Mødedato: 30.04.2001, kl. 15:00

Udlejning af areal til slaggebehandling på Kalvebod Miljøcenter

Udlejning af areal til slaggebehandling på Kalvebod Miljøcenter

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 30. april 2001

 

6. Udlejning af areal til slaggebehandling på Kalvebod Miljøcenter

MFU 94/2001 J.nr. A 7510-5/01

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender,

at Miljø- og Forsyningsforvaltningen udlejer et ca. 2,5 ha stort areal på Kalvebod Miljøcenter til bearbejdning af slagger fra affaldsforbrænding til Afatek A/S.

 

RESUME

Afatek A/S har på vegne af I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding ansøgt om at leje et areal på Kalvebod Miljøcenter til sortering af slagger.

Baggrunden for Afatek´s ansøgning er, at et slaggesorteringsanlæg på Kalvebod Miljøcenter vil reducere transporten af slagger betydeligt. Desuden vil I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding få mulighed for at samarbejde omkring oparbejdning, udvikling og afsætning af slagger i hovedstadsregionen.

Det ansøgte areal udgør 2,5 ha og ønskes placeret i et område, som i lokalplanen er udlagt til losseplads. Området er under ammunitionsrydning og Kalvebod Miljøcenter er påbegyndt afskærmning af ca.10 ha af det udlagte areal ved etablering af afskærmende volde bl.a. langs motorvejen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen anbefaler, at de ønskede 2,5 ha udlejes til Afatek A/S på bl.a. den betingelse, at lejemålet kan opsiges med en relativ kort frist, når der bliver behov for egentlig affaldsdeponering på området.

Forinden etableringen skal anlægget have en særskilt miljøgodkendelse.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har vurderet miljøforholdene og er af den opfattelse, at der kan etableres og drives et slaggesorteringsanlæg på Kalvebod Miljøcenter uden uacceptable forureningsmæssige gener for omgivelserne.

 

SAGSBESKRIVELSE

Afatek A/S har på vegne af I/S Amagerforbrænding og I/S Vestforbrænding den 15. december 2000 ansøgt Miljø- og Forsyningsforvaltningen om at leje et ca. 2,5 ha stort areal til bearbejdning af slagger fra de to affaldsforbrændingsanlæg.

Afatek A/S har siden 1991 behandlet slagger for I/S Vestforbrænding og VEGA (Vestegnens Genanvendelsesselskab), som også er aktionærer i Afatek A/S.

Baggrunden for Afatek´s ansøgning er bl.a., at man ved etablering af et slaggesorteringsanlæg på Kalvebod Miljøcenter kan reducere transportafstanden til ca. 22 km i forhold til den nuværende transportafstand fra I/S Vestforbrænding, som i dag kører slaggerne fra affaldsforbrænding til Holme Olstrup, ca. 75 km fra Glostrup. I/S Amagerforbrænding sorterer slagger på eget område ved forbrændingsanlægget, men ønsker at indlede et samarbejde med I/S Vestforbrænding om håndteringen.

Placeringen på Kalvebod Miljøcenter vil give mulighed for et samarbejde mellem I/S Vestforbrænding og I/S Amagerforbrænding omkring oparbejdning, udvikling og afsætning af slagge i hovedstadsregionen. De 2 forbrændingsanlæg forbrænder ca. 300.000 tons affald fra Københavns Kommune pr. år. Sammenlagt forventer Afatek A/S at skulle modtage og sortere 170.000 m3 slagge pr. år. fra affaldsselskaberne.

Slaggebehandlingen består i at sortere slaggerne efter størrelse og i samme proces at fjerne jernskrot fra slaggen. Afhængig af slaggernes kvalitet efter behandlingen -set i forhold til den ny bekendtgørelse om genanvendelse af restprodukter og jord- vil Afatek A/S eventuelt senere ansøge om etablering af anlæg til vask af slagge. Afatek A/S afventer resultater fra Center for Restprodukter, som forsøger at udvikle en anvendelig metode til vask af slagger inden for et acceptabelt omkostningsniveau. Forsøgene kører i dag kun som pilotskala-anlæg.

De nye regler om genanvendelse af bl.a. slagger trådte i kraft pr. 1. januar 2001. Med de nye regler stilles der større krav ved anvendelse af slagger end tidligere. Genbrug af slagger skal omlægges fra de nuværende mindre private bygge- og anlægsprojekter til større offentlige projekter. Med en relativ stor lagerkapacitet på Kalvebod Miljøcenter kan der sikres en tilstrækkelig lagerkapacitet, således at evt. deponering andre steder reduceres.

Planforhold

Pladsen til sortering af slagger ønskes placeret i den sydlige del af Kalvebod Miljøcenter syd for Fasanskovvej (underområde IV, jf. Plandirektoratets lokalplan 238, bilag 1). I henhold til lokalplanen gælder det, at område IV kan anvendes til kontrolleret losseplads.

I forbindelse med miljøsagsbehandlingen vil Miljø- og Forsyningsforvaltningen afklare med Plandirektoratet, om der kræves en dispensation i forhold til lokalplanen.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen er som udgangspunkt af den opfattelse, at området kan benyttes til f.eks. slaggebehandling, da lokalplanen i forbindelse med de fremtidige lossepladsaktiviteter også omfatter sorterings- og forbehandlingsaktiviteter for at opnå en reduktion i mængden af affald til deponering.

Landskabs- og plejeplan 2000- 2005 for Kalvebod Miljøcenter fastlægger, at Selinevej forlænges ca. 300 m ind på deponeringsarealet, samt at arealet afgrænses af volde.

Arealet har tidligere været anvendt som skydeterræn og er under rydning for ammunition.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen finder, at anlægget er omfattet af bilag 2 til Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 428 af 2. juni 1999 om supplerende regler i medfør af lov om planlægning.

For anlæg optaget på bilag 2 skal Hovedstadens Udviklingsråd forestå gennemførelsen af en VVM-screening. Miljø- og Forsyningsforvaltningen forventer ikke, at udarbejdelse af en egentlig VVM- redegørelse (regionplantillæg) er nødvendig.

Lejeforhold

På Kalvebod Miljøcenter er de indledende anlægsarbejder i forbindelse med etablering af en losseplads påbegyndt i 2000. Der er etableret en kørevej til området og et område på ca. 10 ha er ved at blive afgrænset af en vold langs motorvejen og en tværvold ca. 300 meter syd for Fasanskovvej.

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at en del af det kommende deponeringsområde udlejes. Opsigelsesfristen for lejemålet foreslås at blive relativ kort, da arealet skal kunne frigøres, når der bliver behov for egentlig affaldsdeponering.

Miljøforhold

Miljø- og Forsyningsforvaltningen har i forlængelse af ansøgning fra Afatek A/S foretaget en vurdering af de miljømæssige forhold ved en placering af modtageanlægget på Kalvebod Miljøcenter.

Der søges om godkendelse til modtagelse og sortering af 170.000 m3 slagger pr. år. Håndtering af slaggerne vil foregå på befæstet areal. Der vil på hverdage foregå transport i form af til- og frakørsel på 10-15 lastbiler pr. dag. I spidsbelastningsperioder kan der forekomme op til 40 lastbiler pr. dag. Dette skal sammenlignes med, at der i dag kører 700 - 800 lastvogne om dagen til centeret.

Anlægget er omfattet af Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 807 af 25. oktober 1999 om godkendelse af listevirksomhed. Dette indebærer, at Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal meddele en miljøgodkendelse med vilkår, der regulerer etablering og driftsforhold.

De forhold, der skal miljøvurderes ved etablering af et anlæg til modtagelse og sortering af slagger, vil primært være støj, støv og spildevand.

Støj fra anlægget vil komme i form af støj fra lastbiler og støj fra sorteringsanlægget. Miljøkontrollen vil stille vilkår i relation til de generelle støjkrav, der er fastsat i form af referencepunkter for hele Kalvebod Miljøcenter.

Støv i forbindelse med modtagelse, sortering og oplagring af slagger kan hindres ved vilkår om korrekt håndtering af slaggerne og ved at udføre støvbekæmpende foranstaltninger, som f.eks. sprinkling med vand.

Perkolat, der dannes af regnvand, der løber gennem slaggerne og ved sprinkling, vil løbe til et opsamlingsbassin fra den tætte belægning på pladsen. Perkolatet skal undersøges regelmæssigt i overensstemmelse med krav herom i en spildevandstilladelse.

Det er Miljøkontrollens umiddelbare vurdering, at et anlæg til modtagelse, sortering og mellemoplagring af slagger kan etableres og drives på Kalvebod Miljøcenter uden at give anledning til uacceptable forureningsmæssige gener for omgivelserne.

ØKONOMI

Arealet vil blive udlejet på markedsmæssige vilkår. En endelig lejepris er pt. ikke forhandlet. Kalvebod Miljøcenter har i driftsbudgettet afsat midler til etablering af de nødvendige volde, tilkørselsveje m.m., i forbindelse med forberedelse af deponeringsarealet. Udlejning af arealet vil således ikke afstedkomme yderligere udgifter.

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG

Oversigtskort over KMC.

 

 

Niels Juul Jensen

/ Jørgen Høg

 

 

Til top