Mødedato: 27.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Styrkelse af skolebestyrelsesarbejdet

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg, 

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar til høring om styrkelse af skolebestyrelsesarbejdet udarbejdet af børne- og ungearbejdsgruppen. 

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) vedtog tilbage i november 2019,  at forvaltningen - i samarbejde med foreningen Skole og Forældre - skulle udarbejde et forslag, der styrker rammerne og mulighederne for skolebestyrelsesarbejdet i den københavnske folkeskole. Dette forslag er nu i offentlig høring i 6 uger.

Forvaltningens forslag baserer sig på disse anbefalinger:

Skolebestyrelsens forretningsorden 
Det fremgår af folkeskoleloven, at en skolebestyrelse selv fastsætter sin forretningsorden. Forvaltningen anbefaler, at den vedlagte forretningsorden (bilag 1) optages som bilag i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København som vejledende og til brug i de tilfælde, hvor en skolebestyrelse ikke har fastsat en forretningsorden. Det kan give skolebestyrelsen et mere tydeligt grundlag og regelsæt for samarbejdet, og bestyrelsen kan fokusere på indholdet i deres drøftelser frem for på at formulere formalia omkring deres samarbejde. Skolebestyrelser som ønsker andre bestemmelser i deres forretningsorden kan fortsat beslutte sådanne, da forretningsordenen alene vil være vejledende.

Elektroniske valg
Det bliver anbefalet, at det bliver muligt at anvende elektronisk afstemning ved skolebestyrelsesvalg. Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København giver ikke pt. mulighed for elektroniske afstemninger. Skole og Forældre peger på, at elektroniske valg vil gøre det lettere for forældre at stemme og således højne stemmeprocenten, mens skoler fremhæver, at elektroniske valg vil medføre en stor administrativ lettelse. Forvaltningen har desuden forhørt sig hos andre kommuner, som alle har gode erfaringer med elektroniske afstemninger. Forvaltningen anbefaler derfor, at styrelsesvedtægten ændres, så folkeskolerne kan vælge at afholde elektroniske afstemninger i forbindelse med skolebestyrelsesvalg.

Udvidelse og videreudvikling af videns- og inspirationsportalen ”Bedst sammen”
På portalen ”Bedst Sammen” udgiver forvaltningen materialer og viden målrettet alle, der arbejder med børn i dagtilbud, skole og fritidsinstitution. Forvaltningen anbefaler, at portalen udvides, så den understøtter skolebestyrelsernes arbejde, herunder inspirerer til at videreudvikle eksisterende værktøjer og udvikle nye tiltag. Dette kan gøres gennem eksempler på god praksis i skolebestyrelsesarbejdet (f.eks. årshjul og dagsorden).

Samarbejdet i skolebestyrelsen, herunder medarbejderrepræsentanternes muligheder
Da BUU behandlede punktet, kom følgende protokolbemærkning fra Enhedslisten, som Alternativet og SF tilsluttede sig: "Vi mener, at det er vigtigt for skolebestyrelsens rolle som demokratisk organ, at repræsentanter for skolens elever og personale har mulighed for at rådføre sig med de grupper, som de repræsenterer, og at de nyder særlig beskyttelse, således at de i bestyrelsen har frihed til at kunne kritisere ledelsens dispositioner. Vi forventer, at en beskrivelse af denne repræsentation og beskyttelse indgår i den endelige indstilling". 

Til det svarer forvaltningen, at medarbejderrepræsentanter kan rådføre sig med de medarbejdere de repræsenterer via personalemøder, Trio og LokalMED, pædagogisk råd, faggruppemøder mv. og i referater fra sådanne møder. I Børne- og Ungdomsforvaltningen understøtter vi en kultur, som giver rum for professionel uenighed, så man i forhold til en konkret opgave kan give sin faglige vurdering til kende. I forhold til muligheden for at ytre sig frit har medarbejdere, som oplever sig udsat for uretfærdig behandling eller lignende, mulighed for at benytte sin Trio/arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant (MED-systemet). Københavns lærerforening vurderer ikke, at personalets mulighed for at kunne ytre sig frit er udfordret. Forældreorganisationen har en tilsvarende vurdering. Medarbejderrepræsentanter i skolebestyrelsen kan frit udtale sig om de emner, som ligger inden for skolebestyrelsens virksomhed samt sætte emner, de ønsker drøftet, på dagsordenen. Forvaltningen vurderer samlet set, at medarbejderrepræsentanter nyder tilstrækkelig beskyttelse, så de kan udtale sig frit.

Budget og Kvantum
Det er skolebestyrelsens opgave at føre tilsyn med skolernes budget. Den nuværende rapportering fra kommunens økonomisystem er ikke tilstrækkelig enkel. Skolebestyrelserne ønsker mere transparens i forhold til bedre at kunne foretage prioriteringer inden for de rammer, som Borgerrepræsentationen har fastsat. Det ønskes at rammerne for skolebestyrelsens diskussion af og arbejde med skolens økonomi og af de overordnede linjer i planlægningen af skolens udvikling forbedres. Forvaltningen har derfor igangsat et arbejde med at udvikle rapporteringen vedr. den enkelte skoles økonomi. Et element i dette arbejde er også forslaget til den nye budgettildelingsmodel, som pt. er i høring. Samtidig hermed tilbydes skolelederne løbende bistand fra de administrative fællesskaber i forhold til rapportering på og analyse af økonomien. Samlet set er det ambitionen at styrke enkelthed og transparens og dermed skolebestyrelsens grundlag for at prioritere og træffe beslutninger. Dette skal ske under hensyntagen til den samlede økonomiske styring af området, herunder de krav som er fastsat i folkeskoleloven og gældende retningslinjer i Københavns Kommune.

Skolebestyrelsers kommunikation via Aula
Skole og Forældre har i dialoger med forvaltningen peget på udviklingsbehov i Aula, som kan understøtte skolebestyrelsens arbejde. Forvaltningen er således i færd med at etablere en gruppe i Aula for skolebestyrelsesformænd for sammen med foreningen at teste, om denne form er velegnet til at kommunikere til de øvrige forælderrepræsentanter i skolebestyrelserne. Ligeledes vil gruppen kunne anvendes til at kommunikere skolebestyrelserne imellem. Dette arbejde forventes at være på plads i løbet af skoleåret 2020/2021.

Frist for høringssvar: 30. oktober 

Udkast til høringssvar er vedlagt som bilag 2. 

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar til høring om styrkelse af skolebestyrelsesarbejdet udarbejdet af børne- og ungearbejdsgruppen. 

 

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar til høring om styrkelse af skolebestyrelsesarbejdet udarbejdet af børne- og ungearbejdsgruppen.

Til top