Mødedato: 27.01.2021, kl. 17:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Input til Overførselssag 2020-2021

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget drøfter og godkender input til Overførselssag 2020-2021.

Problemstilling

I starten af 2021 forhandler partierne bag sidste års budget om, hvordan de overskydende midler skal fordeles i Overførselssagen 2020-2021.

Det skal derfor drøftes og besluttes, hvilke tiltag Nørrebro Lokaludvalg vil pege på. 

Udkast til henvendelse fra Nørrebro Lokaludvalg:

 Hermed fremsendes Nørrebro Lokaludvalgs udvalgte input til Overførselssag 2020-2021. Vores input er alle tiltag, der imødekommer længerevarende lokale ønsker, løser udfordringer og indfrier potentialer på Nørrebro. Vi håber, at I vil se velvilligt på projekterne og bruge indspillet i den fremadrettede planlægning.

  • Midler til opgradering af areal i forlængelse af Basargrunden
  • Oprensning og genhusning af ByOasen
  • Midler til at gennemføre de grønne tiltag fra Helhedsplanen for De Gamles By
  • Trafikal løsning i Guldbergsgade/Møllegade-krydset 
  • Offentligt toilet og flere skraldespande i Nørrebroparken
  • Opgradering af belysning på den eksisterende kunstgræsbane i Nørrebroparken

Herunder følger en beskrivelse af de enkelte input til Overførselssagen. Inputtene er ikke prioriterede.

Midler til opgradering af areal i forlængelse af Basargrunden

I forlængelse af det planlagte projekt på Basargrunden ligger et areal på 300 m2, delvist under højbanen mellem Lygten, Lyngsies Plads og busgadeprojektet på Nørrebrogade, som ikke er en del af projektet. Dette areal vil kunne opgraderes med samme belægninger og belysning som resten af Basargrunden for derved at skabe et sammenhængende område omkring Nørrebros Station. Arealet ligger nu lidt øde hen med grus og får Basargrunds-projektet til at fremstå ufærdigt. Vi og Bispebjerg Lokaludvalg ser meget gerne, at der afsættes midler til at færdiggøre pladsen.

Økonomi: 0,8 mio. kr., hvis det realiseres samtidig med det øvrige projekt

Oprensning og genhusning af ByOasen 

 Undersøgelser i efteråret 2020 har vist at jorden under den bemandede legeplads ByOasen er forurenet og skal oprenset. ByOasen er nu afspærret. Løsningen er at jorden under ByOasen skal fjernes og udskiftes i en halv meters dybde. ByOasen udgør en meget vigtig funktion på Nørrebro. Det er én af de mest besøgte legepladser og grønne oaser, vi har i bydelen, og den eneste legeplads med dyrehold til glæde for mange. Både familier, skoler og institutioner gør flittig brug af ByOasen. Derfor er det os meget magtpålæggende, at vi får genåbnet ByOasen så hurtigt som muligt. Vi har peget på, at dyrehold og aktiviteter bør flyttes midlertidigt til ”Fårefolden”, så byens børn, ældre og familier m.fl. hurtigst muligt igen kan besøge ByOasen.

Økonomi: 12 mio. kr., da prisen for oprensning er estimeret til 3,4 mio. kr. og reetablering af legepladsen 7,8 mio. kr. Så er der dermed afsat 0,8 mio. kr. til genhusning på Fårefolden.

Midler til at gennemføre de grønne tiltag fra Helhedsplanen for De Gamles By

I Helhedsplanen for De Gamles By er der beskrevet en række tiltag, der skal sikre og forbedre det grønne i De Gamles By. Det drejer sig bl.a. om en støjmur ud mod Tagensvej, kantzone ud mod Møllegade, belysning og begrønning og opgradering af det grønne (ekstra beplantning og fortætning af beplantning) mm. Helhedsplanen er godkendt, men der er ikke afsat midler til at udføre tiltagene fra planen. Det er altafgørende for balancen i De Gamles By at de grønne tiltag fra planen følges op økonomisk, særlig nu i forbindelse med de to store byggerier på området.

Økonomi: Ukendt

Trafikal løsning i Guldbergsgade/Møllegade-krydset 

Ombygningen af Nørrebrogade har medført øget biltrafik i sidegaderne til Nørrebrogade. Lokale beboere oplever en del gennemkørende biltrafik og mange svingende biler, i særlig grad i krydset mellem Møllegade og Peter Fabers Gade. Vi har tidligere fremsendt et forslag til en trafikal løsning, hvor vi foreslår at ensretningerne på hhv. Mølledgade og Peter Fabers Gade byttes om, samt at der spærres for gennemkørsel i Guldbergsgade mellem Møllegade og Peter Fabers Gade. Vi håber der kan afsættes en bevilling til at gennemføre de ændringer, så vi kan få løst problemerne, der nu har varet i mange år, og få sikret en sikker skolevej i området.

Økonomi: 500.000 kr. til trafikomlægning

Offentligt toilet og flere skraldespande i Nørrebroparken

De sidste år har vi modtaget rigtig mange henvendelser fra naboer og brugere af Nørrebroparken om urinering og store mængder af skrald i Nørrebroparken. Nørrebroparken er ét af de mest brugte grønne arealer på Nørrebro og de sidste somre har vist, at der er behov for flere toiletfaciliteter i parken. Derfor håber vi, at der kan findes midler til et ekstra toilet i Nørrebroparken og flere skraldespande.

Økonomi: ca. 1.2 mio. kr. til et offentligt toilet og midler til drift af toilet, skraldeopsamling og ekstra skraldespande.

Opgradering af belysning på den eksisterende kunstgræsbane i Nørrebroparken

For at imødekomme naboernes klager om lys- og lydgener fra de to eksisterende 7-mandskunstgræsbaner i Nørrebroparken, anbefalede Teknik- og Miljøforvaltningen i forbindelse med Budget 2018, at belysningen på de to eksisterende kunstgræsbaner i Nørrebroparken blev opgraderet. Det blev der ikke afsat midler til. Det er forsat et problem med lysgenerne for naboerne til kunstgræsbanerne. Derfor foreslår vi at der afsættes midler til at opgradere belysningen til ny teknologi, der giver væsentlig mindre lysforurening og et nyt styresystem, som kan tidsstyre lyset hvormed lydgenerne begrænses. Styringen af belysningen er en del af forvaltningens drift.

Økonomi: 1 mio. kr. til opgradering af belysningen på de eksisterende kunstgræsbaner. Dertil kommer en afledt drift på 0,1 mio. kr. årligt.

Løsning

Lokaludvalget drøfter og godkender input til Overførselssag 2020-2021.

Beslutning

Lokaludvalget drøftede og godkendte input til Overførselssag 2020-2021 med tilføjelse af: Gerne mere end 1 toilet i Nørrebroparken og desuden bedre belysning samt en tilføjelse om midler til de indsatser i helhedsplanerne, der er ved at udløbe. 
Til top