Mødedato: 01.09.2021, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Afrapportering på ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge i 2021 efter det nye tilsynskoncept

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget orienteres om det første ledelsestilsyn med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge efter det nye tilsynskoncept, som blev vedtaget på Socialudvalgets møde den 26. august 2020. Ledelsestilsynet viser positive resultater, men også områder hvor resultatet ikke er tilfredsstillende. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget tager afrapporteringen om resultatet af ledelsestilsyn med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge i 2021 til efterretning.

Problemstilling

Socialudvalget godkendte på møde den 26. august 2020 forvaltningens forslag til et nyt, revideret koncept for ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge. Den nye model er udviklet med udgangspunkt i Ankestyrelsens Børnesagsbarometer samt det måleskema, som Ankestyrelsen bruger i regi af Task Forcen, og er fokuseret omkring fire faste temaer, som er børnefaglige undersøgelser, inddragelse, handleplaner og opfølgning, forebyggende indsatser, samt et særligt tema, der varierer fra tilsyn til tilsyn. Socialudvalget kan også drøfte eventuelle ønsker til de særlige temaer under de fremtidige ledelsestilsyn.

Løsning

I det første ledelsestilsyn efter det nye koncept indgår 10 sager med tidlige, forebyggende § 11 indsatser, 19 sager med anbringelser og 70 sager med andre typer af foranstaltninger i form af familiebehandling, aflastning og kontaktperson. Sagerne er udtrukket for perioden 1. juli 2019 til 1. december 2020, og ledelsestilsynet er gennemført på tre niveauer.

Afdelingsledere, faglige koordinatorer og områdejurister i de fem myndighedsenheder i Borgercenter Børn og Unge (niveau 1) har målt på 99 sager i alt. Ud af disse sager har jurister i staben i Borgercenter Børn og Unge målt på 50 sager (niveau 2), og fra disse har en jurist i centralforvaltningen målt på 25 sager (niveau 3). Som særligt tema for dette ledelsestilsyn er der på niveau 2 derudover målt på efterværn i 30 sager.

Borgercenter Børn og Unges afrapportering tager afsæt i ledelsestilsynet på niveau 1, som vil fungere som baseline for ledelsestilsynet fremad. Rapporten (bilag 1) behandler væsentlige fund fra målingen på niveau 1, mens  bilag 2 viser en oversigt over den samlede måling på de faste temaer i ledelsestilsynet på alle tre niveauer. Rapporten beskriver ledelsestilsynets fund på de områder, der er mest afgørende for familiernes retssikkerhed og barnets tarv. Derudover har rapporten fokus på, hvor borgercenteret enten ses at have en god praksis, eller hvor sagsbehandlingen ikke er tilfredsstillende, og hvor der er behov for fremadrettet læring. 

Nogle af de væsentligste fund fra ledelsestilsynet, med udgangspunkt i målingen på niveau 1, er kort opsummeret nedenfor. Der henvises til rapporten i bilag 1 for en uddybende beskrivelse og for yderligere væsentlige fund og til bilag 2 for en detaljeret oversigt. Det er forvaltningens vurdering, at ledelsestilsynet efter det nye koncept samlet set viser, at niveauet fra tidligere ledelsestilsyn er fastholdt.

Områder med positive resultater

Der er i langt de fleste sager (94 %) udarbejdet børnefaglige undersøgelser. En mindre andel heraf (9 %) vurderes dog at være mangelfulde. Disse sager kan være kendetegnet ved, at de ikke er opdateret med den seneste udvikling, eller at de ikke belyser alle relevante aspekter i sagen.

Der ses i vidt omfang (93 %) en begrundet stillingtagen til valget af hjælpeforanstaltning i de børnefaglige undersøgelser. 

Der er i de fleste sager (90 %) udarbejdet handleplaner. Der er dog heraf en mindre andel (7 %), der er mangelfulde. Manglerne kan f.eks. bestå i, at der ikke er opstillet mål for en ud af flere støtteforanstaltninger, eller at målene er for ukonkrete.

Det er i stort set alle sager med foranstaltningsindsatser (97 %) vurderet, at der er iværksat relevant og tilstrækkelig støtte.

Der ses i langt størstedelen af sagerne om efterværn, der er målt på som særligt tema på niveau 2 alene, at være truffet korrekte afgørelser om efterværn. 

Områder, hvor resultatet ikke er tilfredsstillende

Netværket vurderes som tilstrækkeligt afdækket i ca. halvdelen af sagerne (56 %). Sagerne indeholder ofte beskrivelser af barnets nærmeste familie og netværk, men svagheden er, at der ikke altid er taget stilling til, om og hvordan disse kan være en ressource ift. barnet.  

I knap en tredjedel af sagerne mangler der at blive afholdt børnesamtale om den konkrete foranstaltning forud for afgørelsen (69 % opfyldt), og i en femtedel af sagerne ses der ikke at være sket tilstrækkelig inddragelse af forældremyndighedsindehaveren (79 % opfyldt).

I godt en tredjedel af sagerne (37 %) foreligger handleplanen eller den foreløbig handleplan ikke før afgørelsen. Tilsynet viser desuden, at der ikke er sket rettidig opfølgning i sagen inden for de lovmæssige frister på hhv. tre måneder i 16 % af sagerne, hhv. seks måneder i 18 % af sagerne.

I fire ud af de 10 sager, der er målt på med tidlige, forebyggende indsatser efter § 11, er det vurderet, at sagen ikke er tilstrækkelig oplyst, samt at den tilbudte støtteindsats ikke kan imødekomme barnets/den unges behov for støtte.

I halvdelen af sagerne med efterværn er afgørelsen ikke truffet rettidigt, og i ca. en tredjedel af efterværnssagerne er der ikke sket inddragelse og partshøring i tilstrækkelig grad.

Opfølgende læringsaktiviteter i Borgercenter Børn og Unge
Med baggrund i fundene i ledelsestilsynet vil Borgercenter Børn og Unge i 2021 navnlig prioritere og have fokus på den fortsatte forankring af den nye socialfaglige metode Integrated Children’s System (ICS) og Borgerens Plan på tværs af de fem lokale børnefamilieenheder. Den videre implementering af ICS forventes fremadrettet at skabe bedre forudsætninger for en mere systematisk afdækning og inddragelse af netværket og en forbedret systematik i de børnefaglige undersøgelser. Den fortsatte udviklingsproces med Borgerens Plan forventes på sigt at resultere i en bedre målfastsættelse i handleplanerne samt understøtte en højere grad af opfølgning på handleplanerne inden for fristen. Borgercenter Børn og Unge vil fortsat have fokus på ledernes vigtige rolle i at understøtte, at de faglige initiativer (ICS, Borgerens Plan mv.) løbende i den daglige praksis sættes i relation til den juridiske ramme for sagsbehandlingen.

Der gennemføres undervisning af afdelingsledere og de faglige koordinatorer i efteråret 2021 - foråret 2022. Målet er, at afdelingslederne og de faglige koordinatorer skal understøtte korrekt juridisk feedback til sagsbehandlerne i deres daglige sagsarbejde og ved tilbagemelding på fund i ledelsestilsynene. Fokuspunkter i undervisningen vil fx være systematik i den børnefaglige undersøgelse og børnesamtalen.  

De planlagte læringsaktiviteter på tværs af byen som opfølgning på målingen er nærmere beskrevet i rapporten (bilag 1). Sideløbende med de tværgående initiativer har hver enhed udarbejdet en lokal opfølgningsplan med aktiviteter målrettet de lokale fund i ledelsestilsynet med behov for læring.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Med det nye koncept for ledelsestilsynet rapporteres der til Socialudvalget én gang årligt. Socialudvalget modtager næste afrapportering for ledelsestilsynet i Borgercenter Børn og Unge i efteråret 2022. Der vil herudover blive gennemført et internt halvårligt ledelsestilsyn i borgercenteret i efteråret 2021, som jf. det godkendte tilsynskoncept alene vil blive afrapporteret internt i borgercentret.

Mikkel Boje

                                         / Lise Stidsen Vandahl og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning. 

Vicedirektør Lise Stidsen Vandahl og vicekontorchef Christina Skytte Christensen deltog under punktets behandling.

Til top