Mødedato: 06.05.2020, kl. 16:30
Mødested: Microsoft Teams-møde

Løbende afrapporteringer til Socialudvalget

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget får løbende afrapporteringer på en række sager. Som følge af besparelserne på den centrale administration, har forvaltningen gennemgået de løbende afrapporteringer, og foreslår en ændret kadence i nogle af de løbende sager. Forvaltningen har ligeledes gennemgået sagen om Socialudvalgets ledelsesinformation og foreslår ændringer i forhold til indhold og layout, for at gøre sagen mere overskuelig.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender de foreslåede ændringer for de løbende afrapporteringer til Socialudvalget.
  2. at Socialudvalget godkender, at de foreslåede informationer udgår af Socialudvalgets ledelsesinformation.
  3. at Socialudvalget godkender ændringerne i indhold og layout i Socialudvalgets ledelsesinformation.
  4. at Socialudvalget drøfter om andre informationer skal ud- eller indgå af Socialudvalgets ledelsesinformation.

Problemstilling

I 2019 vedtog Socialudvalget besparelser på den centrale administration. Det fremgik af effektiviseringsforslaget TVOA02, som udvalget vedtog på mødet d. 30. oktober 2019, at vedtagelsen af forslaget bl.a. ville medføre øget behov for prioritering af sager, ligesom der ville blive behov for at genbesøge procedurer for understøttelse af udvalget. Som følge af dette har forvaltningen gennemgået de løbende afrapporteringer.

Hvert halve år forelægges Socialudvalget sagen om Socialudvalgets ledelsesinformation. Forvaltningen indsætter informationer på børneområdet om anbringelsestal og sagsfristoverholdelser i sagen. Herudover har Socialudvalget ved tidligere forelæggelser givet udtryk for, at sagen var informationstung og svær at læse. Forvaltningen foreslår derfor ændringer i forhold til indhold og layout, for at gøre sagen mere overskuelig.

Løsning

Løbende afrapporteringer

Socialudvalget forelægges halvårligt følgende afrapporteringer:  

  1. Indberettede magtanvendelser
  2. Status på omstillingen af Socialpsykiatrien
  3. Status på udviklingsplan for myndighedsområdet i Borgercenter Handicap
  4. SSP-afrapportering af urolige byområder
  5. Udviklingsplanen for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge
  6. Afrapportering på ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge

Der indstilles til, at nedenstående tre sager ændrer proces, mens de øvrige fortsætter uændret:

1. Indberettede magtanvendelser

Sagen forelægges i dag udvalget halvårligt som en efterretningssag. Forvaltningen indstiller til, at sagen ændres til en årlig afrapportering, da sagen er data- og ressourcetung. Det tager lang tid at udarbejde og indsamle informationerne til sagen, både centralt og i borgercentrene. I den nuværende proces bliver udvalget forelagt information for første halvår, samt en helårlig opsamling. Processen med at indsamle informationerne til den helårlige sag går i gang umiddelbart efter at den halvårlige sag har været forelagt udvalget, og vice versa. I 2019 var sagerne på dagsordenen som henholdsvis en B-sag og en A-sag.

Der er lovkrav om, at der udarbejdes og forelægges en beretning om udviklingen i magtanvendelse årligt, hvorfor ændringen til en årlig afrapportering ikke vil være i modstrid med reglerne.       

2. Status på omstillingen af socialpsykiatrien

Sagen forelægges i dag udvalget halvårligt som en efterretningssag. Forvaltningen indstiller til, at sagen helt udelades, da omstillingen har eksisteret i ca. 3 ½ år, hvorfor udviklingen på området ikke går så hurtigt som tidligere, ligesom den også har fået større karakter af drift. I 2019 var sagen sat på som en B-sag på begge udvalgsmøder.

3. Status på udviklingsplan for myndighedsområdet i Borgercenter Handicap

Sagen forelægges i dag udvalget halvårligt som en efterretningssag. Forvaltningen indstiller til, at sagen ændres til en årlig afrapportering, da sagen er data- og ressourcetung. Både centralt og i borgercentret tager det tid at udarbejde og indsamle informationerne til brug i sagen. Udviklingsplanen har også eksisteret i lidt over 2 år, og der er i denne periode sket en positiv udvikling på området. I 2019 var sagen sat på som en A-sag på begge udvalgsmøder.

Forvaltningen indstiller ikke til, at SSP-afrapportering af urolige byområder skal ændre proces, da Socialudvalget i denne sag bliver orienteret om de væsentligste tendenser og udviklinger på området for en kortere periode. Herudover forelægges sagen også Børne- og Ungdomsudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget halvårligt.

Udviklingsplanen for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge danner rammen for et udviklingsforløb med den nationale taskforce under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen. Taskforce-forløbet afsluttes i første halvår 2020, hvorfor Socialudvalget orienteres for sidste gang på mødet d. 3. juni 2020.

Forvaltningen er i gang med at udarbejde et nyt koncept for sagen om afrapportering på ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge. Sagen bliver forelagt Socialudvalget d. 17. juni 2020, hvor udvalget også vil blive forelagt forslag til en fremtidig kadence.

Socialudvalgets ledelsesinformation

Socialudvalgets ledelsesinformation forelægges Socialudvalget hvert halve år. Forvaltningen vil fremadrettet indsætte ledelsesinformation om børneområdet. For at lette den øvrige sag indstiller forvaltningen til, at fire informationer fjernes fra sagen:

  • Ventetid på almene boliger: Der indstilles til, at denne information fjernes, da oplysningerne allerede indgår i den årlige sag om ”Opfølgning på Socialstrategiens Tegn På Succes”.
  • De særlige beskæftigelsesordninger: Forvaltningen indstiller til, at denne information udgår, da der bliver fulgt op på måltalsopfyldelsen i regi af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Socialforvaltningen har desuden levet op til de politisk vedtagne mål de sidste par år.
  • Behandlingsgarantien på stofmisbrugsområdet: Forvaltningen indstiller til, at denne oplysning udgår, da der siden 2017 har været en målopfyldelse tæt på 100%. Hvis informationerne udgår, vil forvaltningen fortsat følge op på, om behandlingsgarantien overholdes.
  • Ledelsestilsyn på statsrefusionsområder: De registrerede fejl har siden 2015 været på 5% eller derunder. Forvaltningen indstiller derfor til, at information udgår. Hvis informationen udgår, vil direktionen følge op på statsrefusionsområdet kvartalsvis.  

Socialudvalget kan også beslutte, at andre informationer kan udgå eller at nye informationer skal indgå. Ledelsesinformationens samlede informationer fremgår af bilag 1. 

Fremadrettet vil forvaltningen markere tydeligt, hvilke informationer der er blevet præsenteret ved den seneste Ledelsesinformation, og hvilke informationer, der er nye. Herudover vil forvaltningen fremadrettet vurdere, hvilke informationer der kræver en nærmere forklaring. Ved denne vurdering vil forvaltningen bl.a. lægge vægt på, om der er sket en ændring i tallene fra sidst udvalget fik dem forelagt, og om sagen har politisk bevågenhed.         

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser i sig selv. 

Videre proces

Afrapporteringer og Ledelsesinformation vil blive tilpasset efter det vedtagne.

Nina Eg Hansen

                                                      / Emil Dyred

 

Beslutning

Indstillingens 1. - 3. at-punkt blev godkendt, mens 4. at-punkt blev drøftet. 
Til top