Mødedato: 22.05.2025, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Skoledistriktsændringer for skoleåret 2026-27

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg, 

  1. at Lokaludvalget bemyndiger Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar til høring vedr. skoledistriktsændringer for skoleåret 2026-27.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har besluttet at sende tre forslag til skoledistriktsændringer for skoleåret 2026-27 i høring:

  1. Distriktsændring for Skolen i Sydhavnen
  2. Distriktsændring for Nørrebro Park Skole
  3. Distriktsændring for Blågård Skole

Fælles for forslagene om Skolen i Sydhavnen og Nørrebro Park Skole er, at skolerne har for mange elever ift. deres kapacitet og derfor foreslås det, at der flyttes roder og karréer til omkringliggende skoler. 

Forslaget om Blågård Skole fremlægges som en konsekvens af forslaget om en ny skolestruktur for Blågård Skole, hvor udskolingsafdeling foreslås tilknyttet Nørrebro Park Skole. Der er endnu ikke truffet beslutning herom.

Alt materialet kan findes på Bliv Hørt: https://blivhoert.kk.dk/hearing/184

Der er høringsfrist: 9. juni 2025.

 Distriktsændringen for Nørrebro Park Skole

 Nørrebro Park Skole er en tresporet skole, men skolen indskriver til det kommende skoleår fire eller fem bh. klasser, hvilket betyder, at skolen optager flere elever, end der er plads til. Det har skolen også gjort de to forrige skoleår, og børnetallet forventes at være på samme niveau de kommende år. Derfor er det nødvendigt at lave en distriktsændring, da skolen allerede oplever betydelige pladsudfordringer.

Konkret forslås det at flytte karré 14605-14608  og rode 142 fra Nørrebro Park Skole til Rådmandsgades Skole og Guldberg Skole samt at flytte rode 152 fra Rådmandsgades til Guldberg Skole. Det forventes at sænke skolens optag i børnehaveklassen med 15 elever. Det vil forventeligt medføre, at skolen fremover kun optager elever til det antal klasser, der er plads til.

Med hensyn til socioøkonomi vil Nørrebro Parks skoles socioøkonomi ændre sig fra 0,02 til -0,06, hvor 0 er byens gennemsnit. Guldberg Skoles socioøkonomi vil ændre sig fra 0,18 til 0,23, mens ændringen ikke har betydning for elevsammensætningen på Rådmandsgades Skole.

Med hensyn til sikre skoleveje, vil ændringerne betyde, at eleverne fra Nørrebro Park Skole fremover skal passere Nørrebrogade og krydset ved Nørrebros Runddel, som er en trafikeret overgang. Elever fra Guldberg Skole bruger dog i forvejen denne skolevej, da skolens distrikt allerede krydser Nørrebrogade.

Der er også beskrevet en alternativ løsning, hvor det i stedet er rode 148 der flyttes fra Nørrebro Park Skole til Rådmandsgades Skole. I begge scenarier skal der flyttes roder fra Rådmandsgades Skole til Guldberg Skole, men omfanget vil være større med denne løsning, hvor flere roder skal flyttes. Det vil betyde flere distriktsændringer end der er behov for, og derfor anbefaler Børne- og Ungdomsforvaltningen ikke denne løsning, da der skal laves så få distriktsændringer som muligt jf. de politiske principper. Det alternative forslag imødekommer dog i højere grad princippet om bred elevsammensætning, da skolernes socioøkonomi vil være tættere på byens gennemsnit med denne løsning. Til gengæld vil flere forældre få ændret deres distriktsskole. 

Se forslagene visualiseret på et kort i bilagsmaterialet.

 Distriktsændring for Blågård Skole

Hvis forslaget om en ny skolestruktur for Blågård Skole vedtages, opdeles skolen fremadrettet i en indskoling/mellemtrinskole (bh.klasse-6. klasse) og en udskolingsafdeling (7.-9. klasse), hvor sidstnævnte tilknyttes Nørrebro Park Skole. Det betyder, at Blågård Skoles distrikt for 7.-9. klasse skal overføres til Nørrebro Park Skole, så området bliver en del af skolestrukturen for Nørrebro Park Skole.

Det indebærer, at hele Blågård Skoles distrikt (rode 112, 120, 121, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 og 138) skal flyttes til Nørrebro Park Skoles distrikt fra 7.-9. klasse.   

Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg

Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen har drøftet forslagene på det seneste arbejdsgruppemøde 7. maj.

Ift. forslaget om distriktsændringen for Nørrebro Park Skole, som også berører Rådmandsgades Skole og Guldberg Skole har arbejdsgruppen rakt ud til skolebestyrelserne på alle tre skoler og afventer deres tilbagemeldingerne efter de har haft tid til at behandle forslaget på deres skolebestyrelsesmøder. Derfor ønsker arbejdsgruppen en bemyndigelse til at udarbejde et høringssvar efter lokaludvalgsmødet, så holdningerne fra de berørte skolebestyrelser kan nå at komme med.  

Ift. forslaget om distriktsændringen for Blågård Skole, ønsker arbejdsgruppen at svare i tråd med det senest indsendte høringssvar ifm. høringen om strukturændringen for Blågårds Skole, som Lokaludvalget ikke bakker op om.

Løsning

Lokaludvalget bemyndiger Børn, Unge og Kulturarbejdsgruppen til at udarbejde et høringssvar til høring vedr. skoledistriktsændringer for skoleåret 2026-27.

Til top