Mødedato: 27.02.2020, kl. 17:30
Mødested: Nørrebro Bibliotek

Støtteerklæring til bestyrelsen på Nørre Fælled Skole

Indstilling

Formanden indstiller at Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget bemyndiger formandskabet til at skrive en støtteerklæring til bestyrelsen på Nørre Fælled Skole.

Problemstilling

Børne/unge-arbejdsgruppen har modtaget en henvendelse fra forældrerepræsentanterne i bestyrelsen på Nørre Fælled Skole. Nørre Fælled Skole ligger ved Lersø Park Allé på Østerbro, men har et skoledistrikt, der strækker sig ind på Nørrebro. Dvs. Nørre Fælled Skole er distriktsskole for hele området på den ydre side af Tagensvej ved Haraldsgade, Rovsingsgade, Titangade mm.

På grund af det kommunale anlægsloft er en planlagt renovering af Nørre Fælled Skole og mulig udvidelse af skolen stillet i bero på ubestemt tid. Skolen oplever udfordringer med både kapacitet og indeklima, som byggeriet var udset til at løse. Skolens elevtal vokser år for år, så flere og flere børn skal deles om de samme kvadratmeter.

Det planlagte byggeri omfattede dels en helhedsrenovering, dels en sporudvidelse. For helhedsrenoveringens vedkommende blev pengene bevilget i forbindelse med overførselssagen 2016-17, altså for 3 år siden. Til sporudvidelsen blev der afsat en planlægningsbevilling i forbindelse med overførselssagen 2017-18. De to byggerier blev, på kommunens foranledning, samlet i én sammenhængende planlægningsproces.

I november fik bestyrelsen at vide af forvaltningen, at grundet anlægsloftet, kan helhedsrenoveringen først gå i gang i 2022 og være afsluttet i 2024-25. Det er ifølge forældrene uholdbart at skulle vente yderligere 4-5 år på bedre fysiske rammer for undervisningen på Nørre Fælled skole. 

Kommunen har udrullet en række afhjælpende foranstaltninger i form af en toiletvogn i skolegården og en række pavilloner, ligeledes i skolegården, til at aflaste vores KKFO-bygning. Disse tiltag kan afhjælpe nogle af pladsudfordringerne på skolen, men kan ikke udgøre varige eller langtidsholdbare løsninger.

Udfordringer på Nørre Fælled Skole:

  • Madskolen, som er en vigtig del af skolens profil, skulle med det planlagte byggeri udbygges og moderniseres. Der er i dag for få spisepladser til antallet af børn, og for lidt plads i produktionskøkkenet til at sikre et ordentligt arbejdsmiljø for personalet. Madskolen har i nogen tid opereret på dispensation fra Arbejdstilsynet, da udbygningen ville løse disse problemer.

     

  • Den nuværende KKFO-bygning har alt for få kvadratmeter til antallet af børn og er ikke optimalt placeret på matriklen. Det var også én af konklusioner, da der for nylig var tilsyn. I det planlagte byggeri står bygningen til at blive revet ned til fordel for større og mere tidssvarende lokaler, der i højere grad understøttede det pædagogiske arbejde. Den kortsigtede løsning er øget sambrug af undervisningslokaler, pavilloner i skolegården m.v., som gør indhug i de allerede sparsomme friarealer.

     

     

  • Der mangler tidssvarende faglokaler til flere fag, som bliver eksamensfag inden for få år (madkundskab, musik samt håndværk og design).

     

  • Toiletforholdene er ikke tidssvarende og tilstrækkelige. Kommunen har indvilget i at opstille en række toiletvogne i skolegården, men det er helt indlysende, at dette ikke er en tilfredsstillende løsning på langt sigt.
  • Skolen har en særlig idrætslinje på 7.-9. klassetrin og et generelt fokus på idræt og bevægelse i undervisningen. De ambitioner bliver det stadig sværere at leve op til i vores nuværende rammer. I det planlagte byggeri indgår en hal, som også kan være til gavn for hele lokalområdet, foreningslivet osv. Pt. har skolen knap nok kapacitet til at gennemføre idrætsundervisningen for egne elever.

Nørre Fælled Skole har været i en god udvikling de seneste år, hvor det er lykkedes at tiltrække væsentligt flere elever end tidligere fra Nørre Fælleds skoledistrikt, således at elevtallet vokser støt.

Nørre Fælled Skole har en kompliceret forhistorie, og frem til ca. 2013 blev den i meget stort omfang fravalgt af distriktets forældre. Ved mange menneskers fælles indsats (samt velvilje og gode rammebetingelser fra kommunens side), er det lykkedes at vende udviklingen og skabe en populær og velfungerende lokal folkeskole. Trivsel og faglighed er steget støt år for år, i takt med at skolen har tiltrukket flere og flere elever fra vores distrikt og er vokset til langt mere end det dobbelte.

Den nye tidshorisont på 4-5 år kan få store konsekvenser for denne gode udvikling. For nye forældre, der står og skal vælge skole til deres barn, er det ikke ligegyldigt, om de lovede forbedringer kommer om ét, to eller fem år. Og for de nuværende forældre kan de pressede fysiske rammer være den udløsende faktor for et skoleskift. I begge tilfælde er det ofte de ressourcestærke forældre, der vil vælge skolen fra – en gruppe, som skolen har gjort sig meget umage for at tiltrække og fastholde.

Mandag den 3. februar deltog Mogens Petersen i et møde på skolen hvor også flere fra Børne- og Ungdomsudvalget deltog.

Løsning

Lokaludvalget bemyndiger formandskabet til at skrive en støtteerklæring til bestyrelsen på Nørre Fælled Skole.

Beslutning

Lokaludvalget bemyndigede formandskabet til at skrive en støtteerklæring til bestyrelsen på Nørre Fælled Skole og kontakte Østerbro Lokaludvalg.

Til top