Mødedato: 01.11.2023, kl. 17:30
Mødested: Udskolingen, Heimdalsgade 29-33

Høring: Ungerepræsentanter i Lokaludvalgene

Indstilling

Forpersonen indstiller til Nørrebro Lokaludvalg, 

  1. at Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. ungerepræsentanter i Lokaludvalgene.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog d. 23. marts 2023 et medlemsforslag om at få ungerepræsentanter tilknyttet til Lokaludvalgene. Efter ønske fra Borgerrepræsentationen er forslaget nu sendt i høring hos Lokaludvalgene og Ungerådet.

Medlemsforslaget lægger op til, at to ungerepræsentanter i hver bydel vælges af og blandt eleverne på ungdomsuddannelserne til at deltage i lokaludvalgenes arbejde for ét år ad gangen. Det er ikke tanken, at ungerepræsentanterne skal indtræde som ordinære medlemmer af lokaludvalgene, men at de skal have ret til at deltage på møderne i lokaludvalgene.

I høringssvaret bliver Lokaludvalgene bedt om at tage stilling til og beskrive følgende:

  • På hvilken måde ungerepræsentanter kan tage del i lokaludvalgets arbejde
  • Hvordan ungerepræsentanter kan vælges i jeres bydel
  • Hvor længe ungerepræsentanter skal være valgt
  • Hvordan I inddrager unge i dag i lokaludvalgets arbejde

Svarfristen er d. 12. november 2023.

Sagen har været drøftet i Børn, Unge og Kultur-arbejdsgruppen den 13. september og den 12. oktober. Der har været dialog med Det Frie Gymnasium, RCYN, Nørrebro Gymnasium, netværket Børne/unge-netværk Ydre Nørrebro (hvor 20-25 lokale unge-aktører fra Ydre Nørrebro sidder med) og NørrebroByggerne.

Udkast til høringssvar:

Udkast til høringssvar vedr. høring af medlemsforslag om ungerepræsentanter i Lokaludvalgene

Som vi også bruger et afsnit på i vores Bydelsplan for Nørrebro 2023-26, mener vi at det er meget vigtigt at vores arbejde og dialog med bydelen også inkluderer de 3.256 unge mellem 13-18 år samt den store gruppe nørrebroere der er i 20’erne. Derfor har vi arbejdet målrettet ifm. bydelsplanen på kampagnen ”Det er også jeres Nørrebro”, hvor vi har arbejdet på at inddrage unges perspektiv på bydelens udvikling, og på trivsel og ungelivet i bydelen.

Her i bydelen har vi nogle fantastiske lokale ungeaktører, som ruster mange af Nørrebros unge til at have en stemme bl.a. NørrebroByggernes indsats Opråb, Ressourcecenter Ydre Nørrebros indsats Youth Lab, valgfaget ”Klar på Livet” på 9. årgang på Rådmandsgade Skole, de ungeråd, der er etableret i bl.a. Klub Guldberg og Klub N, elevrådene på de fem folkeskoler i bydelen og elevdemokratiet på Det Frie Gymnasium m.fl. Vi ser store potentialer i at styrke og strukturere vores samarbejde med dem fremadrettet. Og også samarbejdet med Ungeråd KBH, som vi også flere gange har været i dialog med.

Ift. modellen om valg af 1-2 ungerepræsentanter, der skal knyttes til Lokaludvalget på årlig basis, er vi både nysgerrige og skeptiske. Vi synes at det er et svært format og vi er bekymrede for om det vil være utilfredsstillende for ungerepræsentanterne at de ikke har stemmeret på Lokaludvalgets møder.

Det er også vigtigt for os, at det ikke bliver en ungdomspolitiker-platform at deltage i Lokaludvalgets arbejde.

Vi har tidligere været i dialog med unge fra Ungerådet der siger, at de vil involveres på lige vilkår og ikke kun vil ses som ”unge”. Vi forestiller os også at det bliver svært at rekruttere til et årligt valg, der kommer til at ligge ca. 4 måneder forskudt af Ungerådsvalget, der ligger i oktober hvert år. Hvorfor ikke understøtte Ungerådsvalget og arbejde på en konstruktion, hvor 1-2 ungerådsmedlemmer kobles til hvert lokaludvalg?

Når vi har været i dialog med flere aktører lokalt, er tilbagemeldingen, at det er vigtigt at dét de unge skal inddrages i, skal være konkret. At de skal have ejerskab og lov til at udvikle et projekt eller lign.

Der er opstået flere idéer hos os i forlængelse af medlemsforslaget her, som vi gerne vil undersøge nærmere:

  • Et årligt Ungeting eller fællesmøde, hvor vi samler bydelens elevråd, ungeråd fra Ungeværkerne, Youth Lab, Opråb og andre til en fælles dag, hvor der f.eks. udvikles et unge-charter for inddragelse.
  • At forsøge at oprette en undergruppe under Lokaludvalgets Børn, Unge og Kultur-arbejdsgruppe som kan aktiveres til forskellige sager. En baggrundsgruppe.
  • Mere struktureret samarbejde med ungdomsuddannelserne og de ældste klasser, så børn og unge kan arbejde direkte med rigtigt høringsmateriale i skoletiden i f.eks. samfundsfag.  

Forud for dette høringssvar har vi bl.a. været i dialog med Det Frie Gymnasium, RCYN, Nørrebro Gymnasium, netværket Børne/unge-netværk Ydre Nørrebro (hvor 20-25 lokale unge-aktører fra Ydre Nørrebro sidder med) og NørrebroByggerne.

Videre proces

På baggrund af høringssvarene udarbejder Økonomiforvaltningen et forslag til inddragelse af ungerepræsentanter i lokaludvalgenes arbejde, som skal til behandling i Borgerrepræsentationen.

Løsning

Lokaludvalget godkender udkast til høringssvar vedr. ungerepræsentanter i Lokaludvalgene.

Beslutning

Lokaludvalget godkendte udkast til høringssvar vedr. ungerepræsentanter i Lokaludvalgene med en enkelt tilføjelse.

Til top