Mødedato: 06.05.2020, kl. 16:30
Mødested: Microsoft Teams-møde

SSP-afrapportering af urolige byområder for 2. halvår 2019 og årsafrapportering 2019

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 2. halvår af 2019 og om SSP-sekretariatets årsafrapportering for hele 2019.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. At Socialudvalget tager SSP-Sekretariatets afrapportering vedrørende urolige byområder for 2. halvår af 2019 og SSP-årsafrapportering for 2019 til efterretning.

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. Formålet med samarbejdet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge og nedbringe antallet af unge, der begår alvorlig kriminalitet. SSP-Sekretariatet udarbejder to gange årligt en status over urolige byområder, samt en årlig afrapportering som sammenfatter de væsentligste tendenser og udviklinger. Vedlagt som bilag er sammenfatning af afrapportering for 2. halvår 2019 (bilag 1) og SSP-årsafrapportering for hele 2019 (bilag 2). Ved sagens drøftelse vil chefen for SSP-sekretariatet være til stede, og udvalget vil have mulighed for at stille uddybende spørgsmål til afrapporteringerne og til den aktuelle situation under corona-krisen.

Løsning

Afrapportering for 2. halvår 2019

Der har i 2. halvår 2019 været overvejende roligt i de fleste bydele.

Akutte beredskaber
SSP København er tillagt en beredskabsfunktion, der kan igangsættes ved voldsomme eller akutte uroligheder, som vedrører unge. SSP akutberedskabet har været aktiveret én gang i andet halvår 2019 - i september i Valby på baggrund af flere alvorlige hændelser i boligområdet Akacieparken, hvoraf en var med dødelig udgang. En handleplan med bl.a. intensiveret patruljering blev igangsat med henblik på at skabe tryghed i området. Handleplanen har virket efter hensigten, og situationen i området er normaliseret.

Hændelser ift. unge under 18 år
Der har sidst i 2019 været gentagne episoder på bl.a. Indre og Ydre Nørrebro samt Bispebjerg, hvor unge under og over 18 år har skudt fyrværkeri mod hinanden. I Valby har en gruppe af unge under 18 år igennem længere tid udvist uhensigtsmæssig adfærd i området omkring Sjælør Station og i nogle af bydelens institutioner.

Hændelser ift. unge over 18 år
Der har i 2. halvår 2019 været fortsat opmærksomhed på spændinger mellem bandegrupperinger på Indre og Ydre Nørrebro samt Bispebjerg. Der var i efteråret flere alvorlige hændelser i boligområdet Akacieparken i Valby, jf. ovenstående.

SSP-årsrapportering 2019

De fleste unge bruger byen på en fornuftig måde, om end nogle enkelte har en utryghedsskabende adfærd over for andre unge og øvrige beboere. Der består en udfordring i, at unge fra flere forskellige bydele og andre kommuner mødes og hænger ud i fx Indre København, hvor de har en uroskabende adfærd. I 2019 har indsatsen omkring Rasmus Paludans demonstrationer og Stram Kurs’ valghandlinger trukket væsentligt på ressourcerne hos parterne i SSP. Der har været et yderst vellykket samarbejde mellem forvaltningerne og politiet, som har medvirket til, at lokale unge efter den 14. april 2019 har haft en anden og mere rolig reaktion ved demonstrationer eller valghandlinger i deres bydel. Enkelte bydele har oplevet spændinger mellem bandegrupperinger. Bandesituationen har endnu ikke givet anledning til at iværksætte ekstraordinære indsatser for unge under 18 år, men der er et kontinuerligt fokus på unge, der føler sig tiltrukket af bandemiljøet.

Uro forvoldt af grupper af under 18-årige
Der har i 2019 været enkelte ungegrupper, hovedsageligt bestående af unge under 18 år, der lejlighedsvis har udvist en uhensigtsmæssig adfærd, særligt på kommunens matrikler (kulturhuse, børnehaver, skolegårde mv.). Den uhensigtsmæssige adfærd kommer bl.a. til udtryk gennem hashrygning, forstyrrelser af brugernes aktiviteter mv.

Uro forvoldt af grupper af 18-24-årige
Der har i hele 2019 været spændinger i bandemiljøet, særligt på Indre og Ydre Nørrebro samt Bispebjerg. Bandesituationen har ændret karakter fra at være koncentreret omkring specifikke bebyggelser til at omfatte hele Storkøbenhavn. Derudover er flere bandegrupperinger gået sammen under navnet ”NNV” (Nørrebro og Nordvest). Københavns Politi vurderer, at der verserer en konflikt mellem to bandegrupperinger – hvor den ene gruppe er fra Indre Nørrebro og Nordvest, mens den anden er fra Hundige-området. Der har på baggrund af situationen været oprettet visitationszoner i dele af Nørrebro og Nordvest fra den 16. september til den 23. december 2019.

Akutte beredskaber i 2019
SSP akutberedskabet har været aktiveret tre gange i 2019. I 2018 blev beredskabet til sammenligning aktiveret seks gange. Akutberedskabet blev aktiveret første gang i april, da en demonstration den 14. april på Blågårds Plads, hvor Rasmus Paludan deltog, affødte uroligheder på og omkring pladsen. SSP vurderede efterfølgende, at der var behov for en længerevarende, bydækkende handplan, som kunne aktiveres ved kommende demonstrationer. Akutberedskabet blev aktiveret anden gang i maj i Brønshøj-Bellahøj på baggrund af bekymrende adfærd blandt grupper af unge på og omkring Brønshøj Torv og ved Bellahøjhusene. Formålet med handleplanen var at normalisere forholdene i området. I september blev akutberedskabet aktiveret for tredje gang på baggrund af flere alvorlige hændelser i et boligområde i Valby.

Udviklingen i enkeltsager og SSP+
Ift. enkelte konkrete unge følger SSP det såkaldte enkeltsagskoncept, der sikrer, at kriminalitetstruede og kriminelle unge op til 18 år får koordineret deres sag mellem politiet og de relevante forvaltninger. Der er sket en stigning i enkeltsager fra 1340 i 2018 til 1561 i 2019, hvilket svarer til en stigning på 14 pct. Stigningen skal særligt findes inden for de mindre alvorlige forhold. Det er vurderingen, at stigningen skyldes et skærpet fokus på den tidlige forebyggelse i flere bydele.

SSP+ er en indsats, der har til formål at hjælpe unge mellem 17 og 25 år med at komme ud af kriminalitet. Ved udgangen af 2019 var der 18 aktive sager, hvor der ved udgangen af 2018 var 12 aktive sager. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget vil i efteråret 2020 modtage status for 1. halvår af 2020.

 

Nina Eg Hansen                                                  

                                             / Christina Skytte Christensen

 

Beslutning

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og sekretariatschef for SSP, Riad Tolba, deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Til top