Mødedato: 29.04.2002, kl. 15:00

Indsamling af pap fra husholdninger

Indsamling af pap fra husholdninger

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. april 2002

 

22. Indsamling af pap fra husholdninger

MFU 137/2002 J.nr. 105/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at der i etageejendomme indføres en særskilt indsamlingsordning for pap fra 1. oktober 2002, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at den særskilte indsamling af pap i forbindelse med storskrald i villaområder fortsættes.

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 1. juni 1999 at etablere en storskraldsindsamling inklusive elektronikaffald, kølemøbler og pap.

I etageejendomme har indsamlingen af pap med storskrald imidlertid vist sig at være uegnet til at frembringe en acceptabel indsamlingsmængde. Forsøg med at opstille en beholder til indsamling af pap i forbindelse med udsætning af containere til storskrald, giver heller ikke ret store indsamlede mængder.

Derimod viser forsøg i Agenda 21- og kvarterløftprojekter, at opstilling af papbeholdere ved standpladserne i gårdene, på samme måde som papirbeholdere, giver gode indsamlingsresultater. Der foreslås derfor nu indført en særskilt indsamling af pap i beholdere ved standpladser i etageejendomme.

I villaområder vurderes det hensigtsmæssigt at fortsætte indsamlingen, hvor pap fremsættes ved siden af det øvrige storskrald.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede den 1. juni 1999 at etablere en storskraldsindsamling inklusive elektronikaffald, kølemøbler og pap. Indsamlingen af pap via storskraldsindsamlingen blev iværksat fra 1. december 1999.

I etageejendomme har indsamlingen af pap med storskrald imidlertid vist sig at være uegnet til at frembringe en acceptabel indsamlingsmængde. Årsagen er, at der normalt ikke er en regelmæssig og hyppig storskraldsindsamling. Derfor har beboerne sjældent rent praktisk mulighed for at samle pappet "til bunke". Efterfølgende forsøg med at opstille en beholder til indsamling af pap i forbindelse med udsætning af containere til storskrald, giver ikke ret store indsamlede mængder.

Forsøg i Agenda 21- og kvarterløftprojekter viser derimod, at opstilling af papbeholdere, på samme måde som papirbeholdere, giver gode indsamlingsresultater. Derfor foreslås det nu at etablere en særskilt indsamling af pap i beholdere ved standpladser i etageejendomme.

I villaområder sker en fast indsamling af storskrald fire gange pr. år. Derudover kan den enkelte villaejer rekvirere yderligere afhentning (uden betaling). Pap fremsættes ved siden af det øvrige storskrald foldet sammen og eventuelt bundtet med snor. Ordningen vurderes at fungere tilfredsstillende, og derfor foreslås det at fortsætte indsamlingen i villaområderne.

Uddybning af indstilling

Indsamling af pap via storskraldsindsamlingen blev besluttet 1. juni 1999, og blev iværksat fra 1. december 1999.

I foråret 2000 har R98 undersøgt papindholdet i storskraldscontainere fra etagejendomme. Udsorteringen viste et papindhold på skønsmæssigt 2%.

For at undersøge om de små papmængder indsamlet via storskraldsordningen skyldtes, at borgerne ikke har haft materiel til at indsamle det i, fik ti adresser (etageejendomme) i august 2000 udsat en beholder til indsamling af pap i umiddelbar nærhed af storskraldscontaineren. Informationsindsatsen bestod i første omgang af sorteringsvejledninger og mærkater opsat på og ved papbeholderne. Senere i foråret 2001 blev informationen styrket ved opslag til opgangene, streamere til opklæbning på skaktindkast og storskraldscontaineren samt brev til viceværter med anmodning om at opsætte informationsmaterialerne.

Trods informationsindsatsen deltog kun seks af de ti ejendommene aktivt i forsøget. De indsamlede mængder udgjorde kun 1,74 kg pr. husstand pr. år med variationer mellem 0,28 til 4,84 kg pr. husstand pr. år. En af årsagerne til den lille mængde var, at storskraldscontaineren typisk er placeret nede i det ene hjørne af gården, hvorfor kun få ville gå den ekstra vej for at aflevere pap.

I Agenda 21- og kvarterløftprojekter har papbeholderne fået en maksimal synlighed i gårdene. De er placeret samme sted som dagrenovations- og papirbeholdere. Undersøgelser fra 2000 i Agenda 21 projekter (Indre Nørrebro og Islands Brygge) viser, at der indsamles skønsmæssigt mellem 11-19 kg pap pr. husstand pr. år. Erfaringer fra kvarterløftprojektet i Kgs. Enghave fra 2001 viser, at man har været i stand til at indsamle 17 kg pap pr. husstand pr. år. Det skal bemærkes, at der i visse ejendomme er adgang for mindre erhverv til at benytte beholderne.

R98 kan påbegynde en særskilt indsamling af pap fra etageboliger med start 1. oktober 2002. Ved indsamlingen forventes der udsat beholdere med låg, der tømmes 1 gang pr. 14. dag. Ordningen forventes udbredt løbende, således at 1.000 ejendomme er omfattet pr. 31. december 2002, 2.000 ejendomme pr. 31. marts 2003, 3.000 ejendomme pr. 30. juni, 4.000 ejendomme pr. 30. september og 5.000 ejendomme pr. 31. december 2003, hvor ordningen forventes fuldt implementeret i hele kommunen.

Indsamlingen af pap via storskrald i villaområder fungerer tilfredsstillende. Pappet fremsættes ved siden af det øvrige storskrald, og indsamles i storskraldsbilernes særlige papkomprimatorenhed bag bilens førerhus. I 2001 blev der i storskraldsordningen indsamlet 98.658 kg pap fra villaområder, svarende til 4,7 kg pr. husstand pr. år. Borgere i villaområder, der ikke kan afvente afhentning af storskraldet fire gange pr. år, kan rekvirere yderligere afhentning, eller har mulighed for at aflevere pappet på kommunens genbrugsstationer. Undersøgelser på genbrugsstationer viser, at ca. 50 % af den afleverede mængde pap stammer fra private husholdninger.

Indførelse af en særskilt papindsamling er indeholdt i målene i Affaldsplan 2004, hvor der lægges op til en væsentlig forøgelse af genanvendelsen af pap, fra en indsamlingseffektivitet i 1999 på 12 % til 70 % i 2004.

Miljøstyrelsen stiller krav til kommunerne om indsamling og genanvendelse af papir og pap, fremsat i Bekendtgørelse om affald. Miljøstyrelsens papir- og pappotentiale for 2001 for Københavns Kommune var 43.496 tons. Der blev indsamlet 20.087 tons, hvilket svarer til 46,2 % af potentialet. I 2002 og 2003 er potentialet steget til 48.665 tons, og der er krav om, at der i 2002 skal indsamles minimum 55 % og i 2003 minimum 60 %.

Indførelse af særskilt papindsamling i etageejendomme og en særskilt indsamling af pap i forbindelse med storskrald i villaområder kræver ændringer af de "Særlige bestemmelser for indsamling af storskrald" og vedtagelse af "Særlige bestemmelser for indsamling af pap". Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil snarest fremlægge forslag til ændringer i de "Særlige bestemmelser".

MILJØVURDERING

Ved at udsortere pap til genanvendelse opnås en bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet. Trafikbelasningen ved indsamlingen af pap i villaområder vil være uændret, idet papkomprimatoren er installeret i den komprimatorbil, der indsamler storskrald. I etageboligområder forøges trafikbelastningen, men det forsøges minimeret mest muligt ved at arbejde med at finde den optimale kørselsplanlægning.

ØKONOMI

Iværksættelsen af separat indsamling af pap i etageejendomme og fortsættelse af papindsamling via storskrald i villaområder medfører ikke direkte omkostninger for Københavns Kommune, idet udgifterne finansieres over renovationsgebyret. R98 har budgetmæssigt taget højde for iværksættelsen i 2002. I budget 2002 er der allerede afsat kr. 864.000,- til den foreslåede model. I udkastet til budget 2003 vurderer R98, at ordningen vil koste kr. 7.190.000,-.

Under forudsætning af at ovenfor beskrevne model for papindsamling fastholdes også i 2004 vurderer R98 at ordningen vil koste ca. 6.800.000,- i 2004, da en række opstartsomkostninger vil bortfalde i 2004 og ordinær drift af ordningen er fuldt ud implementeret.

R98 vurderer således, at den fremtidige drift af ordningen svarer til ca. 1,5 % af R98 samlede takstprovenu i 2002 på 468,7 mio. kr.

HØRING

Forslaget har været forelagt R98, der ikke har haft bemærkninger.

BILAG

Ingen.

 

 

Peter Elsman

/Jørgen Høg

 

 

Til top