Mødedato: 16.12.2014, kl. 17:30
Mødested: ---

Høring: Skybrudsplaner

Indstilling og beslutning

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,
  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. skybrudsplaner udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen skal justere de projektpakker de har lavet. Projektpakkerne er derfor sendt i høring i Lokaludvalgene. Lokaludvalgene er blevet bedt om særligt at komme med kommentarer på den rækkefølge projekterne skal udrulles og til indretningen af byrummet. Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen har kigget på høringen sammen med Miljøpunkt Nørrebro og der er udarbejdet et udkast til høringssvar.

Deadline for indsendelse af høringssvar er d. 18. december 2014.

Udkast til høringssvar:

1. Vandopland: Ladegårdsåen, Frederiksberg Øst og Vesterbro.

2. Vandopland: Nørrebro.

3. Vandopland: Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård

Høringsmaterialet er godt gennemarbejdet for de mange spildevands- og regnvandstekniske løsninger og Nørrebro Lokaludvalg ser frem til konstruktivt samarbejde om at skybrudssikre bydelen.

Implementeringen af de foreslåede del-projekter er i projektpakkerne fortsat uklart. Især vægtningen af de mange ’supplerende skybrudsveje’ og ’grønne veje’ i implementeringen i bydelen, er det ikke muligt at vurdere, da høringsmaterialet for disse løsninger for vandoplandene, er fremlagt som samlet del-projekt. Samtidig er det uklart hvilke kriterier der er gældende for at vurdere implementeringen, da disse kriterier løbende ændres. F.eks. er udpegning af SIGNATUR projekter i medio 2014 ingen steder at se i materialet for projektpakkerne for de 3 vandoplande, udsendt ultimo 2014.

Overordnet: I alle de beskrevne 41 del-projekter for det administrative Nørrebro, er der fra forvaltningens side foretaget vurderinger af varmeø-effekten (Urban Heat Island - UHI) af de enkelte del-projekter, baseret på effekten på hele Københavns Kommune.  En sådan vurdering er ikke tilstrækkelig. Nørrebro Lokaludvalg henstiller til, at der foretages en revurdering af de enkelte del-projekter, baseret på effekten på mikroklimaet på kvarters- og gadeniveau, i alle 3 vandoplande der berører det administrative Nørrebro. Så implementeringen baseres på de lokale forhold.

Begrundelse: Når borgerne på Nørrebro bliver spurgt om hvad de ønsker sig for bydelen, er en af de ting der er tydeligst, ’Et grønnere Nørrebro’. Derfor er det vigtigt at der helt fra starten af planlægningen, tages højde for borgernes ønsker om at fremme begrønning af gader og kvarterer. For en så stærkt urbaniseret bydel som Nørrebro, med en befæstningsgrad på 81%, vil alle blå/grønne løsninger bidrage til at forbedre mikroklimaet for gaden eller kvarteret. Flere træer, sammen med blå/grønne tiltag som f.eks. regnbede, medvirker til at dæmpe effekterne fra de fremtidige stigende konsekvenser af klimaforandringer: skybrud, 30% mere hverdagsregn og flere hedebølger.

Borgerinddragelse: Nørrebro Lokaludvalg har i tidligere høringssvar fremhævet, at forvaltningen skal prioritere stærk borgerinddragelse og tilstrækkelige lange høringsfrister, til gennemførelse af del-projekter i bydelen. der er mulighed for at bydelen kan inddrage borgerne i udformningen af deres gader og kvarterer og dermed skabe et stærkt ejerskab til disse nødvendige ændringer og forbedringer af byrummet.

Robuste løsninger: Nørrebro Lokaludvalg har i høringssvar påpeget vigtigheden af skadereducerende og helhedsorienterede løsninger for bydelens gader og kvarterer, samt vigtigheden af robuste og modstandsdygtige løsninger, i kvarterer hvor skybrudsvand skal ledes gennem kvarterer med smalle gader.

 

Fragmentering: Nørrebro Lokaludvalg har også i tidligere høringssvar påpeget at en fragmentering i enkeltprojekter i forbindelse med implementeringen af del-projekter, er uhensigtsmæssig, og at implementeringen skal ske helhedsorienteret og i forhold til traditionelle kvarters-strukturer i bydelen, for at undgå gentagende opgravninger i de samme områder.

Der henvises til alle tidligere høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg.

Private fællesveje. Bydelen har mange års erfaring med at facilitere etablering af gårdlaug og gode erfaringer med også at facilitere samarbejde i f.eks. vejlaug, omkring konkrete projekter. Nørrebro Lokaludvalg indstiller at disse erfaringer udnyttes i arbejdet med at etablere rammer for, at private fællesveje inddrages og rådgives i arbejdet med at skybrudssikre Nørrebro.


Vandopland Ladegårdså.

Implementeringsrækkefølge (forvaltningens indstilling til politisk godkendelse):

2016: Sankt Jørgen Sø (m. ledning), Hans Tavsens Park

2017: Hans Tavsens Park / Korsgade

2018: Blågårdsgade, Blågårds Plads

2019: Stengade

Overordnet: Nørrebro Lokaludvalg har i tidligere høringsvar, December 2013, til skybrudskonkretiseringen skrevet:

"Skybrudsplanen bør under alle omstændigheder implementeres og sættes i sekvens, så en senere vedtagelse af Åboulevard-varianten (Ladegårds Å, red.) som infrastruktur-projekt i den kommende borgerrepræsentation ikke går glip af de ’væsentlige synergier’ til skybrudshåndtering, som forvaltningen nævner."

Begrundelse: Forvaltningens umiddelbart høje prioritering i rækkefølgeplanlægningen af Korsgade-projektpakken giver anledning til nogle overvejelser om de ’væsentlige synergier’ til skybrudshåndtering, da der umiddelbart er overlap i vandoplandet til de to projekter.

Korsgadeprojektet med udløb i Peblinge Sø kan med den foreslåede prioritering anlægges inden og dermed påvirke en politisk vedtagelse af Ladegårds Å. Jf. det ovenstående bør Korsgade-projektet planlægges, så det i tilfælde af en vedtagelse af Ladegårds Å-projektet kan aflede ned mod Åboulevard ad fx Blågårdsgade eller Garthnergade i stedet for til den fredede Peblinge Sø. Nørrebro Lokaludvalg ønsker ikke en situation, hvor der gennemføres parallelle projekter i Korsgade og Ladegårds Å, uden at der er sammenhæng i de to projekters planlægning.

En lignende problematik kan vi se opstå fra Jagtvej, som ved en åbning af Ladegårds Å kan afstrømme mod Åboulevard. Også her bør projekterne planlægges, så de ikke foregriber en politisk vedtagelse af Ladegårds Å.

Forvaltningen skal udarbejde nye alternativer til Damhussøens skybrudsløsning, som aftager vandet fra Grøndalsterrænet.

Nørrebro Lokaludvalg deltager i følgegruppen til kommunens forundersøgelse af Ladegårds Å, og her er et af fokusområderne i 2015, om der kan ledes skybrudsvand til en genåbnet Ladegårds Å fra andre vandoplande end de umiddelbart tilstødende. I forundersøgelsen arbejdes bl.a. med scenarier, hvor vejen i krydset Hillerødgade-Borups Allé nedgraves og det kan give mulighed for nye blå og grønne sammenhænge mellem Grøndalsterrænet og Bispeengen.

Nørrebro Lokaludvalg ser positivt på muligheden for at skabe et sammenhængende å-system med strømningsretning fra Grøndalsåen til Ladegårdsåen, der kan tjene som skybrudsopsamling.

Områdeløft Indre Nørrebro (OIN): Nørrebro Lokaludvalg indstiller, at prioriterings-rækkefølgen tilpasses de projekter der er under udvikling indenfor OIN i samarbejde med f.eks. FSB omkring Stengade. En revurderet løsning for Rantzausgade ser vi gerne opprioriteret, men under hensyn til det tidligere indsendte høringssvar om, at det skal have synergi med Ladegårds Å-projektets skybrudsfunktion.

Assistens Kirkegård: I materialet for VEL27 Assistens Kirkegård arbejdes der med at kirkegården overgår til parkstatus og der i det sydvestlige område etableres en magasinkapacitet for skybrudsvand på 17.500 m3. Nørrebro Lokaludvalg har i tidligere høringssvar protesteret over denne ændring af status til skybruds magasin og konsekvenserne ved at bruge dette unikke historiske og kulturelle område som foreslået.

Hans Tavsens Park: Nørrebro Lokaludvalg indstiller at ’grønne veje’ i kvarteret, Nørrebroparken Syd og Struensegade implementeres samtidig med etablering af parken og der etableres samarbejde med Områdeløft Indre Nørrebro omkring integration af ’grøn vej’ i Hans Tavsens Gade med projektet ’Skolen som Driver’ og f.eks. projektet ’Moving Line’.

Hans Tavsens Park / Korsgade: Nørrebro Lokaludvalg indstiller at ’skybrudsveje’ og ’grønne veje’ i kvarteret, Kapelvej, Griffentfeltsgade, Bangertsgade samt ’grønne veje’ syd for Korsgade mod Rantzausgade, implementeres samtidig med etablering af parken og Korsgade.

Blågårdsgade, Blågårds Plads:  Nørrebro Lokaludvalg indstiller at ’grønne veje’ i kvarteret, Todesgade, Baggesensgade, Slotsgade, Wesselsgade og Peblinge Dosseringen implementeres samtidig med etablering af Blågårds Plads og Blågårdsgade.


Vandopland Nørrebro.

Implementerings rækkefølge (forvaltningens indstilling til politisk godkendelse):

”De Gamles By”

Fredens Park

Ryesgade

Blegdamsvej Syd

Jagtvej

Overordnet: Vurdering af del-projekter indenfor vandopland Nørrebro er afhængig af rækkefølgen på implementeringen. Skybrudsvand fra det højtliggende Tagensvej område påvirker de fleste andre del-projekter i kvarterer nedenfor dette område mod Nørrebrogade. Nørrebro Lokaludvalg henstiller som tidligere til, at der arbejdes på en tidlig helhedsorienteret løsning for Tagensvej, og der eventuelt udarbejdes en vurdering af påvirkningen længere nede i bydelen, hvis løsning for Tagensvej ikke implementeres så tidligt som muligt.

Sjællandsgade Kvarteret: Nørrebro Lokaludvalg har i tidligere høringssvar henstillet til, at der foretages en revurdering af den foreslåede dyre HOFOR rør-løsning (skybrudsledning) fra krydset Sjællandsgade/ Guldbergsgade til Blegdamsvej/Læssøegade. En ”Grøn Korridor” med meget markante blå/grønne løsninger, vil i den allerede trafiksanerede Sjællandsgade kunne skabe meget mere byrum og løse udfordringerne fra både skybrud og hverdagsregn i hele Sjællandsgade kvarteret. Det er derfor vigtigt at der udvikles en helhedsorienteret kvarters løsning, med ’grønne veje’ i Fensmarksgade, Refsnæsgade, Tibirkegade og andre ’grønne veje’ i kvarteret, sammen med borgerne i hele Sjællandsgade kvarteret og samtænkt med LAR løsning / LAR lommeparker i ”De Gamles By”.

”De Gamles By”: Nørrebro Lokaludvalg støtter og deltager i arbejdet omkring ”Helhedsplanen for ”De Gamles By”. Området skal udvikles til at blive et demonstrations projekt for LAR løsninger i meget urbane områder, ved at arbejde med både Lokal Afledning af Regnvand og Lokal Anvendelse af Regnvand. Derudover er området velegnet til at afprøve muligheder for udvikling af ’grønne tage og ’grønne facader’ i tætte urbane områder. Arbejdet kan igangsættes samtidig med at der arbejdes med udviklingen af en kvartersløsning for hele Sjællandsgade kvarteret hvor ”De Gamles By” indtænkes og samtænkes, for at skabe spændende byrum.

Ryesgade: Nørrebro Lokaludvalg indstiller at ’grønne veje’ i kvarteret implementeres samtidig med etablering af Ryesgade, syd for Fredens Park, Læssøegade, Schleppegrellsgade, Sankt Hans Gade samt Ravnsborg Tværgade samt en løsning omkring Sølund.

Blegdamsvej Syd: Nørrebro Lokaludvalg indstiller at ’skybrudsveje’ og ’grønne veje’ i kvarteret, Nørre alle og Fælledvej samt Nørrebrogade implementeres samtidig med etablering af Blegdamsvej Syd.

Jagtvej: På møde i primo December i arbejdsgruppen Byrum, Teknik og Miljø (BTM) udtrykte repræsentanten for KLIMA team skepsis ved at med tage Jagtvej i første projektpakke, derfor afventer Nørrebro Lokaludvalg nye retningslinier.


Vandopland Bispebjerg.

Implementerings rækkefølge (forvaltningens indstilling til politisk godkendelse):

Lersøparken.

Overordnet:  Vurdering af del-projekter indenfor vandopland Bispebjerg er afhængig af rækkefølgen på implementeringen. Skybrudsvand fra det højtliggende Tagensvej Syd område påvirker de fleste andre del-projekter i kvarterer nedenfor dette område mod Nørrebrogade. Nørrebro Lokaludvalg henstiller til, som tidligere, at der arbejdes på en helhedsorienteret løsning for Tagensvej og der eventuelt udarbejdes en vurdering af påvirkningen længere nede i bydelen, hvis løsning for Tagensvej ikke implementeres tidligt som muligt.

Skybruddet 31. August 2014 ramte primært den nordlige del af Østerbro med op til 119 mm., men skybrudsvand strømmede igen derfra ad Rovsingsgade mod Nørrebro og skabte igen store oversvømmelser ved ejendommene i det dybtliggende kryds Tagensvej/ Rovsingsgade. Nørrebro Lokaludvalg henstiller til, at opprioritere en helhedsorienteret løsning for Tagensvej Syd området og at de del-projekter under vandopland Bispebjerg (BIR8.1-8.6) medtages i første projektpakke.

Lersøparken: Nørrebro Lokaludvalg ser Lersøparken BIR7.1 i sammenhæng med del-projekt BIR8.1 banetraceet, som en samlet løsning, der vil kunne løse de store problemer for områderne på begge sider af S-tog banen, der danner grænse mellem Nørrebro og Bispebjerg.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. skybrudsplaner.

Beslutning

Der var afstemning om indstillingen.
For stemte: Anoir Hassouni, Erik Brandt, Gitte Kristensen, Jens Villadsen, Klaus Sønderup, Lars Christiansen, Masti Jutka, Milad Avaz, Mogens Petersen, Niels Clemmensen, Sven Knudsen, Svetlana Mikkelsen og Vagn Lauridsen.
Imod stemte: Hans Mejlshede, Jette Nielsen og Karina Bergman.
Undlod at stemme: Jon Jackson.
Indstillingen blev vedtaget og Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. skybrudsplaner udarbejdet af Byrum, Miljø og Trafikarbejdsgruppen.
Til top