Mødedato: 07.10.2020, kl. 09:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Rådighedsbeløb og egenbetaling på midlertidige botilbud (§ 107)

Borgere i midlertidige botilbud bliver opkrævet en egenbetaling for opholdet. Borgeren skal dog fortsat have et vist økonomisk råderum til personlige fornødenheder, når faste udgifter er betalt. For at sikre et ensartet serviceniveau, gennemsigtighed og sammenlignelighed på tværs af målgrupperne udsatte, handicappede og sindslidende voksne skal Socialudvalget beslutte et vejledende rådighedsbeløb for borgere, der bor på midlertidige botilbud efter § 107 i Serviceloven. Socialudvalget har tidligere besluttet et vejledende rådighedsløb for udsatte voksne på 4.000 kr. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller: 

  1. at Socialudvalget godkender, at beboere på midlertidige botilbud efter servicelovens § 107 får vurderet deres betalingsevne til betaling for opholdet efter et vejledende rådighedsbeløb på 4.000 kr. uanset hvilken målgruppe, de hører til.

Problemstilling

Socialudvalget har tidligere besluttet et vejledende rådighedsløb for udsatte voksne på 4.000 kr. Forvaltningen har behov for ens retningslinjer for beregning og opkrævning af egenbetaling hos borgere på tværs af målgrupperne for midlertidige botilbud til voksne. Det vil sikre et ensartet serviceniveau og gennemsigtighed i forvaltningens sagsbehandlingspraksis for opkrævning af egenbetalingen. Fremover skal der i alle sager tages udgangspunkt i et fast, men vejledende rådighedsbeløb. Dette vejledende rådighedsbeløb skal dække alle udgifter, der ikke er faste og nødvendige udgifter for beboeren.

Socialforvaltningen kan konstatere, at der ikke sker en ensartet sagsbehandling for opkrævning af egenbetaling på midlertidige botilbud efter servicelovens § 107. Det bliver i dag gjort på flere forskellige måder, og på nogle botilbud er udgiftsgrundlaget for beregning ikke reguleret i mange år. Ligeledes er det konstateret, at nogle borgere slet ikke betaler, blandt andet fordi der er uklarhed om regelgrundlaget. 

Socialforvaltningen kan også konstatere, at ikke alle borgere får en individuel vurdering og afgørelse af egenbetalingens størrelse, men at egenbetalingen beror på botilbuddets vurdering af egenbetalingen.

Løsning

Det er fastsat i Serviceloven, at borgerne skal betale for ophold i midlertidige botilbud. I bekendtgørelsen om betaling i midlertidige boformer fremgår regler om betaling og nedsættelse af egenbetalingen ud fra en konkret individuel vurdering af borgerens betalingsevne.

De faste udgifter er borgerens opholdsbetaling og telefon- og internetregning. Herudover kan nødvendige udgifter til transport, forsikring og medicin også være faste udgifter, hvis det kan være med til at fastholde borgeren i arbejde eller uddannelse. Endelig kan der være behov for at spare op til et indskud til egen lejlighed, når man skal flytte fra botilbuddet. Det skal også tælle med som faste udgifter. Nogle udgifter kan borger ansøge om at få dækket via en enkeltydelse (ATL §§ 81-85), og dermed få dækket udgiften til tandlægen og nødvendig medicin. Herefter skal der være 4.000 kr. månedligt til øvrige udgifter som mad, tøj, sko, toiletartikler, tandlæge og øvrig medicin og personlige fornødenheder.

Andre kommuner har også indført et lignende rådighedsbeløb, som f.eks. Odense. Det varierer, hvilke udgifter der tælles med som faste udgifter, og derfor har kommunerne forskellige rådighedsbeløb. I nogle kommuner tæller f.eks. udgifter til mad med som en fast udgift, og derfor er rådighedsbeløbet tilsvarende lavere. 

Parallelt med forslaget omkring et ensartet rådighedsbeløb på tværs indfører forvaltningen et nyt beregningsprincip, der svarer til, hvad Århus og Odense Kommune tager udgangspunkt i. Det kræver opmåling af borgernes værelser/lejligheder. 

Både indførelse af ensartet rådighedsbeløb og det nye beregningsprincip vil medføre, at egenbetalingen for en del af borgerne vil ændre sig. Det er dog væsentligt at understrege, at der i hvert enkelt tilfælde vil blive truffet en konkret individuel afgørelse for hver borger, hvor borgerens betalingsevne vurderes. Hvis egenbetalingen stiger for enkelte borger, gives der et varsel på tre måneder, før stigningen slår igennem, så borgeren har mulighed for at indrette sin økonomi til de nye udgifter. 

Fastsættelse af det vejledende rådighedsbeløb og forvaltningens vurdering af betalingsevnen skal også give borgeren mulighed for at klage og gøre indsigelse over forvaltningens afgørelse.

Der vil fortsat være et samarbejde om borgers økonomi på det enkelte botilbud, herunder ifm. håndtering af eventuel egebetalingsgæld.

Hvis beboeren på botilbuddet kommer fra en anden kommune, er det denne kommune, der skal vurdere borgers betalingsevne og opkræve borgeren i al den tid, borgeren bor på botilbuddet.

I forlængelse af ovenstående bemærkes det, at forvaltningen vil ændre proceduren, så der træffes en myndighedsafgørelse om egenbetaling for borgerne i midlertidige botilbud efter Servicelovens § 107. Opkrævningsopgaven ligger i dag hos tilbuddene, herunder seks selvejende tilbud, men vil fremover blive håndteret i det relevante myndighedsområde. Ændringen sker ud fra det forvaltningsretlige lighedsprincip, hvor der som udgangspunkt skal træffes identiske afgørelser for borgere med identiske omstændigheder og ud fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt om, at borgerne skal have en afgørelse, hvor der er mulighed for at klage.

Økonomi

Det er uvist om de nye retningslinjer vil give færre eller flere indtægter til forvaltningen samlet set. Eventuelle færre indtægter vil blive håndteret inden for forvaltningens ramme. 

De samlede indtægter fra egenbetaling på midlertidige botilbud var i 2019 på 6,1 mio. kr.

Videre proces

Socialforvaltningen planlægger at implementere de nye retningslinjer i løbet af 1. halvår 2021.

Forvaltningen vil orientere Socialudvalget, når der foreligger et klarere overblik over konsekvenserne for borgerne.

 

Mikkel Boje

                                                        / Lone Berner Wolff

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Et samlet Socialudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Det vejledende rådighedsbeløb er ikke blevet pris- og lønreguleret siden 2013, selvom borgeren kan have oplevet stigende udgifter til fx medicin. Udvalget vil derfor fremsætte et forslag på et kommende møde om en regulering.”

Kontorchef Lone Berner Wolff deltog under punktets behandling.

Til top