Mødedato: 02.11.2016, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Oversigt til Socialudvalget over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen

Se alle bilag
På udvalgsmøde den 21. september 2016 vedtog Socialudvalget en model for afrapportering til udvalget om arbejdstilsynssager og afgørelser på arbejdspladser i Socialforvaltningen. Socialudvalget forelægges nu den første afrapportering for perioden januar til september 2016.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget tager overblikket over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen for perioden januar til september 2016 til efterretning.

Problemstilling

Socialforvaltningen har udarbejdet en oversigt over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i forvaltningen. Socialudvalget har vedtaget at blive orienteret om arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen i forbindelse med den årlige ledelsesinformation. Denne første afrapportering forelægges Socialudvalget i en særskilt sag. Næste afrapportering følger den model, som Socialudvalget valgte på udvalgsmøde den 21. september 2016, og sker i forbindelse med den årlige ledelsesinformation i 2017. Afrapporteringen vil da omhandle arbejdstilsynssager fra september 2016 til september 2017. Modellen for afrapportering er beskrevet på side 2.

Arbejdstilsynet fører tilsyn med arbejdsmiljøet på danske virksomheder, herunder arbejdspladser i Socialforvaltningen. Arbejdsmiljøloven fastsætter, at det er virksomhedernes eget ansvar at sørge for, at arbejdsforhold og -miljø er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige. Arbejdstilsynet skal som en blandt flere aktører bidrage til at sikre, at virksomhederne løfter opgaven, hvorfor Arbejdstilsynet fører tilsyn med virksomhederne. På baggrund af tilsyn træffer Arbejdstilsynet afgørelse og reagerer overfor virksomheder, der ikke lever op til de lovgivningsmæssige krav. Reaktionstyperne spænder fra vejledninger (ikke retligt bindende anbefalinger til, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres) til forbud og politianmeldelser ved overhængende fare for medarbejdersikkerhed og overtrædelser af arbejdsmiljøloven.

For nuværende ligger udfordringerne særligt på socialpsykiatri- og handicapområdet, hvor Arbejdstilsynet på det seneste har truffet flere afgørelser vedr. forebyggelse af vold og trusler og sikkerhed for medarbejderne. Udfordringerne gælder særligt institutionerne Lindegården, Stubberupgård og Sundbygårdsvej/Røde Mellemvej på socialpsykiatriområdet og Hyldeblomsten på handicapområdet.

Løsning

Socialudvalget vil fremover blive orienteret om arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen i overensstemmelse med følgende model:

Model for afrapportering:
Socialudvalget orienteres fremover ved, at der udarbejdes en løbende oversigt over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen. Oversigten indarbejdes i den årlige ledelsesinformation, hvor hovedpointerne præsenteres på slides. Derudover vil Socialudvalget løbende blive orienteret om tilsynssager, der omhandler afgørelse om strakspåbud, er blevet til pressesager, eller som Socialforvaltningen vurderer, der er behov for at orientere udvalget om. Orientering finder sted, når afgørelsen er endelig og eventuelt har været prøvet i Arbejdsmiljøklagenævnet. Denne model er korrigeret i forhold til Socialudvalgets bemærkninger fra udvalgets møde den 21. september 2016.

Arbejdspladserne i Socialforvaltningen har ved omkring 45 % af Arbejdstilsynets tilsyn fået tildelt en grøn smiley. Afgørelserne om strakspåbud er givet til en lille gruppe institutioner og omhandler hovedsageligt forebyggelse af vold og trusler samt medarbejdersikkerhed. Socialforvaltningen har i budget 2017 fået ressourcer til at håndtere problematikken med gruppen af udadreagerende beboere på forvaltningens socialpsykiatriske botilbud, og forvaltningen arbejder på nye tilbudsformer, der bedre kan efterleve Arbejdstilsynets krav til arbejdsmiljø.

Socialforvaltningen har udarbejdet en samlet oversigt over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen. Oversigten giver overblik over antallet af afgørelser fra Arbejdstilsynet for perioden januar til september 2016 og vedrører alle afgørelsestyper. I det vedlagte bilag 1 fremgår det fulde overblik over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen. Vedlagt i bilag 2 er et notat, der gennemgår Arbejdstilsynets reaktionstyper. Oversigten kan opsummeres i nedenstående fremstilling: 

* I oversigten indgår ikke arbejdstilsynssager, der er i høring. Én sag er aktuelt i høring. Denne sag vil indgå i datagrundlaget for næste afrapportering om arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen.

Figuren ovenfor viser, at Arbejdstilsynet har truffet 82 afgørelser på baggrund af tilsyn med arbejdspladser i Socialforvaltningen. 28 afgørelser er afsagt til arbejdspladser i regi af Borgercenter Handicap, 11 i regi af Borgercenter Børn og Unge, 38 i regi af Borgercenter Voksne og fem i regi af Borgercenter Hjemmepleje. Der er ikke sammenhæng mellem antallet af afgørelser og antallet af arbejdspladser, der har modtaget afgørelser fra Arbejdstilsynet. Tilbuddene Lindegården, Sundbygård/Røde Mellemvej, Stubberupgård og Hyldeblomsten figurer 25 gange i det samlede overblik, da Arbejdstilsynet har afsagt mere end én afgørelse til hvert enkelt tilbud. Den samlede mængde afgørelser skal ses i lyset af, at der er flere end 300 arbejdspladser i Socialforvaltningen.

Arbejdstilsynet har truffet afgørelse om strakspåbud til arbejdspladser i Socialforvaltningen ved 17 tilsynsbesøg, hvoraf 11 er tildelt arbejdspladser i regi af Borgercenter Voksne og seks i regi af Borgercenter Handicap. Sikring af medarbejdersikkerhed og forebyggelse af vold og trusler er den primære baggrund for strakspåbuddene tildelt arbejdspladserne i regi af Borgercenter Voksne. Samtlige strakspåbud i regi af Borgercenter Voksne omhandler de socialpsykiatriske botilbud Lindegården, Stubberupgård og Sundbygårdsvej/Røde Mellemvej. Unødig belastning ved håndtering af beboere, er den primære baggrund for strakspåbuddene tildelt arbejdspladserne i regi af Borgercenter Handicap.

Arbejdstilsynet har truffet afgørelse om påbud til arbejdspladser i Socialforvaltningen ved 13 tilsynsbesøg. Syv er tildelt arbejdspladser i regi af Borgercenter Handicap, fem er tildelt arbejdspladser i regi af Borgercenter Voksne og et er tildelt en arbejdsplads i regi af Borgercenter Børn og Unge. Afgørelserne om påbud har afsæt i en række forskellige forhold, herunder blandt andet risiko for vold og trusler, stor arbejdsmængde og tidspres samt indretning af skærmarbejdsplads.

Ved 37 af tilsynene har arbejdspladserne fået tildelt en grøn smiley. Den grønne smiley indikerer, at Arbejdstilsynet ikke har truffet afgørelse, og at arbejdspladsen ikke har et udestående med Arbejdstilsynet eller problemer i forhold til arbejdsmiljølovgivningen. Arbejdstilsynet har tildelt grøn smiley i 12 tilsynssager på arbejdspladser i regi af Borgercenter Handicap, i 8 tilsynssager på arbejdspladser i regi af Borgercenter Børn og Unge, i 14 tilsynssager på arbejdspladser i regi af Borgercenter Voksne og i tre tilsynssager på arbejdspladser i regi af Borgercenter Hjemmepleje. Til grund for afgørelse om grøn smiley ligger blandt andet forhold som generel god trivsel på arbejdspladsen, ligesom et ledelsesmæssigt fokus på sikkerhed og et godt kollegialt samvær kan være afgørende. På samme måde kan medarbejdererfaring blandet med ledelsesmæssigt fokus på en sund arbejdskulturhave betydning for antallet og omfanget af konflikter, hvilket igen er afgørende for Arbejdstilsynets afgørelse.  

Socialforvaltningen følger løbende op på Arbejdstilsynets afgørelser. I kølvandet på det tragiske drab på Lindegården i påsken 2016 har Socialforvaltningen igangsat en række initiativer for at imødekomme Arbejdstilsynets afgørelser. Der er blandt andet indført forbedret kontrol med håndteringen af knive i køkkenarealer, ligesom forvaltningen har allokeret ressourcer til at reducere alenearbejde og sikre visuel og auditiv kontakt mellem medarbejdere. Socialforvaltningen er ligeledes i færd med at udarbejde fælles retningslinjer om arbejdssikkerhed på arbejdspladser i forvaltningen, ligesom efteruddannelse af medarbejdere i konflikthåndteringsmetoden low arousal er iværksat. Endelig har Socialforvaltningen også ingangsat mere omfattende tiltag og arbejder på at etablere nye tilbud under serviceloven, der bedre kan efterleve Arbejdstilsynets krav til arbejdsmiljø og sikkerhed samtidig med, at de kan rumme de udadreagerende beboere. På handicapområdet har Socialforvaltningen igangsat ledelsesmæssige ændringer på botilbuddet Hyldeblomsten, hvor der følges tæt op på Arbejdstilsynets afgørelser.

Socialforvaltningen kan vælge at klage Arbejdstilsynets afgørelse til Arbejdsmiljøklagenævnet. Når Socialforvaltningen indgiver klage over Arbejdstilsynets afgørelse, sker det ikke for at undgå bødeforlæg, men som følge af uenighed i, at forvaltningen har brudt arbejdsmiljøloven. Socialforvaltningen tager naturligvis altid læring fra arbejdsulykker og er optaget af at forbedre arbejdsmiljø og -sikkerhed på forvaltningens arbejdspladser.

Økonomi

Indstillingen har ingen videre konsekvenser.

Videre proces

Overblikket over arbejdstilsynssager på arbejdspladser i Socialforvaltningen vil løbende blive opdateret og indarbejdet i den årlige ledelsesinformation. Socialudvalget bliver løbende orienteret om Arbejdstilsynets afgørelser om strakspåbud og om tilsynssager, hvor forvaltningen vurderer, det er relevant. 

Nina Eg Hansen

                                   / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Konst. kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top