Mødedato: 04.10.2017, kl. 16:30
Mødested: Sundby Væksthus, indgang fra Fussingvej 15 eller Løvstikkevej 69, 2300 København S

Midtvejsevaluering af Huset for Psykisk Sundhed

Se alle bilag
Socialudvalget orienteres hermed om resultaterne af midtvejsevalueringen af Huset for Psykisk Sundhed.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

1. at Socialudvalget tager orienteringen om midtvejsevalueringen af Huset for Psykisk Sundhed til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen og Region Hovedstadens Psykiatri har sammen etableret Huset for Psykisk Sundhed. Baggrunden for huset er blandt andet et ønske om at udvikle nye og bedre samarbejdsmodeller mellem region og kommune. Formålet med tilbuddet er at sikre borgere med psykiske lidelser en let adgang til en bred vifte af kommunale og regionale tilbud.

Huset for Psykisk Sundhed er i første omgang opstartet som et pilotprojekt i Griffenfeldsgade. Huset blev åbnet i december 2016. Pilotprojektet, som oprindeligt var planlagt til at løbe i to år, påbegyndtes den 1. januar 2016. Region Hovedstadens Psykiatriudvalget godkendte i maj 2017 og Socialudvalget den 21. juni 2017, at perioden for pilotprojektet bliver forlænget til og med 2018 på baggrund af behovet for mere tid til at udvikle projektets indsatser.

Det er på sigt planen, at der skal etableres flere psykiatrihuse i København.

ImplementConsulting har udarbejdet en midtvejsevaluering af Huset for Psykisk Sundhed. Socialudvalget forelægges her resultaterne af midtvejsevalueringen til orientering.

Løsning

Evalueringen er blandt andet baseret på 22 interviews med både medarbejdere, ledere og brugere af Huset for Psykisk Sundhed. Formålet med den er at evaluere udviklingen og opstartsfasen af Psykiatriens Hus. Evalueringen har derfor ikke fokus på målgruppens brug og effekt af tilbuddet.

Evalueringen har fokus på den foreløbige etableringsproces i forhold til en fortsættelse og udbredelse af psykiatrihuse. Evalueringen omhandler dels de væsentlige generelle forudsætninger for pilotprojektet, dels tre tiltag, som projektgruppen og -ledelsen med har arbejdet med; fælles indsatsmøder, fælles ledelse og inddragelse af frivillige.

Overordnet set bekræfter midtvejsevalueringen opfattelsen af, at det er nødvendigt at udvide pilotprojektperioden med henblik på at opnå et tilstrækkeligt erfaringsgrundlag, før der etableres yderligere psykiatrihuse.

Midtvejsevalueringens hovedbudskaber er følgende:

  • Der er en udbredt og generel opfattelse af, at projektet er et velegnet bud på, hvordan man kan forbedre sammenhængen og effekten af de borgerforløb, der går på tværs af Københavns Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri.
  • Der er en bred tilslutning til visionen for projektet fra medarbejdere og ledere i og udenfor huset. Visionen er imidlertid formuleret meget bredt og kan derfor virke uklar og være vanskelig at realisere. Ifølge midtvejsevalueringen er der mulighed for at indfri visionen over tid.
  • Projektet har imidlertid vist sig større, vanskeligere og mere tidskrævende, end flere havde ventet, blandt andet i forhold til udvikling og koordinering af tiltag på tværs af region og kommune.Det skyldes bl.a. den kommunale og regionale struktur med forskellige lovgivninger, fagligheder, administrative procedurer og standarder, optageområder og fysiske placeringer af medarbejdere.
  • Den omfattende renovering og modernisering af en del af bygningens lokaler har fyldt meget hos medarbejderne samt projektgruppen og –ledelsen, og det har taget fokus fra udviklingen og etablering af indsatser i Huset for Psykisk Sundhed.
  • Projektet har været med til at skabe nyttig viden blandt ledere og medarbejdere i Huset for Psykisk Sundhed om fx de forskellige parters vilkår, opgaver, arbejdsgange og organisering, hvilket er værdifuldt, når rammerne for et godt og robust tværsektorielt samarbejde skal udvikles og sikres.
  • Der har været tilstræbt et styrket samarbejde med de frivillige organisationer, som har været involveret i projektet siden opstarten. Visionerne for og potentialerne i et samarbejde med de frivillige organisationers er dog endnu ikke realiseret.

Anbefalinger og konklusioner

Midtvejsevalueringen peger på en række handlinger, der bør gennemføres i det videre arbejde med og i Huset for Psykisk Sundhed. Det anses i den forbindelse som enforudsætning for at indfri målsætningen for Huset for Psykisk Sundhed, at rammerne for og forventningerne til den resterende del af projektperioden defineres, prioriteres og formidles skarpt – med tilvalg og fravalg – fra styregruppen og lederne af enhederne.

Mere konkret peger midtvejsevalueringen på, at følgende handlinger bør gennemføres for at bringe projektet tættere på opfyldelsen af visionen i den resterende del af projektperioden:

  • Kompleksiteten i projektet mindskes gennem en entydig, velafgrænset ramme for målgruppe, tiltag og medarbejdere.
  • Forventningerne til den resterende del af projektperioden skal defineres, prioriteres og formidles. Visionen operationaliseres med tilhørende tiltag, målsætninger og aktivitetsplaner i en prioriteret rækkefølge, som indarbejdes i en opdateret projektplan.
  • Den fælles ledelses beslutningskompetence skal afklares, og de fælles ledelsesanliggender i forhold til pilotprojektets gennemførelse understøttes budget- og styringsmæssigt.
  • Drejebogen for fælles indsatsmøder suppleres med ressourceestimater og – allokeringer, og beskæftigelses- og integrationsforvaltningens rolle fastlægges.
  • Det bør i den forbindelse konkretiseres, hvordan projektet yderligere inddrager frivillige foreninger og civilsamfund.

Midtvejsevalueringen konkluderer overordnet, at der ikke er etableret et vidensgrundlag om konkrete tiltag og resultater fra pilotprojektet i Griffenfeldsgade, der efter Implements opfattelse kan lægges til grund for etablering af nye psykiatrihuse på nuværende tidspunkt. Derimoder der skabt en læring om nogle centrale forudsætninger for at etablere en sådan samarbejdsform.

Styregruppen vil aktivt anvende midtvejsevalueringen i det videre arbejde med udviklingen af Huset for Psykisk Sundhed. Det gælder ikke mindst anbefalingen om at fokusere og konkretisere projektet. Det er blandt andet besluttet, at der fremover skal særligt fokus på afholdelsen af indsatsmøderne. Indsatsmøderne skal blandt andet være med til at sikre en bedre koordinering af indsatserne på tværs af sektorer til den enkelte borger. Formålet med møderne er desuden at skabe meningsfulde møder, hvor borgeren føler sig hørt og har indflydelse på planlægningen af indsatsen. På længere sigt er det meningen, at borgerne, der deltager på fælles indsatsmøder, modtager mindre indgribende tilbud i både region og kommune.

Derudover har styregruppen valgt at have et særligt fokus på samarbejdet med civilsamfundet, herunder ved at åbne huset endnu mere op for bruger-/pårørendeorganisationer, frivillige aktiviteter mv. Der skal i højere grad arbejdes på at styrke samarbejdet civilsamfundet, så borgerne får bedre mulighed for at indgå i fællesskaber og netværk med ligesindede. Et styrket samarbejde med civilsamfundet kan også skabe en mere sammenhængende indsats, der støtter op om borgernes recoveryproces.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen og Region Hovedstadens Psykiatri arbejder videre med pilotprojektet i Griffenfeldsgade med inddragelse af midtvejsevalueringens konklusioner og anbefalinger. Der skal herefter tages stilling til det videre forløb.

 

Nina Eg Hansen

                                     / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top