Mødedato: 02.11.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Modeller for samråd for domfældte udviklingshæmmede

Socialudvalget skal godkende en model for et samråd for domfældte udviklingshæmmede.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen implementerer den regionale model for samråd for domfældte udviklingshæmmede, jf. model B.

Problemstilling

Socialforvaltningens samråd for domfældte udviklingshæmmede er henhørende under Borgercenter Handicap. Samrådets formål er at sikre, at den sigtede idømmes den mest hensigtsmæssige foranstaltning, og at vejlede Statsadvokaten med henblik på at give et dækkende grundlag for at vurdere, om dommen skal opretholdes, lempes, skærpes eller ophøre. I forbindelse med opfølgning på borgerens dom anmoder Statsadvokaten om en udtalelse én gang årligt.

Samrådet har været fungerende frem til december 2013, hvor den daværende psykiater udtrådte af samrådet, og hvor der efterfølgende skete en omlægning af Borgercenter Handicap. Der har herefter ikke været afholdt et decideret samrådsmøde. Det skal oplyses, at lovens krav om tilbagemeldinger til det kriminalpræventive tilsyn med de domfældte udviklingshæmmede herefter har været varetaget via årlige udtalelser fra Borgercenter Handicap til Statsadvokaten.

For at sikre den bedst mulige opfyldelse af samrådets formål, og dermed borgernes retssikkerhed, skal funktionen reorganiseres, og Socialudvalget skal tage stilling til en model for genetablering af samråd for domfældte udviklingshæmmede.

Løsning

Socialudvalget skal tage stilling til en model for det fremtidige samråd for domfældte udviklingshæmmede: Skal København etablere sit eget samråd (en københavnermodel), eller skal Københavns Kommune være del af et fælles samråd med de øvrige kommuner i regionen:

Model A – Københavnermodellen:

Samrådet for domfældte udviklingshæmmede genetableres, som det var tidligere, nemlig som et tværfagligt kommunalt organ, der har til formål at vejlede Statsadvokaten, om en dom skal opretholdes, lempes, skærpes eller ophøre. Samrådet sammensættes af repræsentanter fra Borgercenter Handicap, bosteder med domfældte udviklingshæmmede, en psykiatrisk konsulent samt en repræsentant fra Kriminalforsorgen. Samrådet mødes én gang om måneden og har til huse i Borgercenter Handicap.

Fordelen ved model A er, at den viden, der opbygges om borgerne, forankres internt i forvaltningen ved en kontinuerlig gruppe af samrådsmedlemmer. Samtidig vil denne model være lidt billigere for forvaltningen, idet der ikke vil skulle ske en medfinansiering af det regionale samrådssekretariat, og der vil blive sparet på transporttid.

Model B – regionsmodellen:

Samrådet genetableres som en del af det regionale samråd for domfældte udviklingshæmmede, som er etableret for kommunerne i Region Hovedstaden. Det regionale samråds primære opgave er at afgive udtalelse til Statsadvokaten om, hvorvidt en idømt foranstaltning bør opretholdes, lempes, skærpes eller ophæves. Rudersdal Kommune koordinerer samrådsopgaverne på vegne af kommunerne, og der er 24 kommuner tilknyttet Samrådet. Samrådsfunktionen finansieres efter objektive kriterier baseret på antallet af borgere over 18 år i de tilmeldte kommuner og forventes at beløbe sig til 260.000 kr. årligt. Øvrige udgifter (transporttid mm.) forventes modsvaret af besparelser på udgifter til en psykiatrisk konsulent samt sekretariatsbetjening af et internt samråd.

Fordelen ved model B er, at den muliggør et bredt samarbejde på tværs af kommunerne, der fremmer videndeling, læring og udvikling af praksis på området. Københavns Kommunes deltagelse i det regionale samråd vil øge antallet af sager, som Samrådet behandler, hvilket giver et større erfaringsgrundlag. Med et større erfaringsgrundlag vil det i højere grad være muligt at påvirke udviklingen på området, både praksis i de konkrete sager og også ved evt. forslag til nationale ændringer på området.

Med udgangspunkt i de tidligere udfordringer vedr. psykiatrisk konsulentbistand samt ønsket om et styrket samarbejde med de andre kommuner i regionen, anbefaler forvaltningen model B.

Økonomi

Det er forvaltningens vurdering, at merudgiften ved model B udgør ca. 260.000 kr.

Socialforvaltningen finder finansieringen inden for egen ramme.

Videre proces

Hvis Socialudvalget godkender model A eller B, vil forvaltningen effektuere den pågældende samrådsmodel.

 

Nina Eg Hansen

                                 /  Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingens model B blev godkendt.

Til top