for det eksterne socialfaglige tilsyn i 2012.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget godkender

  1. At der i det eksterne socialfaglige tilsyn på børneområdet sættes fokus på "inklusion i almensamfundets fællesskaber" og "udslusning og hjemgivelse" 
  2. At der i det eksterne socialfaglige tilsyn på handicapområdet sættes fokus på "samarbejde med pårørende" og "introduktion af nyansatte og vikarer"
  3. At der i det eksterne socialfaglige tilsyn på psykiatriområdet sættes fokus på "samarbejde mellem bocenter og myndighedscenter" og "aktiviteter og beskæftigelse"
  4. At der i det eksterne socialfaglige tilsyn på udsatteområdet sættes fokus på "samarbejde med myndighedssiden - kontinuitet i arbejdet med borgeren" og "implementering af forandringskompasset i samarbejdet/arbejdet med borgeren og i medarbejdergruppens arbejde"

 

Problemstilling

På Socialudvalgets møde den 12. november 2008 godkendte udvalget, at Revas  Aps udfører socialfagligt tilsyn på dele af forvaltningens sociale tilbud. Den valgte model for det eksterne tilsyn indeholder en grundmodel og to tilvalg, A og B. Tilvalg A forpligtiger Revas til obligatorisk inddragelse af brugere/pårørende i forbindelse med tilsynsbesøg. Tilvalg B forpligter Revas til at føre tilsyn med særlige fokusområder, der er formuleret af forvaltningen.


Udvalget skal godkende de særlige fokusområder for det eksterne socialfaglige tilsyn for 2012.

 

Løsning

Børneområdet

I 2011 har fokusområderne på børneområdet været ”skolegang og undervisning” og ”magtanvendelse”. Socialforvaltningen foreslår for 2012 følgende særlige fokusområder for tilsyn på børneområdet:

Inklusion i almensamfundets fællesskaber

Det indgår som et mål i strategien på børneområdet, at anbragte børn og unge reintegreres i almensamfundets institutioner og fællesskaber.  Forvaltningen ønsker også at forbedre anbragte børn og unges relation til deres forældre.

 
Forvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan institutionerne arbejder med at sikre de anbragte børn og unge en tilknytning til fritidslivet i lokalområdet (fx fritidsaktiviteter, foreningsliv, fritidsjob og venner), og hvordan institutionerne arbejder med børnenes relation til familien og familiens inkludering i børnenes liv og udvikling.


Udslusning og hjemgivelse

Det indgår som et element i strategien på børneområdet at skabe velforberedte og hensigtsmæssige skift i barnets/den unges liv. En vigtig ting er også anbragte unges overgang til voksenlivet.

 

Forvaltningen ønsker derfor at sætte fokus på, hvordan institutionerne arbejder med at forberede børnene/ de unges overgang til hjemgivelse eller en videreanbringelse, og hvordan institutionerne arbejder med at forberede de unge på en selvstændig voksentilværelse.

 

Handicapområdet

I 2011 har fokusområderne på handicapområdet været ”samarbejde med pårørende” og ”faglighed og metode”. Socialforvaltningen foreslår for 2012 følgende særlige fokusområder for tilsyn på handicapområdet:

Samarbejde med pårørende

Samarbejde med pårørende har også i 2011 været et særligt fokusområde for tilsyn på handicapområdet. Der har i 2011 været særligt fokus på, om inddragelsen sker i overensstemmelse med bruger- og pårørendepolitikkerne, medens fokus i 2012 ønskes at være på, hvordan tilbuddene konkret inddrager pårørende, herunder forældre til børn som opholder sig i forvaltningens tilbud samt værger.

 

Forvaltningen ønsker at sætte fokus på, hvordan der fra tilbuddenes side arbejdes på at skabe tillid ved at involvere pårørende i højere grad, f.eks. hvordan inviteres pårørende til samarbejdet og hvordan mødes de, herunder inddrages det enkelte barns/den enkelte borgers kulturelle bagland i dagligdagen på tilbuddet. Endelig ønskes belyst, hvordan tilbuddet søger at rumme det vanskelige pårørendesamarbejde, der også kan forekomme.

 

Introduktion til nyansatte og vikarer

I Socialforvaltningen er der et obligatorisk introduktionsprogram for nyansatte fastansatte medarbejdere, men herudover er der på det enkelte tilbud behov for introduktion til de konkrete lokale forhold.

 

Forvaltningen ønsker at sætte fokus på, hvordan der i introduktionen til nyansatte og vikarer arbejdes med de fælles værdier respekt, ligeværdighed, dialog og tillid, og hvordan den ansatte i dialogen med brugeren kan respektere den enkeltes integritet og rettigheder samt have en anerkendende tilgang, et engagement og tillid over for brugeren og bistå denne i at udfolde og realisere eget potentiale og resssourcer. 

 

Psykiatriområdet

I 2011 har fokusområderne på psykiatriområdet været ”samarbejde med brugere og pårørende” og ”recovery”. Socialforvaltningen foreslår for 2012 følgende særlige fokusområder for tilsyn på psykiatriområdet:

Samarbejde mellem bocenter og myndighedscenter

Forvaltningen ønsker at sætte fokus på pejlemærket ”Flere borgere på socialpsykiatriske bocentre  flytter til mere selvstændige boformer”.  Betydningen af et velfungerende og smidigt samarbejde mellem bocentret og myndighedscentret er øget de seneste år. Samarbejdet er vigtigt for at understøtte, at borgere med sindslidelse får det rette tilbud og at sindslidende, såfremt det er muligt, hjælpes videre fra langvarige opholdstilbud til mere selvstændige boligformer.

 

Forvaltningen ønsker derfor at sætte særligt fokus på, om der er overensstemmelse mellem bocentrets arbejde og de indsatsområder, som myndighedssiden har formuleret for borgeren med udgangspunkt i voksenudredningsmetoden (VUM), og om bocentret er opmærksom på myndighedscentrets muligheder for at hjælpe med at administrere beboeres økonomi, samt om bocentret har etableret gode samarbejdsrelationer med myndighedscentret omkring udflytning af beboere. 

 

Aktiviteter og beskæftigelse  

Forvaltningen ønsker at sætte fokus på pejlemærket ”Flere borgere med sindslidelse kommer i beskæftigelse”. En aktiv og indholdsrig dagligdag samt mulighed for beskæftigelse efter ønske og behov er af afgørende betydning for den enkelte beboers udvikling og livskvalitet. Derfor er aktiviteter og beskæftigelse et vigtigt indsatsområde for bocentrene i forhold til deres beboere.

 

Forvaltningen ønsker derfor at sætte særligt fokus på, om der i forhold til den enkelte beboer arbejdes målrettet og systematisk på at støtte vedkommende til at få en aktiv og indholdsrig dagligdag, herunder tilbud om beskæftigelse i overensstemmelse med beboerens evner og behov, jf. bl.a. indholdet i beboerens pædagogiske handleplan, og om beboerens ønsker og tilfredshed med hensyn til de aktivitets- og beskæftigelsestilbud, som pågældende modtager.

 

Udsatteområdet

I 2011 har fokusområderne på udsatteområdet været ”systematisk udredning og opholdsplan” og ”brugerinddragelse”. Socialforvaltningen foreslår for 2012 følgende særlige fokusområder for tilsyn på udsatteområdet:

Samarbejde med myndighedssiden - kontinuitet i arbejdet med borgeren

Forvaltningen ønsker at sætte fokus på pejlemærket ”Flere hjemløse får og fastholder egen bolig”. Koordinering og kontinuitet af indsatsen overfor borgere, der flytter på et hjemløsetilbud eller et krisecentertilbud, er afgørende for, at borgerne får den rette hjælp og for at de så hurtigt som muligt bliver i stand til at flytte i egen bolig eller andet botilbud. Koordinering og kontinuitet er ligeledes afgørende i forhold til at sikre den bedst mulige hjælp til borgere i længerevarende botilbud.

 

Forvaltningen ønsker derfor at sætte særligt fokus på, om botilbuddet orienterer hjemkommunen om, at en borger har taget ophold på botilbuddet senest 14 dage efter indflytning, om botilbuddet har indgået en aftale med myndighedscentret om det videre arbejde med borgeren senest 6 uger efter indflytning, om relevante akter vedrørende borgeren tilsendes myndighedscentret, og om der er overensstemmelse mellem botilbuddets arbejde og de indsatsområder som myndighedssiden har formuleret for borgeren med udgangspunkt i voksenudredningsmetoden (VUM).

 

Implementering af forandringskompasset i samarbejdet/arbejdet med borgeren og i medarbejdergruppens  arbejde

Forandringskompasset skal fra primo 2012 implementeres på alle tilbud på udsatteområdet. Det er forvaltningens vurdering, at tilbuddets evne til at skabe en fælles forståelse for forandringskompasset og dets formål, samt evne til at integrere kompasset konstruktivt på såvel individ som institutionsniveau, er afgørende for at indfri formålet med forandringskompasset.

 

Forvaltningen ønsker derfor at sætte særligt fokus på, om forandringskompasset bruges aktivt i samtalerne med borgerne om deres udviklingsmål og planer, om forandringskompasset  inddrages og bruges aktivt af medarbejderne i faglige drøftelser om den enkelte borger, om der er dannet en fælles forståelse blandt medarbejdere og ledelse om hvordan kompasset bruges og hvad det kan/skal anvendes til, og om erfaringer og resultater med brug forandringskompasset på botilbuddet som helhed anvendes aktivt med henblik på læring om egen indsats og effekterne heraf.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Det er en del af kontrakten med Revas Aps for 2009-2012, at 1-2 særlige fokusområder indenfor hvert målgruppeområde undersøges.

Videre proces

Revas Aps vil blive orienteret om Socialudvalgets godkendelse af de særlige fokusområder og at fokusområderne skal indgå i tilsynene for 2012.



Anette Laigaard       /       Nanna Møller

Beslutning

Indstillingen blev godkendt ved mødets start

Til top