Mødedato: 24.02.2022, kl. 17:30
Mødested: ---

Skybrudsprojekt i Korsgade

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget træffer beslutning om at bakke op om et krav om, at det skal forbydes at bruge vejsalt i Korsgade, som en del af skybrudsprojektet.
  2. at Lokaludvalget træffer beslutning om, at projektets status som ’innovationsprojekt’ udnyttes til at plante træer i faskiner, der kan håndtere regnvand.
  3. at Lokaludvalget træffer beslutning om, at man ikke ønsker at bakke op om projektforslaget som det ligger.

Problemstilling

På mødet d. 7. februar 2022 i Hurtiggruppen for Korsgade blev den nye udgave af skybruds projektet præsenteret. Skybrudsprojektet er blevet lavet om, som følge af væsentligt mindre vandmængder i den reviderede masterplan, hvorfor Korsgade nu kun skal håndtere 500m3, dette endda inkl. tagvand fra en del af ejendommene i gaden.

Det nye reviderede projektforslag
Det nye projektforslag har kun træer på sydsiden af Korsgade samt et antal regnbede på nordsiden med lidt grønt. Derudover består projektet af et antal ”kassetter” eller bassiner under jorden, uden nedsivning og uden noget grønt, som forbindes i gadens længderetning med rør, og under gadeniveau føres til fælleskloak ca. dér, hvor Korsgade og Blågårdsgade mødes. Dette er temmelig langt fra den oprindelige tanke om at lave en overfladeløsning med vand i gaden.

Krav om forbud mod vejsalt i Korsgade
En stor del af årsagen til at der kun er træer på sydsiden, er kørselsretningen. Træer og plantebede er delt op og afskærmet fra vejen med spjæld, som skal åbnes og lukkes efterår og forår, da træerne ikke kan tåle det vejsalt, der bruges til snebekæmpelse. Træer i København er i meget dårlig stand og har meget kort levetid, hvilket delvist kan tilskrives den omfattende saltning.

I Hurtiggruppen var der enstemmigt flertal for, at man kræver, at det som en del af projektet forbydes at bruge vejsalt i Korsgade som minimum. Det vil være at foretrække forbuddet kommer til at gælde hele ”Indre Nørrebro Trafikplan”, eller som en start alle områder, hvor der etableres grønne regnvandsløsninger. Det vil give mulighed for at plante træer direkte i ”kassetter”/ bassiner og samtidigt konvertere dem til faskiner der ikke kræver forbindelses rør- og kloaktilkobling. Denne grønne teknologi, som også giver sunde træer, benyttes i Sverige, på Frederiksberg og mange andre steder omkring København.

Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen har drøftet projektforslaget på seneste møde og ønsker at Lokaludvalget skal bakke op om kravet om at det forbydes at bruge vejsalt i Korsgade, som en del af skybrudsprojektet, da det vil betyde, at man kan få mere grønt i gaden.

Det er arbejdsgruppens holdning at Lokaludvalget ellers ikke længere bør bakke op om projektforslaget.

Alternativer til vejsalt
Der findes allerede i dag flere alternativer til vejsalt som f.eks. CMA (Calcium Magnesium Acetat), Kaliumformiat og Urea (urinsyre), som alle vil kunne bruges uden at ødelægge vejtræer i faskinerne, dyrepoter, grundvand, cykler, biler og facader. Af alle disse grunde er fx Frederiksberg stort set gået væk fra vejsalt og fraråder aktivt borgerne at benytte det.

Løsning

  1. Lokaludvalget træffer beslutning om at bakke op om et krav om, at det skal forbydes at bruge vejsalt i Korsgade, som en del af skybrudsprojektet.
  2. Lokaludvalget træffer beslutning om, at projektets status som ’innovationsprojekt’ udnyttes til at plante træer i faskiner, der kan håndtere regnvand.
  3. Lokaludvalget træffer beslutning om, at man ikke ønsker at bakke op om projektforslaget som det ligger.

Beslutning

  1. Lokaludvalget træf beslutning om at bakke op om et krav om, at det skal forbydes at bruge vejsalt i Korsgade, som en del af skybrudsprojektet.
  2. Lokaludvalget træf beslutning om, at projektets status som ’innovationsprojekt’ udnyttes til at plante træer i faskiner, der kan håndtere regnvand.
  3. Lokaludvalget træf beslutning om, at man ikke ønsker at bakke op om projektforslaget som det ligger. Anders Jensen fra Miljøpunkt Nørrebro laver en henvendelse sammen med udvalgsmedlem Bjarke Kværnø.
Til top