Mødedato: 28.02.2023, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen, udarbejdet af Børn-, Unge- og Kultur-arbejdsgruppen.

Problemstilling

Til kvalificering af en ny samlet plan for omlægning af læse- skrive og ordblindeindsatsen, blev der i 2022 gennemført en erfaringsopsamling i læseklasser på Blågård Skole og Harrestrup Å Skole, indhentet erfaringer fra andre kommuner og gennemført en inddragelsesproces. Forvaltningen har inddraget Skolelederforeningen København, Københavns Lærerforening, Københavns Fælles Elevråd, Handicaprådet, Videncenter for Læsning, Foreningen af læsepædagoger, Ordblindeforeningen, Skole og Forældre København, skolebestyrelsen på Harrestrup Å skole og Blågård Skole samt en række fagpersoner.

Udover den pågående skriftlige høring, har der været afholdt et åbent høringsmøde den 7. februar, der blev afholdt med henblik på, at personer med læse- og skrivevanskeligheder og ordblindhed fik mulighed for aktiv deltagelse i høringsprocessen.

Erfaringsopsamlingen og inddragelsesprocessen peger på at:

  • Læseklasserne ikke længere er det optimale tilbud
    Visitationen til læseklasserne er stærkt faldende og klasserne fungerer ikke optimalt. Mange af eleverne i læseklasserne har andre specialpædagogiske udfordringer end læsevanskeligheder. De elever, der kun har læsevanskeligheder, herunder ordblindhed, fastholdes i dag i højere grad i almenskolen med digitale læse- og skriveteknologier.

  • Der efterspørges viden og kompetenceopbygning
    Medarbejdere på almenområdet mangler mere specifikke kompetencer om læse- og skrivevanskeligheder. Det gælder især i støtten til BUF-Flex elever. Kompetencecentret på Blågård Skole har for lille kapacitet og har i 2021 kun gennemført 11 forløb, bl.a. fordi det har været vanskeligt at rekruttere medarbejdere.

     

  • Manglende rød tråd og retning
    Ledere, lærere og forældre peger på, at skolerne mangler en fælles retning og rød tråd for kommunens ønsker og retningslinjer for området. Blandt andet er kommunens læsepolitik fra 2008 og savner en opdatering.

En ny model
Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår nu en model, hvor den eksisterende støtte i og omkring almenskolen styrkes, så de relevante elever kan få den nødvendige støtte i tilknytning til almenmiljøet og ikke i en læseklasse.

Modellen indeholder:

  1. Kompetenceopbygning af lærere og pædagoger
    Flere lærere og pædagoger i alle teams skal have viden om læse- og skrivevanskeligheder og kunne tilrettelægge undervisning, der tager højde for elevgruppens behov. Kompetenceopbygningen vil ske gennem centralt udbudte kurser og via områdets læsekonsulenter.

  2. Læse- og skriveindsatser på skolerne
    Der afsættes midler i områdeforvaltningerne, der bl.a. kan anvendes til korte intensive forløb for elever med læse- og skrivevanskeligheder på de enkelte skoler eller på tværs af skoler.

  3. Læsekonsulenter i alle områdeforvaltninger
    Der ansættes en læsekonsulent i hvert område, der skal supportere skolerne i undervisningen af elever med læse- og skrivevanskeligheder, fx gennem rådgivning om metoder og bistand med co-teaching og praksisnær kompetenceudvikling. Læsekonsulenterne vil dermed fungere som en væsentlig sparringspartner for bl.a. læsevejlederne på skolerne, der har den primære kontakt med eleverne.

  4. Tværgående indsatser og information til skoler og forældre
    Der skal skabes bedre sammenhæng i kommunens indsats gennem en ny læsepolitik, vejledninger til skoler og forældre og en central understøttelse af områdernes læsekonsulenter

Børn-, Unge- og Kultur-arbejdsgruppen har i forbindelse med høringen taget kontakt til Danske Skoleelever med henblik på yderligere dialog om ordblindeindsatsen i Københavns Kommune.

Deadline for høringssvar er d. 28. februar (dvs. at høringssvaret skal sendes ind lige efter behandling på Lokaludvalgsmødet).

Det samlede materiale kan se på www.blivhoert.kk.dk

Udkast til høringssvar:

Vi er rigtig glade for, at I har taget problemstilling vedr. ordblindhed hos skoleelever op, og vi finder, at det er gode forslag, I er kommet med.

Vi vil foreslå, at I overvejer at inddrage Danske Skoleelever og spørge, hvad de tænker om de foreliggende forslag, samt yderligere spørge eleverne, om de selv har forslag til indsatsområder.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen, udarbejdet af Børn-, Unge- og Kultur-arbejdsgruppen.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen, udarbejdet af Børn-, Unge- og Kultur-arbejdsgruppen.

Til top