Mødedato: 07.02.2007, kl. 16:00

Forsøg med et Dag-til-dag projekt

Forsøg med et Dag-til-dag projekt

Socialudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 7. februar 2007

 

 

8.      Forsøg med et Dag-til-dag projekt

 

SUD  29/2007  J.nr. 29/2007

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Socialministeriet har givet forhåndstilsagn om midler til at gennemføre et forsøg med afprøvning af en ny social aktiveringsmetode målrettet socialt udsatte stofmisbrugere og hjemløse (se bilag 4). Socialudvalget skal træffe beslutning om at gennemføre forsøget.

 

Beslutning

Socialforvaltningen indstiller,

1.  at Socialudvalget tager "Resumé og sammenfatning" fra rapporten "Et holdepunkt i hverdagen – og noget at tage sig til – en rapport om aktivitets- og beskæftigelsestilbud til langvarigt ledige stofmisbrugere og hjemløse" til efterretning.

2.  at Socialudvalget træffer beslutning om at gennemføre et forsøg med et Dag-til-dag projekt på Sundholm af 16 måneders varighed (gennemføres i perioden 1.3.2007-30.6.2008).

3.  at Socialudvalget godkender evalueringsdesign for forsøgsprojektet.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 7. februar 2007

Kontorchef Birgitte Nystrup Lundgren deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Problemstilling

Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning fik i 2005 tilsagn fra Socialministeriet om støtte til et metodeudviklingsprojekt om social aktivering af stofmisbrugere og hjemløse. Støtten blev givet til gennemførelse af en vidensindsamling (som skulle føre til anbefalinger om tilrettelæggelse af et forsøg) samt til selve gennemførelsen og evalueringen af et konkret forsøg. Resultaterne af vidensindsamlingen foreligger nu med anbefalinger om gennemførelse af et forsøg, der både har fokus på tillidsskabende omsorg og på meningsfuld beskæftigelse. Forvaltningen har på baggrund af anbefalingerne udformet et forslag til et konkret projekt og et design til evaluering, som Socialudvalget bedes godkende.

 

Løsning

Vidensindsamlingen (jf. rapporten) fremsætter en række anbefalinger til, hvorledes et socialt aktiveringsprojekt kan tilrettelægges, så det modsvarer socialt udsatte stofmisbrugere og hjemløses behov.  

 

Hovedkonklusion i rapporten er, at der mangler et tilbud om beskæftigelse på de svageste gruppers præmisser og ønsker. Det vil sige, at tilbuddet:

 

a) skal være baseret på frivillighed og være fleksibelt i den forstand, at brugerne kun forpligtes til fremmøde og stabilitet i den udstrækning de ønsker det og kan leve op til det,

b) skal tilbyde kontinuitet og faste rammer samt have fokus både på tillidsskabende omsorg og på meningsfuld beskæftigelse og

c) skal være ikke-institutionelt og gerne ligne en virksomhed.

 

På baggrund af vidensindsamlingen foreslår forvaltningen derfor, at der gennemføres et forsøg med et socialt aktiveringsprojekt – et Dag-til-dag projekt – der, med base i lokaler på Sundholm, tilbyder at udføre mindre tidsafgrænsede opgaver for virksomheder, handlende m.fl. på deres adresse eller hvor arbejdsopgaven måtte ønskes udført. Projektet er nærmere beskrevet i bilag 2, men skal kort beskrives her:

 

Arbejdet udføres af deltagerne i projektet i små arbejdsfællesskaber under ledelse af en arbejdsleder og under forhold, der tilgodeser personlig kontakt med den enkelte og socialt samvær i løbet af dagen. Deltagelse i projektet er frivilligt. Deltagerne kan uden visitation møde op hver morgen og melde sig til at deltage i arbejdet. Man binder sig kun til ½ eller 1 dag ad gangen. Deltagerne tilbydes løn i form af cirka 13 kr. i timen, som der skal betales skat af, men som ikke kan medføre reduktion af deres kontanthjælp.

 

Målgruppen for projektet er 30 – 55 årige mænd, der enten er i længerevarende substitutionsbehandling med tilknytning til en behandlingsenhed for stofmisbrugere og/eller tilknyttet et hjemløsetilbud i Københavns Kommune, og som har været på passiv kontanthjælp i 40 – 60 måneder indenfor de sidste 5 år.

 

Forsøget vil løbende blive evalueret og effektmål (se bilag 3). En vigtig del i evalueringen, at sammenholde deltagernes udvikling på en række parametre med udviklingen hos en konkret kontrolgruppe, der matcher deltagergruppen, for at kunne dokumentere forsøgets effekt. Brugen af en kontrolgruppe til at måle forsøgets effekt, betyder, at Dag-til-dag projektet kun tilbydes i den ene halvdel af byen, da den anden halvdel af byen tjener som kontrolgruppe.

 

Økonomi

Socialministeriet har givet tilsagn om tilskud på i alt 2.275.000 kr. til det samlede projekt i 2007 og 2008. Heraf anvendes 780.000 kr.  til projektledelse, evaluering og dokumentation, indkøb af data m.v.

Der anvendes i alt 1.725.000 kr. til gennemførelse af forsøgsprojektet over 16 måneder, hvoraf de 250.000 kr. finansieres ved indtægter fra salg af projektdeltageres arbejdsydelser, mens resten finansieres af Socialministeriets projektstøtte.

Udgiften afholdes på Bevilling: Stofafhængige, funktion 5.39 Aktivitets- og Samværstilbud.

 

Videre proces

Hvis Socialudvalget træffer beslutning om at tiltræde indstillingen vil forsøgsprojektet sættes i gang med start den 1.3.2007.

 

Når forsøget er afsluttet vil der blive udarbejdet en evalueringsrapport over forsøgsprojektets resultater, som vil blive forelagt for Socialudvalget med anbefalinger til, hvorledes erfaringerne fra forsøget kan anvendes i det videre arbejde med målgruppen.

 

 

Bilag

 

1)     "Et holdepunkt i hverdagen – og noget at tage sig til" - en rapport om aktivitets- og beskæftigelsestilbud til klangvarigt ledige stofmisbrugere og hjemløse. Socialforvaltningen dec. 2006

2)     Forsøgsprojektbeskrivelse af Dag-til-dag projekt

3)     Evalueringsdesign for forsøgsprojekt

4)     Brev fra Socialministeriet af 21.11.2005 om tilsagn på støtte til Projekt Social Aktivering

 

 

         Sven Bjerre

                                                         /  Jens Elmelund


 

Til top