Mødedato: 07.06.2006, kl. 16:01

Høringssvar vedr. principper for modernisering af botilbud til handicappede og psykisk syge (Bilag)

Se alle bilag

Høringssvar vedr. principper for modernisering af botilbud til handicappede og psykisk syge (Bilag)

Socialudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 7. juni 2006

 

 

1.      Høringssvar vedr. principper for modernisering af botilbud til handicappede og psykisk syge (Bilag)

 

SUD 281/2006  J.nr. 281/2006

 

 

INDSTILLING

Socialforvaltningen indstiller

 

at Socialudvalget tager de indkomne høringssvar til efterretning herunder, at høringssvarene ikke afføder ændringer i moderniseringsplanen.

 

RESUME

Principper for modernisering af botilbud til handicappede og psykisk syge har været sendt til høring i de eksisterende beboerråd, Det Sociale Brugerråd og Dialogforum og organisationerne såsom LEV og Sind samt pårørende organisationer.  

 

På handicapområdet og psykisk sygeområdet har der samlet været 68 adspurgte og der er modtaget i alt 30 høringssvar.

 

Generelt er der mange nuancer i de enkelte høringssvar ligesom høringssvarene afspejler forskellige holdninger til moderniseringsprincipperne i forhold til om respondenten er beboer eller pårørende eller om respondenten repræsenterer en interesseorganisation.

 

På handicapområdet er d er generelt tilfredshed med, at Københavns Kommune nu har fastlagt en række principper for den fremtidige boligstandard. Alle høringssvar er enige i, at alle moderniserede boliger skal have eget bad og toilet. Pårørendeorganisationerne ønsker dog et større løft på boligområdet i form af torumsboliger med eget køkken samt bad/toilet.

 

Generelt udtrykker høringssvarene på psykisk sygeområdet tilfredshed med, at der nu iværksættes en modernisering af botilbud til psykisk syge. Der er ligeledes bred enighed om, at en modernisering af bocentrene er tiltrængt. Tilsvarende handicapområdet er alle høringssvarene enige i princippet om etablering af eget bad og toilet, medens pårørenderepræsentanter og centerråd har ønske om bedre boliger i form af torumsboliger. 

 

Det samlede indtryk af høringssvarene er, at der er bred opbakning til hovedparten af principperne. Fra en række af høringsparterne er der dog et ønske om yderligere forbedringer af botilbudene. Samlet set er det Socialforvaltningens vurdering, at høringssvarene ikke afføder ændringer i moderniseringsplanen. 

SAGSBESKRIVELSE

Indstilling om principper for modernisering af botilbud til psykisk syge og handicappede blev tiltrådt af et enigt Socialudvalg den 15. marts 2006 (SUD 113/2006. J.nr. 84/2006). "Udvalget bad Socialforvaltningen om at sende principperne i høring i de eksisterende beboerråd, Det Sociale brugerråd og Dialogforum og organisationerne såsom LEV og Sind samt pårørende organisationer, således at principperne kan behandles inden sommeren 2006."

 

Forvaltningen har på den baggrund den 7. april 2006 udsendt moderniseringsplanen til høring på handicap og psykisk syge området. Høringsparterne er beboer- og pårørenderåd, bruger og pårørendeorganisationer samt faglige organisationer indenfor området (jf. vedlagte høringsliste). Forstandere og ledere er orienteret om høringen.

1. Indkomne høringssvar

Tabel 1. Tabel over antal adspurgte og antal indkomne høringssvar på handicap og psykisk sygeområdet samt øvrige høringsparter*

Område

Antal adspurgte

Antal indkomne svar

Handicapområdet

25

6

Psykisk Sygeområdet

31

19

Øvrige høringsparter

12

5

I alt

68

30

* jf. vedlagte liste over alle adspurgte og indkomne svar.

 

2. Opsamling høringssvar - handicappede

På handicapområdet er der modtaget relativt få svar fra brugerne. Det skyldes blandt andet, at brugergruppen har vanskeligt ved at besvare et spørgeskema og deltage i en brugerundersøgelse.

De modtagne svar giver indtryk af generel tilfredshed med, at Københavns Kommune nu har fastlagt en række principper for den fremtidige boligstandard samt at kommunen udarbejder planer for udbygning og modernisering af boligområdet for handicappede.  

Der er bred enighed om, - både fra døgntilbud og brugerorganisationer, - at alle moderniserede boliger skal have eget toilet og bad. Brugerorganisationerne efterlyser imidlertid mere markante forbedringer af boligforholdene, dvs. torumsboliger med eget køkken og bad/toilet. 

Det fremgår desuden af høringssvarene, at man generelt efterspøger planer for boligområdet, der rækker længere frem i tiden og med angivelse af hvor meget der er planlagt afsat til formålet. Andre efterlyser en mere ambitiøs plan. I høringssvaret fra LFS fremgår det således at " hvis tempoet kun resulterer i 40 boliger om året, ja, så vil det tage 30 år at renovere de manglende 1080 umoderne boliger"

Derudover fremgår det af Ældrerådene høringssvar, at de lægger betydelig vægt på, at det ved eventuel anvendelse af hidtidige ældreboliger skal sikres, " at der ikke opstår uhensigtsmæssige forhold mellem de nye beboere og de nuværende beboere i nærliggende ældreboligbebyggelser, hvilket tidligere har givet anledning til betydelige problemer". 

2.1 Høringssvar i forhold til de enkelte principper.

Tabel 2, Oversigt over principper og fordeling af modtagne høringssvar

Princip

 

enig

uenig

Ved ikke

1

At en modernisering af eksisterende boliger gennemføres efter serviceloven, mens opførelse af erstatningsboliger gennemføres delvist efter serviceloven og delvist efter lov om almene boliger.

4

1

0

2

At de moderniserede botilbud etableres som en kombination af store, mellemstore og mindre botilbud

4

0

1

3

At botilbudene som minimum består af ca. 20 boliger

1

3

1

4

At de moderniserede botilbud kommer til at rumme en kombination af større et-rumsboliger og to-rumsboliger.

2

3

0

5

At boligerne som udgangspunkt bliver på minimum 25 m² (netto)

4

1

0

6

At alle moderniserede boliger s kal have bad og toilet

5

0

0

7

At kun de beboere, der kan drage fordel heraf, indrettes der trinette eller egentligt køkken. Dog indrettes der køkken eller installation hertil i alle almenboliger.

1

4

0

 

Sammentælling

21

12

2

Bemærkninger til tabel 2; der er kun medtaget de høringssvar, hvor svarene er entydige. Tabellen rummer svar fra handicapområdets døgntilbud og brugerorganisationer samt endvidere fra LFS og FOA, selvom de to sidstnævnte i princippet har personale på handicap og psykisk sygeområdet

 

Vedr. princip 1 i tabellen, om at en modernisering af eksisterende boliger gennemføres efter serviceloven, mens opførelse af erstatningsboliger gennemføres delvist efter serviceloven og delvist efter lov om almene boliger. Her er størstedelen af høringssvarene enige. LFS samt forældrerepræsentant og medarbejdere på Bostedet Røde Mellemvej udtrykker dog ønske om, at moderniseringen og opførelse af erstatningsboliger bør foregå efter serviceloven. Et enkelt bosted efterlyser en mulighed for at introducere et lejelovskoncept for brugerne af botilbud efter serviceloven i forhold til rettigheder og pligter. Dansk Handicapforbud gør opmærksom på, at huslejen efter modernisering bør tilpasses, så beboerne ikke udsættes for markante huslejestigninger. 

 

Vedr. princip 2 i tabellen, om at de moderniserede botilbud etableres som en kombination af store, mellemstore og mindre botilbud. Her er størstedelen høringssvarene er enige. LFS har dog et forslag om, at etablere et mere helhedsorienteret udviklingsprojekt, hvor man i højere grad end i de foreliggende principper inddrager den nyeste viden om sammenhængen mellem de fysiske rammer og de pædagogiske behandlingstilbud.

 

Vedr. princip 3 i tabellen, om at botilbudene som minimum består af ca. 20 boliger. Høringssvarene er mere delte. Bostedet Røde Mellemvej ønsker små enheder med ca. 20 beboere i hvert botilbud. Ved andre målgrupper bør der tages individuelle hensyn. LFS anfører, at man bør vurdere nærmere, om 20 boliger i et botilbud er det rigtige minimum.

 

Vedr. princip 4 i tabellen, om at de moderniserede botilbud kommer til at rumme en kombination af større et-rumsboliger og to-rumsboliger. Høringssvarende er delte. Forældrerepræsentant, ledelse og medarbejdere på Bostedet Røde Mellemvej vil klart foretrække torumsboliger, medens pårørenderådet på bostedet Jens Warmingsvej finder princippet om en kombination af et – og torumsboliger god med henblik på individuel hensyntagen til beboernes behov. Dansk Handicapforbund, Det Sociale Brugerråd ønsker torumsboliger. LFS mener, at det formentlig bør fremgå af principperne, at de fleste boliger bør være torumsboliger. Også ældrerådene er betænkelige ved ombygning til etrumsboliger "da man ikke anser sådanne for fremtidssikrede".

 

Vedr. princip 5 i tabellen, om at boligerne som udgangspunkt bliver på minimum 25 m2 (netto). Hovedparten af høringssvarene er enige heri. Dansk Handicapforbund mener dog, at 25m² er i underkanten af det acceptable, da "det er et ufravigeligt krav, at der er plads til at eventuelle hjælpere skal kunne arbejde i hjemmet uden problemer jf.  Arbejdsmiljølovgivningen". "Samtidig med hjælperens behov for arbejdsplads, bør der være plads nok til, beboeren kan have plads til en rimelig mængde møbler og nødvendige hjælpemidler". 

 

Vedr. princip 6 i tabellen, om at alle moderniserede boliger skal have eget bad og toilet. Alle høringssvar er enige heri.

 

Vedr. princip 7 i tabellen, om at kun hos de beboere, der kan drage fordel heraf, indrettes der trinette eller egentligt køkken. Dog indrettes der køkken eller installation hertil i alle almenboliger. Høringssvarene er delte. Repræsentanter fra såvel botilbudene som organisationer tilkendegiver, at alle bør have deres eget køkken, - minimum et trinette/thekøkken. Beboerrepræsentant, pårørenderåd og ledelse på Solstriben gør opmærksom på, " at det er erfaringen at pårørende i langt højere grad besøger beboerne på botilbud, hvis de har mulighed for at opholde sig i beboerens "lejlighed´" dvs. selv lave kaffe/the o.lign. uden at skulle opholde sig i fællesrum/på medarbejderens arbejdsplads".

 

3.  Opsamling høringssvar - psykisk syge

Generelt udtrykker høringssvarene på psykisk sygeområdet tilfredshed med, at der nu iværksættes en modernisering af botilbud til psykisk syge. Der er ligeledes bred enighed om, at en modernisering af bocentrene er tiltrængt.

 

Høringssvarene i forhold til de enkelte principper deler sig i forhold til, om man er bruger, pårørende eller repræsenterer en interesseorganisation. Dog er alle høringssvarende enige i princippet om etablering af eget bad og toilet.

 

Det indgår i flere af høringssvarene at der bør afsættes yderligere midler til modernisering og at den foreslåede tidsplan er for lang – "beboere, der i dag er fyldt 40 år vil aldrig opnå en boligforbedring og det finder pårørendemedlemmerne af centerrådet på Lindegården uacceptabelt i det enogtyvende århundrede." En del af høringssvarene fra beboere indeholder forslag til udbygningsmuligheder og boligforbedringer.

 

Beboerne er generelt enige i principperne, men ønsker ikke egentlige ændringer i forhold til hvem man deler bolig med, ligesom der udtrykkes bekymring omkring moderniseringens konsekvenser i forhold til om man skal flytte eller kan blive boende. Således udtrykt fra Stubberupgård: "Bostedsrådet godkender nedenstående principper under forudsætning af, at alle nuværende beboere kan blive boende på Stubberupgård." Boligens størrelse fremstår ikke som det afgørende. Derimod angiver flere af svarene fra beboerne bekymring til huslejestigninger.

 

Pårørenderepræsentanter og centerråd ønsker grundlæggende bedre boliger i form af to-rums boliger med eget bad og toilet opført efter almen boligloven. Både Sind København og pårørende medlemmer af Dialogforum på Psykiatriområdet finder, at de nuværende boligforhold for psykisk syge i København er uacceptable. De giver desuden udtryk for, at de store bocentre helt bør forsvinde.

 

3.1 Høringssvar i forhold til de enkelte principper.

Tabel 3, Oversigt over principper og fordeling af modtagne høringssvar

Princip

 

enig

uenig

Ved ikke

1

At en modernisering af eksisterende boliger gennemføres efter serviceloven, mens opførelse af erstatningsboliger gennemføres delvist efter serviceloven og delvist efter lov om almene boliger.

7

3

1

2

At de moderniserede botilbud etableres som en kombination af store, mellemstore og mindre botilbud

7

4

1

3

At botilbudene som minimum består af ca. 20 boliger

8

3

0

4

At de moderniserede botilbud kommer til at rumme en kombination af større et-rumsboliger og to-rumsboliger.

7

3

1

5

At boligerne som udgangspunkt bliver på minimum 25 m² (netto)

5

4

0

6

At alle moderniserede boliger skal have bad og toilet

10

0

0

7

At kun de beboere, der kan drage fordel heraf, indrettes der trinette eller egentligt køkken. Dog indrettes der køkken eller installation hertil i alle almenboliger.

6

5

0

 

Sammentælling

50

22

3

Bemærkninger til tabel 3; der kan indgå flere svar på samme spørgsmål, da ikke alle svar har været lige entydige.

 

Vedr. princip 1 i tabellen om, at en modernisering af eksisterende boliger gennemføres efter serviceloven, mens opførelse af erstatningsboliger gennemføres delvist efter serviceloven og delvist efter lov om almene boliger. Hovedparten af høringssvarene er enige heri. Sind København og pårørende repræsentanter fra Dialogforum ønsker derimod 2-rums boliger med eget bad og toilet opført efter almen boligloven. Mange beboere ønsker bedre boliger, men er bekymret for at skulle flytte. På et bocenter er man usikre på hvad der forstås ved erstatningsboliger og hvad det betyder at boliger gennemføres efter Serviceloven.

 

Vedr. princip 2 i tabellen, om at de moderniserede botilbud etableres som en kombination af store, mellemstore og mindre botilbud. Hovedparten af høringssvarene er enige heri. Sind København og pårørende repræsentanter fra Dialogforum anfører dog, at de store bocentre på længere sigt helt bør forsvinde. Beboerne udtrykker ønsker om mere fleksible boformer der tilgodeser beboernes forskellige behov. Som hus 7 på Lindegården udtrykker det " De mange fællesarealer opleves som noget positivt. Der er let adgang til mange faciliteter, f.eks. kiosk, cafe, værksted osv."

 

Vedr. princip 3 i tabellen, om at botilbudene som minimum består af ca. 20 boliger. Hovedparten af høringssvarene er enige heri. Sind København og pårørende repræsentanter fra Dialogforum anfører dog som tidligere nævnt, at de store bocentre på sigt bør forsvinde. En del af beboerne udtrykker i deres svar, at det ikke er størrelsen der har betydning, men at det mere er kemien blandt beboerne. Andre beboere ønsker at bevare deres nuværende størrelser på eksempelvis 12 personer.

 

Vedr. princip 4 i tabellen, om at de moderniserede botilbud kommer til at rumme en kombination af større et-rumsboliger og to-rumsboliger. Hovedparten af høringssvarene er enige heri. Sind København og pårørende repræsentanter fra Dialogforum er af den opfattelse at alle boliger bør være to – rumsboliger, med et rum til at sove i og et rum til ophold. Bekymringerne i svarende fra beboerne vedr. større boliger omhandler huslejestigninger.

 

Vedr. princip 5 i tabellen, om at boligerne som udgangspunkt bliver på minimum 25 m2 (netto). Høringssvarene er delte heri. Sind København og pårørende repræsentanter fra Dialogforum, er af den opfattelse at alle boliger bør være to – rumsboliger, med et rum til at sove i og et rum til ophold. Beboersvarene i forhold til større boliger omhandler for nogle ønsker om mere plads, for andre er det ikke afgørende. Beboernes bekymringer vedr. særligt huslejestigninger – "at boligen er til at betale."

 

Vedr. princip 5 i tabellen, om at alle moderniserede boliger skal have eget bad og toilet. Alle høringssvar er enige heri.

 

Vedr. princip 7 i tabellen, om at kun hos de beboere, der kan drage fordel heraf, indrettes der trinette eller egentligt køkken. Dog indrettes der køkken eller installation hertil i alle almenboliger.

Størstedelen af repræsentanter fra såvel pårørende som brugere mener, at alle bør have deres eget køkken. Der henvises bl.a. til, at eget køkken giver anledning til besøg under mere private former dertil at det vil indgå som en naturlig del i at lære at kunne klare sig i eget hjem.

 

4. Samlet opsamling vedrørende høringssvarene

Det samlede indtryk af høringssvarene er, at der er bred opbakning til hovedparten af principperne. Fra en række af høringsparterne er der et ønske om yderligere forbedringer af botilbudene. Samlet set er det Socialforvaltningens vurdering, at høringssvarene ikke afføder ændringer i moderniseringsplanen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

1. Tabel over adspurgte og de modtagne høringssvar.

2. Skemaoversigt – handicappede /  øvrige høringssvar / retningsgivende høringssvar.

3. Skemaoversigt – psykisk syge /  retningsgivende høringssvar.

4. Høringsliste

5. Indkomne høringssvar – handicapområdet/øvrige høringssvar

6. Indkomne høringssvar – psykisk sygeområdet

 

 

 

 

Grethe Munk

  /                   Sven Bjerre


 

Til top