Mødedato: 20.11.2019, kl. 17:30
Mødested: Nørrebro Bibliotek, Det lyserøde mødeværelse

Intern høring vedr. kortlægning af musik i Københavns Kommune

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Nørrebro Lokaludvalg,

  1. at Lokaludvalget drøfter og supplerer udkast til høringssvar til intern høring vedrørende kortlægning af musik i Københavns Kommune.   

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget har bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde en samlet kortlægning af musikområdet i Københavns Kommune samt udkast til en musikplan for Københavns Kommune.

Kortlægningen er nu sendt i høring hos relevante interessenter frem til 2. december. Udover den interne høring vil der blive afholdt et møde i begyndelsen af 2020, hvor musiklivets interessenter har mulighed for at komme i dialog med repræsentanter fra Musikudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget om kortlægningen og den kommende musikplan.

På baggrund af høringssvarene samt dialogen med interessenterne forelægges et udkast til en musikplan for Kultur- og Fritidsudvalget i 2020.

Deadline for høringssvar er 2. december 2019.

Kortlægningen af musik i Københavns Kommune er opdelt i 3 afsnit. Derudover er der en kortlægning af musikorganisationer, foreninger og rettighedsorganisationer:

  1. Musikundervisning til børn og unge i Københavns Kommune

  2. Klassisk musik i Københavns Kommune

  3. Rytmisk musik i Københavns Kommune

Hovedpointerne i kortlægningen er:

1. Musikundervisning til børn og unge i Københavns Kommune

Københavns Kommunes Musikskole er ikke særlig stor, derfor er der et stort marked for andre udbydere af musikundervisning i København. Det betyder både et mere alsidigt udbud af musikundervisning, men også at kvaliteten, prisen og arten af undervisningen kan være meget uigennemskuelig. Det kan have konsekvenser for ressourcesvage familier, der måske ikke har overskud til at finde det bedste tilbud. 

De adspurgte private musikundervisere siger gennemgående at samarbejdet med de lokale skoler er afhængigt af den enkelte skoleleders engagement i musikundervisningen. De oplever at muligheden for at låne egnede undervisningslokaler og instrumenter på skolerne alt for ofte beror på tilfældigheder og ikke på folkeoplysningslovens krav.

2. Klassisk musik i Københavns Kommune 

Der er med Kulturministeriets Musikhandlingsplan 2019-22 formuleret et ønske om at få flere børn og unge til at opleve den klassiske musik. Her er bl.a. Copenhagen Phil (Sjællands Symfoniorkester) én af de store spillere. Der peges i kortlægningen på det problematiske i at der ikke er en fast flerårig økonomisk aftale mellem Copenhagen Phil og Københavns Kommune, selvom orkesteret er blevet beskåret i den statslige finansiering.

Kirkerne i også store spillere ift. børnekor, klassiske koncerter for børn og unge, og musikundervisning. Kortlægningen fremhæver det problematiske i at der ikke er en kontinuerlig dialog mellem Københavns Kommune og så store udbydere af musik og musikundervisning i kommunen, som kirkerne reelt er.

3. Rytmisk musik i Københavns Kommune

De kommunalt støttede spillesteder peger på vigtigheden af, at støtten bevilges for en længere periode – som nu fra 2017 til 2020 – så der er mulighed for at lægge en mere langsigtet plan både kunstnerisk og økonomisk.

Inden for den rytmiske musik går det generelt godt for livemusikken og spillestederne. Men det stigende antal musikfestivaler i København og den lange festivalsæson, giver dalende besøgstal på spillestederne i den periode. Derudover peger flere spillesteder på, at festivaler og andre større aktører ofte klausulerer artisterne, så spillestederne i en længere periode ikke kan booke dem.

Der er ikke geografisk spredning af de kommunalt støttede øvelokaler i København. Pt. er der ingen kommunalt støttede øvelokaler på f.eks. Nørrebro.

Høringssvar

Børne- og ungearbejdsgruppen har ikke haft et arbejdsgruppemøde siden høringen er kommet. Der er kommet input til høringssvaret fra Masti Jutka, medlem af børne/unge-arbejdsgruppen. Input'sne handler primært om samarbejdet mellem skoler og musikaktører ift. musiktilbud i skoletiden fx koncerter:

Pointer:

  • Det er godt med en undersøgelse af skoleklassernes behov og interesse for musiktilbud og ikke mindst en forståelse for skolernes rammer og muligheder i forhold til musiktilbud. Der er en del faktorer, der skal tages højde for når man skal samarbejde med en skole. Fx tid i løbet af en skoleuge og planlægning. Hvor mange timer har de til en udflugt? Hvornår kan den ligge fx. ikke i eksamenstiden osv. Hvor mange timers forberedelse er inkluderet; til børnekoncerten i sig selv, til koncertstedet, til at indhente forældretilsagn og hvad er skolernes radius i byen?

    HUSK! Forståelse for at udflugter kræver meget planlægning og mange lærere!

     

  • Forslaget om at udnævne særlige lærere til kontaktlærere for musikaktører er overflødigt og ikke egnet, fordi lærerne ikke er stabile over tid, samtidig med at musiklærerne jo gør det i forvejen. 

     

  • Det er vigtigt ikke at ødelægge de lokalt afprøvede og bæredygtige succesfulde personlige samarbejdsrelationer igennem en centralisering. Det er vigtigt at bibeholde den tætte kontakt mellem lærer, skole, elever og spillesteder

     

  • Alle spillesteder, orkestre og musikaktører kan med fordel bruge Åben Skole-Portalen, som er meget populær blandt lærerne. Her kunne man måske oprette en ny kategori, der hedder ”klassisk musik”. Det vigtigste er, at musikaktørerne tilpasser deres tilbud til skolernes rammer og ikke viceversa. Dette fordi, at ellers virker det ikke. Skolerne kommer jo frivilligt, når de har mulighed for det. Og dernæst er det vigtigt med musiktilbud, hvor eleverne bliver involveret aktivt med sang, dans og bevægelse, samtale og spørgsmål osv. Eleverne skal opleve noget, skal aktiveres og kunne bevæge sig. Ellers kommer de ikke igen.
    Det er vigtigt at musikaktørerne indlever sig i skolernes verden. 

     

  • Ift. musikundervisningen efter skoletid, er det godt hvis undervisningen kan starte så tidligt som muligt ude på skolerne, især undervisning med instrumenter.

     

  • Det er en udfordring at kunst- og musikundervisning koster en del, og at det at undervise mindre børn er ikke så populært blandt musikere og kunstnere. 

     

  • Man kunne nedsætte en erfaringsgruppe med engagerede musikere, såsom Moussa Diallo og musiklærere som allerede arbejder med elever i forvejen, og som bredt kan repræsentere det, der er aktuelt og spændende fx. verdensmusik, korsang eller rap, og som har fingrene på pulsen, og som kunne komme med nogle anbefalinger.” 

Løsning

Lokaludvalget drøfter og supplerer udkast til høringssvar til intern høring vedrørende kortlægning af musik i Københavns Kommune.   

 

Beslutning

Lokaludvalget drøftede udkast til høringssvar til intern høring vedrørende kortlægning af musik i Københavns Kommune. Børne- og Ungearbejdsgruppen blev bemyndiget til at skrive et høringssvar på baggrund af de faldende bemærkninger.

Til top