Mødedato: 27.04.2023, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Henvendelse til borgmesteren vedr. situationen i Folkets Park og Folkets Hus

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til henvendelse til socialborgmesteren vedr. situationen i Folkets Park og Folkets Hus. 

Problemstilling

IBSS arbejdsgruppen har haft et møde omkring situationen med hjemløse i Folkets Park og Folkets Hus med Kirkens Korshær, YouPeople, NørrebroByggerne og repræsentanter for Folkets Hus. 

Situationen er den, at 30-40 hjemløse opholder sig dels i parken og dels i Folkets Hus i dagtimerne. Og i løbet af dagen kommer flere til.

De frivillige i Folkets Hus er ikke uddannet til at håndtere de problemer, som de hjemløse har med psykiske lidelser og alkoholmisbrug. Og ofte ender det i konfrontationer.

YouPeople og Kirkens Korshær har lavet et udkast til en borgmesterhenvendelse med beskrivelse af problemet samt forslag til en løsning - nemlig et værested eller dagtilbud, som man kan henvise de hjemløse til. Arbejdsgruppen indstiller derfor til Lokaludvalget, at der bakkes op om henvendelsen.

Til Socialborgmester Karina Vestergård Madsen vedr. hjemløsesituationen i Folkets Park og Folkets Hus

Udfordring:
Henover de sidste år, så har flere kulturinstitutioner oplevet, at flere og flere hjemløse er begyndt at bruge deres rum om dagen. Dette for at få hvile, varme og ro. Her er der særligt tale om biblioteker, svømmehaller, shoppingcentre, solcentre, fitnesscentre, Folkets Hus osv. Hvor der er en åben dør i samfundet, går de hjemløse ind for at få ro.

Det har resulteret i, at mange af de ovennævnte steder bliver sat i et svært dilemma: Skal man smide hjemløse ud? Skal man lade dem blive inde på bekostning af det rum, man prøver at skabe?

På bibliotekerne og i Folkets Hus har situationen længe været sådan, at der kommer flere og flere hjemløse til i løbet af dagen. Det er kommet til et punkt, hvor der ikke længere er plads til at have læsegrupper, mødregrupper og frivillige grupper der mødes og bruger rummet, da der er fyldt med sovende hjemløse. Udover det fysiske faktum i, at de ’overtager’ rummet, sover osv. – så har mange af de hjemløse både psykiske problemer og misbrug, som fylder rigtig meget i de rum, de optager. Ikke mindst for personalet de steder, hvor de kommer ind. Mange fortæller om utrygt personale. Personale, der melder sig syge og som ikke længere kan lide at komme på arbejde. I Folkets Hus er det unge frivillige mennesker, der kan stå overfor 40 hjemløse mænd, der optager rummet fra åben til luk. Også her har man mistet en kæmpe gruppe af de frivillige, da det har været utrygt for dem at være der.

For mange af disse steder har det betydet, at de har måtte ansætte sociale dørmænd. De skal aflaste personalet, og prøve at guide de hjemløse andre steder hen. Og her støder vi på det egentlige problem: der er ikke andre steder at henvise til.

Afslutningsvis skal det påpeges, at der fra Nærpolitiets side er blevet peget på, at de også oplever konfliktoptrapning på gaden. Bander, unge mennesker og andre har flere gange besluttet at vise deres utilfredshed med at de hjemløse fylder hele dagen ved at brænde deres ting (som de har gemt for at have dem i sikkerhed) og true dem væk fra bænke og andre offentlige hvilesteder. De ønsker ikke at have dem iblandt sig hele dagen, og med magt og trusler får de dem presset væk. Det øger konfliktniveauet på gaden.

Mulig løsning:
Den store udfordring i dette er: Der er ikke noget sted at henvise til. Og netop derfor søger de hjemløse ind i de åbne rum. Det gør det også svært for personalet at smide folk ud – for de ved, at de smider dem ud på gaden. Der peges derfor bredt på den samme løsning: Der skal åbnes et dagtilbud, hvor de hjemløse kan søge hen i stedet for kulturinstitutioner, der er tiltænkt et andet formål.

Dette dagtilbud skal drives af personale, der kan håndtere en målgruppe bestående af hjemløse,
psykisk syge, misbrugere og socialt sårbare mennesker. Et sted, hvor disse mennesker kan være trygge, være velkomne og få lov til at sidde uden at ’være til besvær’. Derved vil de få en mere værdig hverdag og de kulturinstitutioner, der nu er hårdt plaget, vil kunne få lov til at lave dét, de er sat i verden for.

Her skal det også nævnes, at dette sted vil kunne rumme at kunne være brobygger mellem de hjemløse og andre offentlige organer, der ofte har brug for at kunne komme i kontakt med de hjemløse. Herunder Hjemløseenheden, Gade Psyk, gadesygeplejerskerne osv.

Realisering:
Allerede nu bliver der brugt utroligt mange penge på denne udfordring. Bibliotekerne beretter om en udgift på minimum 40.000 kr. per måned for hver af de to vagter, de må have ansat. Der bliver brugt penge på sygemeldinger, psykisk arbejdsmiljø, vikarer og ikke mindst oprydning hver eneste dag – på flere forskellige lokationer. Det er brandslukning, og det er et forsøg på at gøre hverdagen tålelig for frontpersonalet.

Den permanente og langsigtede løsning kræver to ting: en lokalitet og personale til at udvikle og drifte.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til henvendelse til socialborgmesteren vedr. situationen i Folkets Park og Folkets Hus. 

 

Beslutning

Lokaludvalget bemyndigede forpersonskabet og Jens Villadsen til at lave en henvendelse til socialborgmesteren vedr. situationen i Folkets Park og Folkets Hus med baggrund i de faldende bemærkninger og udkastet til henvendelse.
Til top