Mødedato: 21.06.2023, kl. 17:30
Mødested: AB Lersøgård Fælleshus

Vært for lokalt klimatopmøde

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget træffer beslutning om man vil være være vært for et lokalt klimatopmøde.

Problemstilling

Formålet med de lokale Klimatopmøder er at understøtte forpligtende partnerskaber i bydelen, som kan skabe CO2-reduktioner og en bedre bydel. Hver bydel skal udvikle et charter, som indeholder bydelens visioner og målsætninger, og som samtidigt danner rammerne for bydelens lokale klimahandlinger. Charteret og de lokale handlinger, aktiviteter, kampagner og kommunikations-indsatser vedtages endeligt ved det lokale klimatopmøde.

Proces

Processen for afholdelse af de lokale klimatopmøder vil være inddelt i tre overordnede faser:

  1. Mobilisering af aktørkreds og udvikling af charter.
  2. Afvikling af lokalt klimatopmøde, herunder rekruttering af deltagere, afvikling og vedtagelse af en plan med lokale klimahandlinger.
  3. Implementering, udbredelse og opfølgning, herunder nedsættelse af implementeringsgrupper og måling af effekt. Et halvt til et helt år efter det lokale klimatopmøde, afholdes der et opfølgningsmøde med udvalgte deltagere fra aktørkreds, klimatopmødet og implementeringsgrupperne. Ved det opfølgende møde, evalueres indsatserne og der lægges planer for processen fremover.

Hver bydel skal arbejde med:

  • at lave et bydelscharter med målsætninger og en vision for bydelen. Charteret udarbejdes af en aktørkreds inden selve klimatopmødet, og skal udstikke rammerne og temaerne, der arbejdes videre med under topmødet.
  • at identificere konkrete initiativer og samarbejder, der kan bidrage til at nedbringe CO2-udledningen i bydelen. Initiativerne opsamles i en lokal handlingsplan, der vedtages til sidst på klimatopmødet. Denne skal demonstrere over for andre, hvordan en bydel kan gå sammen og træffe de nødvendige beslutninger.
  • at mobilisere bydelen og udbrede kendskabet til bydelscharteret og de lokale klimahandlinger. Det er ambitionen, at så mange som muligt underskriver, eller tager del i de lokale klimahandlinger. Hvis en gruppe i en bydel når en vis størrelse, kan den bedre inspirere resten af bydelens kultur, vaner og handlinger.
  • at nedsætte implementeringsgrupper, der skal sikre, at de forskellige lokale klimahandlinger bliver forankret på længere sigt.

Forankring og forpligtelse

Hvert bydelscharter og lokale klimahandlinger formidles som et lokalt tillæg til den kommende Klimaplan 2035. Der kan oprettes en side på Københavns Kommunes hjemmeside, hvor det lokale klimaarbejde formidles. Dette gøres for, at det lokale engagement forankres og at man som borger såvel som politiker kan se, hvad hver bydel selvstændigt har forpligtet sig til. Derudover kan man som borger eller organisation også følge med i, hvad andre bydele forpligter sig til. Det skaber incitament til både deltagelse og handling at vide, at de lokale klimahandlinger bliver en del af en større indsats. De lokaludvalg, virksomheder og organisationer, der har deltaget i udviklingen, opfordres ligeledes til at promovere bydelscharter, lokale klimahandlinger og det lokale engagement.

Deadlines

  • Hvis man vil afholde et lokalt klimatopmøde i 2023, så er fristen mandag d. 28. august 2023.
  • Hvis man vil afholde et lokalt klimatopmøde i 2024, så er fristen tirsdag d.24. oktober 2023.

Byrum-, Miljø- og Trafikarbejdsgruppen ønsker sammen med Miljøpunkt Nørrebro, Mellemfolkelig Samvirke, Den Grønne Ungdomsbevægelse og andre, at være vært for et lokalt klimatopmøde. Et tema for klimatopmødet kunne være luftforening eller mere genanvendelse. 

Løsning

Lokaludvalget træffer beslutning om man vil være være vært for et lokalt klimatopmøde.

Beslutning

Lokaludvalget traf beslutning om man gerne vil være medvært for et lokalt klimatopmøde, i samarbejde med Miljøpunkt Nørrebro, Mellemfolkelig Samvirke og andre.

Til top