Mødedato: 05.02.2025, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Opfølgende sag om grønlændere i udsatte positioner forud for OFS 24-25

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget præsenteres for en opfølgende sag om indsatser til grønlændere i udsatte positioner. Socialudvalget skal tage status på området til efterretning og tage stilling til eventuel iværksættelse af nye initiativer. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget tager sagen til efterretning
  2. at Socialudvalget drøfter, om udvalget ønsker at iværksætte nye tiltag til grønlændere i udsatte positioner i København

Problemstilling

Socialudvalget var i august 2022 på studietur til Nuuk/Kommuneqarfik Sermersooq, og udvalget drøftede efterfølgende på et udvalgsmøde i december 2022, hvordan forvaltningen i højere grad kan tilrettelægge en indsats for grønlændere, der er i risiko for at havne i en socialt udsat position med hjemløshed og misbrug, når de flytter til København, særligt ift. unge under 30 år.

Forvaltningen afholdt i samarbejde med Kofoeds Skole en mini-konference den 22. februar 2023 om indsatser for socialt udsatte grønlændere. Formålet var at få civilsamfundets input til fremtidige indsatser for målgruppen i København. Forvaltningen udarbejdede på den baggrund et katalog over en række forslag til indsatser for socialt udsatte grønlændere i København, som Socialudvalget blev forelagt på deres møde den 17. maj 2023. Udvalget besluttede at bestille budgetnotater på tre indsatser til målgruppen ifm. budgetforhandlingerne 2024. Forslaget om fremskudt sagsbehandling til målgruppen på civilsamfundstilbud blev finansieret i Budget 2024 (SO47). Socialudvalget genbestilte budgetnotater på opkvalificering af socialfagligt personale inden for grønlandsk sprog og kultur (SO63) samt oprettelsen af et velkomsthus for nyankomne grønlændere (SO64) til budgetforhandlingerne for 2025. Budgetnotaterne blev ikke vedtaget i budgetforhandlingerne. 

På udvalgsmødet i maj 2024 bestilte Socialudvalget en opfølgende sag vedr. indsatser for grønlændere i udsatte positioner. Hermed kan udvalget beslutte, om man vil bestille budgetnotater til forhandlingerne om budget 2026 mhp. iværksættelse af  nye tiltag på området. Socialudvalget kan tage udgangspunkt i bilag 1, som er et katalog over en række forslag til indsatser for målgruppen.

Løsning

Nedenfor følger en kort status på arbejdet med målgruppen af socialt udsatte grønlændere. 

Status på fremskudte indsatser for målgruppen

Der blev, med vedtagelsen af Budget 2024, afsat midler til et fireårigt projekt til fremskudt sagsbehandling på civilsamfundstilbud for målgruppen mhp. i velkendte rammer at komme i kontakt med borgere fra målgruppen, som man i dag ikke når ud til samt hjælpe med en hurtigere afklaring på eventuel støtte til borgeren.

Socialforvaltningen ansatte i sommeren 2024 to sagsbehandlere med grønlandsk baggrund og kendskab til sproget. Der er i forbindelse med implementeringen af indsatsen lavet samarbejdsaftaler med hhv. Kofoeds Skole (Naapiffik), SydhavnsCompagniet og Det Grønlandske Hus. De to sagsbehandlere arbejder fremskudt hvert civilsamfundstilbud én gang om ugen. De fremskudte sagsbehandlere har herudover også udarbejdet gloser til øvrige sagsbehandlere, der ikke har kendskab til grønlandsk sprog og kultur, som kan anvendes i arbejdet med målgruppen.

Der arbejdes pt. på at starte et samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som har en fremskudt medarbejder placeret på tilbuddet Kofoeds Skole (Naapiffik). Indsatsen fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er målrettet udsatte borgere, som ofte kæmper med bl.a. psykiatriske lidelser og/eller rusmiddelproblematikker.

Der arbejdes også på at få etableret et tættere samarbejde og bedre kommunikation med Kommuneqarfik Sermersooq om de mest udsatte borgere, der flytter mellem København og Nuuk.

Herudover blev der med vedtagelsen af Budget 2025 afsat fireårige midler til at styrke den socialfaglige gadeplansindsats på Christianshavns Torv gennem samarbejde med og brobygning til andre relevante sociale indsatser. Der er  ansat to fremskudte gadeplansmedarbejdere, som bl.a. skal skabe relation til og indgå i dialog med de udsatte borgere pladsen – herunder de mange borgere med grønlandsk baggrund, som tager ophold på pladsen.

Indsatser i civilsamfundet med § 18-støtte

Socialudvalget står for den årlige uddeling af støtte til frivilligt socialt arbejde (§ 18-midler). Udvalget har senest i uddelingen af midler til frivilligt socialt arbejde i 2025 bl.a. bevilget støtte til projekter, der retter sig særligt mod målgruppen af grønlændere i udsatte positioner. Det drejer sig om støtte til foreningen Grønlandske Børn, Det Grønlandske Hus (Kalaallit Illuutaat) og Kirkens Korshærs tilbud Fedtekælderens grønlandske cafe. Inklusiv længerevarende bevillinger fra tidligere uddelingsår blev der i alt bevilget 1.005.000 kr. fra § 18-puljen  til brug i 2025 til projekter særligt målrettet målgruppen. 

Status på venskabsbysamarbejde

Borgerrepræsentationen godkendte den 1. december 2022 Medlemsforslag om etablering af et formelt venskabsbysamarbejde med Nuuk og Tórshavn. Alle fagudvalg blev herefter pålagt at udarbejde forslag til meningsfulde samarbejdsområder til at indgå i dialogen med Kommuneqarfik Sermersooq og Tórshavnar  Kommuna. Formålet med dialogen var at indgå formaliserede venskabsbysamarbejder med de to kommuner. Venskabsbyaftalen mellem Københavns Kommune og Sermersooq Kommune blev politisk godkendt og underskrevet i oktober 2024. Aftalen fremgår af bilag 2. Venskabsbyaftalen er en overordnet og bred aftale, der løber over en fireårig periode, og som skal danne ramme for at realisere konkrete samarbejdsinitiativer mellem Københavns Kommune og Sermersooq Kommune, der vurderes meningsfulde.

Kommuneqarfik Sermersooq og Københavns Kommune mødes første gang i februar 2025 mhp. at drøfte det kommende samarbejde og videre proces.

Vidensgruppe i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Det bemærkes, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ligeledes har fokus på målgruppen. I 2024 blev der nedsat en vidensgruppe, der har haft til opgave at komme med input til en række nye initiativer målrettet grønlændere samt bidrage med viden om målgruppen. En medarbejder fra Socialforvaltningen var repræsenteret i vidensgruppen. Gruppen præsenterede deres anbefalinger overfor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 19. august 2024.

Det bemærkes derudover, at Socialforvaltningen løbende holder øje med og som udgangspunkt søger relevante statslige puljer på området.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser. Hvis udvalget ønsker at igangsætte nye initiativer, vil det kræve yderligere finansiering.

Politisk handlerum

På baggrund af sagen har Socialudvalget mulighed for at bestille budgetnotater på konkrete indsatser.

Videre proces

Hvis Socialudvalget ønsker, at der iværksættes nye initiativer, vil Socialforvaltningen udarbejde budgetnotater på disse mhp. at indgå i forhandlingerne om budget 2026.

 

Katrine Ring

/ Eva Stokbro Jensen

 

 


Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Centerchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top