Mødedato: 30.04.2025, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Fremtidig struktur for Blågård Skole

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg, 

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om fremtidig struktur for Blågård Skole, udarbejdet af Børn, Unge og Kultur-arbejdsgruppen.  

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har på deres møde 12. marts 2025 besluttet at sende et forslag om fremtidig skolestruktur for Blågård Skole i høring. Forslaget kommer på baggrund af en vurdering fra Børne- og Ungdomsforvaltningen om, at der er behov for at ændre i skolestrukturen med henblik på at styrke ledelse og udvikling af skolen.

Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler fremadrettet at opdele Blågård Skole i en selvstændig basisskole (bh.kl.- 6. kl.) og en udskolingsafdeling (7. kl.- 9. kl.), som fremadrettet tilknyttes Nørrebro Park Skole.

Begrundelsen for forslaget er, at der med denne løsning skabes en mindre basisskole med fokus på de yngste årgange, fokus på samarbejdet med KKFO og fritidstilbud og forældresamarbejdet. Desuden er begrundelsen er den nye struktur vil styrke udskolingsmiljøet på Blågård Skole, hvor der historisk har været stor udsivning på de ældre årgange.

Der lægges ikke umiddelbart op til at eleverne fra de to udskolinger skal blandes dvs. at eleverne fra 7.-9. klasse, der i dag går på Blågård Skole, skal forsætte med fysisk at gå i skole i udskolingsafdelingen i Skyttegade, men være en del af Nørrebro Park Skole.

Materialet kan findes her: https://blivhoert.kk.dk/hearing/165

Høringsfrist: 11. maj 2025

Dialog med skolebestyrelserne og forældre

Lokaludvalget har modtaget flere forældrebreve og har mødtes med de to berørte skolebestyrelser til skolebestyrelsesnetværksmøde den 3. april. To repræsentanter fra Blågård Skoles skolebestyrelse deltog også på Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppens møde 7. april. 

Udkast til høringssvar, udarbejdet af Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen:

"Nørrebro Lokaludvalg har i den seneste tid været i tæt dialog med skolebestyrelserne på både Blågård Skole og Nørrebro Park Skole samt flere bekymrede forældregrupper. Det står klart for os, at der ikke er lokal opbakning til det fremlagte forslag om en ny struktur for Blågård Skole. Vi har faktisk ikke hørt fra en eneste forælder, der er positivt stillet overfor det her forslag.

Skolebestyrelserne beretter om manglende inddragelse i udarbejdelsen af forslaget, hvilket vi finder stærkt bekymrende. Det underminerer både det lokale engagement og den demokratiske forankring, som er afgørende for folkeskolens legitimitet og kvalitet.

Folkeskolen er et samlingspunkt og en bærende institution for sammenhængskraften på Nørrebro. Den er med til at binde et mangfoldigt lokalsamfund sammen og styrke børn og unges fællesskab på tværs af sociale og kulturelle skel. Derfor bør alle strukturelle ændringer ske med respekt for den lokale kontekst og i tæt dialog med de mennesker, det handler om – især forældre og skolebestyrelser.

Vi har de sidste mange år fulgt med i tallene for forældres tilvalg og fravalg af den lokale distriktsskole her i bydelen. Vi har sågar indhentet input fra 929 forældre om skolevalg ifm. vores bydelsplan for Nørrebro 2022-26. Det bekymrer os meget at kun omkring halvdelen af Nørrebros børn starter i den lokale distriktsskole – med ret store forskelle i distrikterne og med en Blågård Skole med ret lav tilslutning.

Vi er stærkt bekymrede for, at en omdannelse af Blågård Skole til en basisskole (0.–6. klasse) vil føre til øget elevflugt og yderligere svække opbakningen til den lokale skole. Det samme gælder idéen om en udskoling fordelt på to matrikler, hvilket både fagligt og socialt vil give udfordringer.

Som en forælder har skrevet til os:

Ville du selv vælge at sætte et barn i en lokal folkeskole, hvor der kun er 0-6. klasse? Det ville jeg ikke. Og jeg ville heller ikke vælge en folkeskole, hvor udskolingen er fordelt på to matrikler. Og jeg ville heller ikke vælge en folkeskole, hvor der hvert år potentielt kan være klassesammenlægninger i udskolingen. Og jeg ville heller ikke vælge at søge arbejde på disse skoler.

Vi synes overordnet at der mangler en grundig problemanalyse at lægge til grund for det her forslag. Hvordan vil man løse en arbejdsmiljøudfordring med en omstrukturering? Det virker mærkeligt kun at tage udgangspunkt i arbejdsmiljø og ikke undersøge trivsel og børnenes- og forældrenes perspektiver på, hvordan vi skaber den bedste skole. Eller er det her visionen i Børne- og Ungdomsforvaltningen for, hvordan en skole skal struktureres?

Vi var ellers enige med Jakob Næsagers udmelding i Altinget om at ”nye skoler maksimalt får fire spor og at de alle skal gå fra 0. til og med 9. klasse, så barnet kan få hele sin skolegang på samme skole”. Vi tror på, at enhedsskolen med 3 til 4 spor er den bedste model for en folkeskole, og det er også det vi hører fra skolebestyrelserne.

Perspektiver fra Blågård Skoles skolebestyrelse

Fra skolebestyrelsen og forældre på Blågård Skole hører vi, at de ønsker en samlet Blågård Skole fra børnehaveklasse til 9. klasse.

Vi hører om en skole i fremgang med stærk forældreopbakning, engagerede lærere og kreative pædagogiske tiltag til trods for den nu tredje konstituerede ledelse. Det opleves at den konstituerede ledelse har givet lærerne det de har brug for ift. struktur og opgaveoversigter og at der lige nu bliver skabt god undervisning, fede projekter med morgensang og kunst og meget mere – og at alle forældre bakker op om skolen og deres børns lærere. Den seneste blev meget synligt den morgen, hvor lærerne blev klappet i skole ad forældre og elever. 

Skolebestyrelsen ønsker at der bliver taget udgangspunkt i hvordan man skaber den bedste skole på Blågård Skole. De vil bare gerne have ansat en kompetent leder med solide administrative og relationelle kompetencer.

Lad os bruge det her momentum af energi og opbakning til skolen, og i stedet fokusere på at sikre stabil ledelse og videreudvikling af skolens potentiale. Det vil være ærgerligt at starte helt forfra, når forældreopbakningen er så stærk. Det er alligevel et helt umuligt udgangspunkt at gennemføre en omstrukturering i lige nu.

Hvis det her forslag gennemføres, risikerer vi endnu mere elevudsivning og at endnu færre i distriktet vælger Blågård Skole, og dermed endnu mere pres på Nørrebro Park Skole.

Perspektiver fra Nørrebro Park Skoles skolebestyrelse

Fra skolebestyrelsen og forældre på Nørrebro Park Skole hører vi, at skolen allerede står med kapacitetsudfordringer og udsigten til at miste Hans Tavsens Park som udeareal de næste mange år, mens omdannelsen af parken foregår. En udvidelse af udskolingen vil yderligere presse skolens fysiske rammer og sociale struktur.

Skole har kapacitet til at være 3-sporet. De kæmper i forvejen med at finde plads til deres distriktsbørn og ønsker ikke at vokse yderligt i udskolingen. Der er pt. indskrevet så mange børn til skolestart efter sommerferien at det bliver 4 store børnehaveklasser.

De opererer desuden med årgangsteam, hvor alle børn og voksne på en årgang kender hinanden rigtig godt, hvilket fungerer optimalt for Nørrebro Park Skole i dens nuværende størrelse. De er meget bekymrede for netop fællesskabet og de gode nære relationer, hvis de skal drive en ekstra udskoling på en anden matrikel.

Vi kan på den baggrund ikke støtte det foreliggende forslag til en ny struktur for Blågård Skole. Vi efterlyser i stedet:

  • En grundig analyse af de reelle udfordringer og behov.
  • Reel inddragelse af skolebestyrelser, medarbejdere og forældre.
  • En plan for at styrke – ikke svække – den lokale folkeskole"

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. høring om fremtidig struktur for Blågård Skole, udarbejdet af Børn, Unge og Kultur-arbejdsgruppen.  

Til top