Mødedato: 01.11.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

B-sag. Godkendelse af projektansøgninger vedrørende familieplejeanbragte børn og unges læring og trivsel

Se alle bilag

Socialudvalget skal godkende Socialforvaltningens deltagelse i projekt ”Bedre trivsel for anbragte børn – etablering af en infrastruktur for indsatser i plejefamilier” samt Socialforvaltningens ansøg­ning om midler til gennemførsel af projekt ”Styrkelse af yngre familieplejeanbragte børns læring og sprogudvikling gennem dialogisk læsning”.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen deltager i NUBUs projekt "Bedre trivsel for anbragte børn – etablering af en infrastruktur for indsatser i plejefamilier", samt at Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget justeres med i alt 786.000 kr. i perioden 2017-2021, jf. økonomiafsnittet.    
  2. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen deltager i projekt "Styrkelse af yngre familieplejeanbragte børns læring og sprogudvikling gennem dialogisk læsning", samt at såfremt TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitets projektansøgning imødekommes, justeres Socialforvaltningens indtægts- og udgiftsbudget med 650.000 kr. årligt i perioden 2018-2019, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

Anbragte børn og unges trivsel og skolegang har været på både den politiske og forsknings­mæssige dagsorden i de senere år. I nationale såvel som internationale undersøgelser er det blevet dokumen­teret, at anbragte børn og unge på en lang række områder halter bagefter, både hvad angår personlig trivsel og i uddannelsessystemet. Forskningen viser blandt andet, at anbragte børn og unge er i højrisiko for ikke at gennemføre 9. klasses afgangseksamen, ligesom færre tidli­gere anbragte unge får en ungdomsuddannelse sammenlignet med unge, der ikke har været anbragt. Samtidig viser international forskning, at den væsentligste faktor for, at anbragte børn klarer sig godt i voksenalderen, er, at de klarer sig godt i skolen og får en uddannelse. Social­forvaltningen ønsker på den baggrund at indgå i to projektsamarbejder, der har til formål at styrke familie­plejeanbragte børn og unges trivsel og læring. Projekterne er fuldt finansierede af Tryg­Fonden. Socialudvalget skal godkende Socialforvalt­ningens deltagelse heri.

Løsning

Socialforvaltningen ønsker i samarbejde med henholdsvis Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge (NUBU) og forskere fra TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet at opstarte to projekter, der begge har til formål at styrke familieplejeanbragte børn og unges trivsel og læring. Begge projekter er fuldt finansieret af TrygFonden. De to ansøgninger, som Social­udvalget skal tage stilling til, gennemgås i det følgende.

”Bedre trivsel for anbragte børn – etablering af en infrastruktur for indsatser i plejefamilier”

Projektet er udviklet for TrygFonden af NUBU, som har inviteret Socialforvaltningens Videnscenter for Anbragte Børn og Unge (VABU) og Center for Familiepleje (CFF) med. I løbet af en fireårig periode skal det afprøves, om og hvordan familieplejeanbragte børns trivsel og læring kan forbed­res ved at:

  1. Anbragte børns plejeforældre systematisk følger med i udviklingen af barnets trivsel og læring. Til dette benyttes et udbredt og veldokumenteret redskab til at følge børns trivsel, SDQ (Strenghts and Difficulties Questionnaire). SDQ er et enkelt værktøj, der måler på flere dimensioner af børn og unges psykiske og sociale trivsel, og som indkredser både vanske­ligheder og styrker. SDQ anvendes allerede i mange danske skoler.

     

  2. Hvis barnet mistrives eller klarer sig dårligt i skolen, skal plejeforældrene igangsætte rele­vante indsatser. Til dette udarbejdes et indsatskatalog, som kommer til at indeholde vel­dokumenterede og lettilgængelige indsatser, som plejeforældrene kan bruge til at forbedre trivsel og læring hos de anbragte børn og unge. Indsatserne kan sættes i gang af pleje­forældrene selv eller i et samarbejde med kommunale eller andre professionelle aktører.

I løbet af fem projektfaser vil VABU og CFFs deltagelse i projektet bestå i at: 1) Bidrage til rekrutte­ring; 2) Yde rådgivning ift. udvikling af træningsmoduler; 3) Bidrage til gennemførsel af pilottests; 4) Afprøve projektets indsatsmodel; og 5) Bidrage til tilrettelæggelse af træningsmoduler med henblik på udbredelse af modellen. Københavns Kommune vil være en ud af i alt tre kommuner, der afprøver indsatsmodellen. Viser projektet sig at være succesfuldt, vil det efterfølgende kunne udbredes til samtlige børn og unge anbragt i familiepleje, ligesom det vil kunne udbredes til institutionsanbragte børn og unge.

”Styrkelse af yngre familieplejeanbragte børns læring og sprogudvikling gennem dialogisk læsning”

I projektet ønsker Socialforvaltningen gennem brugen af ”dialogisk læsning” at gøre en særlig ind­sats for anbragte førskolebørns læring og sproglige udvikling. Dialogisk læsning adskiller sig fra traditionel oplæsning ved, at den voksne læser på en måde, der i højere grad skaber sprogligt samspil med barnet. Metoden har været afprøvet inden for normalområdet med god effekt, og i nærværende projekt vil forvaltningen undersøge, om metoden også er virksom i forhold til børn anbragt i familiepleje.

Projektet vil gennem et lodtrækningsforsøg afprøve metoden i familieplejeanbringelser af 200-250 børn i førskolealderen med henblik på at styrke børnenes sproglige udvikling. Plejeforældrene vil modtage uddannelse i og løbende støtte til at læse med plejebarnet mindst tre gange om ugen i en periode på fem måneder. Projektgruppen leverer bøger til plejeforældrene, en guide til dialogisk læsning samt en smartphone-app til understøttelse af metoden. Børnene testes sprogligt før og efter. Projektet vil løbe over to år.

Det er forventningen, at projektet vil øge de deltagende børns sproglige kompetencer og ord­forråd, og at dette samtidig vil medvirke til at styrke børnenes forudsætninger for at danne sociale relationer. Hvis det viser sig, at metoden dialogisk læsning virker, vil CFF og VABU arbejde for at implemen­tere metoden på grundkursus for plejeforældre med børn i førskolealderen. Dialogisk læsning kan således blive en fast del af opgaven som familieplejer, hvor alle plejeforældre til plejebørn i førskolealderen får redskaber til at praktisere dialogisk læsning med børnene. Skulle man ønske at udbrede metoden yderligere, kan den i tilpasset form integreres i de forebyggende foranstaltninger på børneområdet samt på døgninstitutionsområdet.

Økonomi

At-punkt 1:

Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget justeres med i alt 786.000 kr. i perioden 2017-2021 på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, jf. tabel 1 i bilag 1.

De bevillingsmæssige konsekvenser håndteres i næstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

I tillæg til de bevillingsmæssige konsekvenser af projekt "Bedre trivsel for anbragte børn – etablering af en infrastruktur for indsatser i plejefamilier", som fremgår af bilagets tabel 1, kommer, at Socialforvaltningen i projektets fjerde fase, som efter planen kommer til at ligge i 2020, vil modtage midler fra NUBU til frikøb af medarbejdere til afprøvning af projektets indsatsmodel. Det endelige beløb vil bero på en konkret vurdering af ressourceforbruget i de deltagende kommuner og kendes derfor ikke endnu.

At-punkt 2:

Såfremt TrygFondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitets projektansøgning imødekommes, justeres Socialudvalgets indtægts- og udgiftsbudget med i alt 1.300.000 kr. på bevillingsområdet Børnefamilier med særlige behov, jf. tabel 2 i bilag 1. Justeringen vil blive foretaget i sagen om bevillingsmæssige ændringer.

Videre proces

Såfremt Socialudvalget godkender indstillingens at-punkter, vil Socialforvaltningen indgå i de to projekter under fuld finansiering af TrygFonden.

Socialforvaltningen vender tilbage med en orientering til Socialudvalget, når det vides, hvor mange midler TrygFonden afsætter til frikøb af forvaltningens medarbejdere til projekt ”Bedre trivsel for anbragte børn – etablering af en infrastruktur for indsatser i plejefamilier” i 2020.

 

Nina Eg Hansen                                 

                                                   /         Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under behandlingen af dagsordenens punkt 1.

Til top