Mødedato: 04.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Socialrådgiver på specialskoler

Se alle bilag

Udvalgene skal tage stilling til forslag om socialrådgivere på kommunens specialskoler med henblik på forslaget om at sikre mere helhedsorienteret og sammenhængende tværfaglig indsats for familier med handicappede børn og unge skal indgå i budgetforhandlingerne for 2014.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,


  1. At Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender, at forslag om socialrådgivere på alle kommunens specialskoler indgår i budgetforhandlingerne for 2014.

Problemstilling

Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget tog på deres møder den 8. maj 2013 evalueringen af udvidelsen af skolesocialrådgiverordningen til efterretning. Det fremgik af sagen, at udvalgene vil få fremlagt en afdækning af specialskolernes behov for socialrådgiver understøttelse, således denne kan indgå som en del af budgetforhandlingerne 2014.

Løsning

Der er 10 specialskoler i Københavns Kommune. Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har foretaget en afdækning af specialskolernes behov for socialrådgiverunderstøttelse, herunder om denne støtte bør være forankret i Handicapcenter København eller Børnefamiliecenter København. Afdækningen viser bl.a., at alle elever på de syv specialskoler har en aktiv børnesag (underretning, børnefaglige undersøgelse eller foranstaltning) – 90 % i Handicapcenter København og 10 % i Børnefamiliecenter København, jf. bilag 1. For de resterende 3 specialskoler for børn med indlæringsvanskeligheder er der kun 10-18 % af børnene, der har en aktiv børnesag i Handicapcenter København, mellem 12-26 %, har en aktiv børnesag i Børnefamiliecenter København. De resterende 63 - 78 % har ingen aktiv børnesag efter foranstaltningsbestemmelserne.

Det vil sige, at langt de fleste børn på de 7 specialskolerne i forvejen er kendt i Socialforvaltningen, og en socialrådgiverfunktion på specialskolerne vil på den baggrund have en lidt anden karakter end skolesocialrådgiverfunktionen på almenskolerne. På almenskoler har skolesocialrådgiverfunktionen fokus på tidlig opsporing og indsats i forhold til udsatte børn, mens behovet på specialskolerne i højere grad handler om brobygning mellem skole og socialforvaltning med fokus på tværfagligt samarbejde om børnene og deres familier. De tre specialskoler for børn med indlæringsvanskeligheder adskiller sig fra andre specialskoler ved at størstedelen af børnene ikke har en aktiv sag i Socialforvaltningen. 

Afdækningen viser herudover, at børnehandicapområdet er kendetegnet ved at være et komplekst område, idet: 

  • Der er tale om en gruppe af børn og unge, der er meget forskellige med meget forskellige behov.
  • Deres familier er lige så forskellige med spændvidde fra de højtuddannede forældre med mange egne og netværksressourcer til de udsatte familier med få personlige ressourcer og intet netværk.
  • Familierne er ofte præget af, at de skal bearbejde den sorg, der følger med at have fået et handicappet barn, samtidig med at de ofte skal tilegne sig særlige kompetencer til at håndtere barnets eller den unges særlige udfordringer grundet funktionsnedsættelsen.
  • Familierne har derfor et stort behov for at blive hjulpet igennem systemet med relevant og hurtig råd og vejledning om den hjælp, som kommunen kan yde.  
  • Der er mange snitflader rent lovgivningsmæssigt mellem serviceloven, folkeskoleloven og sundhedsloven mv. Der er således også mange professionelle aktører inde over familierne og de enkelte børn og unge, som skal koordinere indsatsen og hjælpen overfor familien og det enkelte barn eller unge.  
  • Processen omkring underretninger fra specialskolerne til Socialforvaltningen skal optimeres, så Socialforvaltningen hurtigere kan understøtte det arbejde, der foregår på specialskolerne med mulighederne i serviceloven.

Derfor anbefaler Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, at forslag om ansættelse af to socialrådgivere til varetagelse af en særlig rådgivende funktion på specialskolerne indgår i budgetforhandlingerne for 2014. Desuden foreslås der en udvidelse af nuværende skolesocialrådgiver ordning, som er forankret i Børnefamiliecenter København, så den også dækker de tre specialskoler i Københavns Kommune for børn og unge med indlæringsvanskeligheder; dvs. Den Selvstændige Skole Grupperne, Engskolen og Frederiksgård skolen (jf. bilag 1).

Socialrådgiverne på de 7 specialskoler bør være organisatorisk forankret i Børnefamilieenheden i Handicapcenter København. Socialrådgiverne vil én dag ugenligt befinde sig i Børnefamilieenheden i Handicapcenter København, hvor de deltager i møder i enheden og bidrager med deres viden fra specialskolerne. Desuden vil de denne dag afholde møder med sagsbehandlerne i enheden og bistå med sparring omkring konkrete sager eller problemstillinger. Socialrådgivere vil desuden indgå i specialskolernes ressourcecenter og skal med sine socialfaglige kompetencer og viden om det sociale område, indgå i den generelle tværfaglige rådgivning af skolens lærere samt indgå i forløb med konkrete elever og forældre sammen med skolens lærere og andre ressourcepersoner. Derudover fungerer socialrådgiveren som brobygger til Socialforvaltningen. Derudover til socialrådgiverne på specialskoler bistå de skolesocialrådgiver på skoler, hvor der er tilknyttet specialklasserækker i de sager, hvor der er behov for specialiseret viden og vejledning om handicapproblematikker.

Hovedfunktionen for socialrådgiverne på specialskolerne vil således være: 

  • Rådgivning til lærere og skole
  • Samarbejde med relevante ressourcepersoner
  • Koordinering af skolens og Socialforvaltningens indsats
  • Rådgivning til børn og deres forældre

Herunder vil ligge en række forskellige opgaver som fx:

  • Rådgivning til forældre og skoler om Socialforvaltningens – herunder særligt Handicapcentrets – arbejde og muligheder for at understøtte specialskolernes arbejde gennem servicelovens bestemmelser.
  • Rådgivning om viften af tilbud til udsatte og handicappede børn og unge i kommunalt og frivilligt regi samt omkring snitfladerne mellem de forskellige lovområder.
  • Brobygning og formidling af kontakter til de myndigheder, der er relevante for at etablere en indsats for eleven eller hele familien.
  • Kortere samtale- og rådgivningsforløb med eleven og/eller forældre eller videreformidling til Handicapcentrets kurser, hvis barnets eller den unges vanskeligheder ikke er så store, at betingelserne for særlig støtte efter servicelovens § 52 er opfyldt.
  • Evt. grupperådgivningsforløb til en gruppe elever med lignende vanskeligheder, fx i forhold til det at have en funktionsnedsættelse.
  • Evt. efter aftale med skolens ledelse varetage en opsøgende funktion i forhold til skolens elever, herunder den opsøgende aktivitet i forhold til bekymrende fravær, hvis der i konkrete sager er behov herfor.
  • Indgå i samarbejdsfora med skolesocialrådgiverne under Børnefamiliecenter København - herunder bidrage med faglig viden om handicapområdet i forhold til specialklasserækker.
  • Fungere som en frontpost i relation til underretninger og ansøgninger, der sendes til Handicapcenter Københavns enheder, fx give råd og vejlede om fx oplysninger og dokumentation, der er brug for i relation til at kunne behandle bestemte typer ansøgninger, således at sagen hurtigere kan blive behandlet i den relevante enhed i Handicapcenter København.

Økonomi

De to socialrådgivere forankret i Handicapcenter København skal dække 7 specialskoler. Derudover skal de også sikre en koordinering med specialklasserækkerne. Den samlede udgift til ansættelse af to socialrådgivere vil således være 980.000 kr. årligt, som Handicapcenter Københavns administrationsbudget skal opskrives med.

 Derudover ønskes der en udvidelse af nuværende skolesocialrådgiverordning forankret i Børnefamiliecenter København, så de dækker de 3 resterende specialskoler for børn med indlæringsvanskeligheder. Udgiften til udvidelsen af denne ordning er 367.500 kr. årligt, jf. nedenstående tabel.  

1.000 kr. – 2014 p/l

2014

2015

2016

2017

Serviceudgifter:

 

 

 

 

HCK støtte til specialskolerne

980

980

980

980

BFCK støtte til specialskolerne

 367,5

367,5 

367,5

 367,5

Serviceudgifter i alt

1.347.500

1.347.500

1.347.500

1.347.500

Videre proces

Godkendes indstillingen, vil forslaget indgå i budgetforhandlingerne om budgetforslag 2014.

Hvis budgetforslaget godkendes skal det bæres videre af Socialforvaltningen og budgetmidlerne placeres henholdsvist i Handicapcenter København og Børnefamiliecenter København i Socialforvaltningen.

               Anette Laigaard                               Else Sommer

 

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling. 

Indstillingen blev godkendt.
Til top