Mødedato: 29.04.2002, kl. 15:00

Omdisponering af overskudsjord på Ringbanens etape 2 og 3

Omdisponering af overskudsjord på Ringbanens etape 2 og 3

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 29. april 2002

 

16. Omdisponering af overskudsjord på Ringbanens etape 2 og 3

MFU 138/2002 J.nr. 99/2002

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender at der gives tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 19 til omdisponering af op til 30.000 tons lettere og middel forurenet jord indeholdende immobile stoffer, i forbindelse med etablering af Ringbanens etape 2 og 3.

RESUME

Banestyrelsen har anmodet om tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 19 til omdisponering af overskudsjord fra jordarbejderne på Ringbanens etape 2 og 3. Overskudsjorden ønskes anvendt ved etablering af dæmninger og nye stationer samt ved opfyldning af en nedlagt godsshunt.

Overskudsjorden, som Banestyrelsen ønsker at omdisponere indenfor Ringbanens etape 2 og 3, er ren jord samt lettere og middel forurenet jord, som indeholder immobile stoffer, dvs. stoffer som ikke udvaskes eller afdamper.

Det er Miljøkontrollens vurdering, at den ansøgte omdisponering af lettere og middel forurenet overskudsjord kræver tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 19.

Miljøkontrollen betragter den ansøgte omdisponering af jord som miljømæssig forsvarlig. Tilladelsen meddeles i overensstemmelse med tidligere principper og vilkår i Miljø- og Forsyningsudvalgets afgørelse ved omdisponering af jord i Ørestaden.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljø- og Forsyningsudvalget har tidligere på et møde den 12. marts 1999 drøftet principper og vilkår for en større omdisponering af jord, i forbindelse med behandling af en konkret sag om jordflytning i Ørestaden. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet, at større betydende sager vedr. omflytning af jord skal forelægges udvalget i det næste år, jf. beslutningsprotokol (j.nr. 26/99).

I forbindelse med etablering af Ringbanens etape 2 og 3 skal Banestyrelsen foretage udgravning til nye sporkasser og stationer. Projektet medfører et stort jordoverskud på i alt ca. 57.000 tons.

Foreløbige forureningsundersøgelser foretaget af Banestyrelsen viser, at størstedelen af overskudsjorden er ren eller lettere forurenet (ca. 50.000 tons). En mindre del er middel eller kraftigt forurenet (i alt ca. 7.000 tons).

Ved bortskaffelse vil overskudsjorden skulle klassificeres (inddeles i klasser) i henhold til "Vejledning i håndtering af forurenet jord på Sjælland", juli 2001. Vejledningen, som udkom for første gang i 1997, er udgivet af amterne på Sjælland og Lolland-Falster samt Frederiksberg og Københavns kommuner for at skabe et ensartet grundlag for håndtering af forurenet jord.

Ved klassificering af overskudsjorden vil ren jord svare til klasse 1, lettere forurenet jord svare til klasse 2, middel forurenet jord svare til klasse 3 og kraftigt forurenet jord svare til klasse 4.

Banestyrelsen ønsker så vidt muligt at omdisponere ren jord samt lettere forurenet jord med PAH-forbindelser, tungmetaller og tung olie, og middel forurenet jord med tungmetaller. Hvis omdisponering af middel forurenet jord med tungmetaller ikke kan imødekommes, ønsker Banestyrelsen alene at omdisponere ren jord og lettere forurenet jord.

Kraftigere forurenet overskudsjord samt overskudsjord som indeholder mobile stoffer som f.eks. dieselolie (dvs. stoffer, som kan udvaskes og afdamper) vil blive bortkørt til eksterne modtageanlæg efter anvisning fra Miljøkontrollen.

Overskudsjorden stammer fra jordarbejder på det eksisterende jernbaneterræn og ønskes anvendt i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder på Ringbanens etape 2 og 3. Se vedlagte oversigtskort.

Omdisponeringen vil ske inden for en velafgrænset del af et umatrikuleret areal på Ringbanens etape 2 og 3, som ejes af Banestyrelsen, og som efter Ringbanens færdiggørelse vil være en del af stationsarealerne og jernbaneterrænet. Ved omdispone-ring af ren overskudsjord samt lettere og middel forurenet overskudsjord, erstatter denne overskudsjord primære råstoffer fra grusgrave.

Den rene samt lettere og middel forurenede overskudsjord ønskes omdisponeret i forbindelse med følgende bygge- og anlægsarbejder:

Godsshunt ved Danshøj 32.000 tons

Danshøj Station og dæmning 11.000 tons

Vigerslev Station og dæmning 7.000 tons

KB-Hallen Station 900 tons

Ålholm Station 100 tons

Forventet kapacitet, i alt ca. 51.000 tons

Overskudsjorden vil blive anvendt, dels bag konstruktioner ved de nye stationer ved KB-Hallen, Ålholm, Danshøj og Vigerslev, dels i dæmninger ved Danshøj og Vigerslev stationer og, dels ved opfyldning af en nedlagt godsshunt (nedgravet vigespor) ved Danshøj.

Opfyldninger med forurenet jord på ubefæstede arealer vil blive afsluttet ved udlægning af ren jord, for at undgå direkte kontakt med den forurenede jord.

Godsshunt ved Danshøj

I forbindelse med etablering af Ringbanen skal godsbanesporet nedlægges. Vest for den kommende Danshøj Station er der i dag to godsbanespor i godsshunten, som skal nedlægges. Der opfyldes med overskudsjord på Banestyrelsens areal.

Dæmninger ved Danshøj og Vigerslev stationer

Dæmningen ved Danshøj skal anlægges, for at der på et senere tidspunkt kan etableres en "ø-perron" mellem de i dag eksisterende spor på Vestbanen. Dæmningen anvendes til at bære det nordlige spor, der skal flyttes, så "ø-perronen" kan etableres.

Dæmningerne ved Vigerslev skal anlægges, så sporet også her kan flyttes, idet sporene her i dag benyttes af regionaltogene mellem Roskilde og Kastrup Lufthavn. Herved skabes plads til Ringbanesporene. Dæmningerne etableres som anlæg for kommende sporarealer.

KB-Hallen og Ålholm stationer

Mindre bygge- og anlægsarbejder ved f.eks. opfyldning af ledningsgrave og bag konstruktioner (vægge, trapper m.m).

Bygge- og anlægsarbejderne ved Danshøj og Vigerslev stationer og dæmninger samt Danshøj Godsshunt (kapacitet på i alt 50.000 tons overskudsjord) ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser, jf. Grundvandsplan 2000. Og bygge- og anlægsarbejderne ved KB-Hallen og Ålholm stationer (kapacitet på i alt 1.000 tons overskudsjord) ligger i et område med drikkevandsinteresser, jf. Grundvandsplan 2000.

De foreløbige forureningsundersøgelser inden for Ringbanens etape 2 og 3 viser, at de terrænnære jordlag hovedsageligt er rene (ca. 35 - 45 %) og lettere forurenede (ca. 45 - 55 %). Der ud over er der en mindre del af de terrænnære jordlag, som er middel eller kraftigt forurenede. Banestyrelsen vil foretage supplerende undersøgel-ser af overskudsjorden efter aftale med Miljøkontrollen.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Omdisponering af forurenet jord ved det ansøgte projekt kræver tilladelse efter § 19 i Miljøbeskyttelsesloven. Ifølge § 19 kræves der tilladelse ved afledning til undergrunden samt nedgravning, udledning eller oplægning på jorden af stoffer, produkter og materialer (herunder forurenet jord), som kan forurene grundvand, jord og undergrund.

Miljøkontrollen indstiller, at der gives tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 19 til omdisponering af op til 30.000 tons lettere forurenet jord med PAH-forbindelser, tungmetaller og tung olie samt middel forurenet jord med tungmetaller.

Ved bortskaffelse til eksterne modtageanlæg vil overskudsjorden skulle klassificeres som klasse 2 og 3 i henhold til "Vejledning i håndtering af forurenet jord på Sjælland", juli 2001.

Tilladelsen vil følge de samme principper og vilkår som den tidligere sag om omdisponering af jord i Ørestaden, hvilket indebærer, at følgende forudsætninger er opfyldt:

Omdisponering af overskudsjorden indenfor det ansøgte projekt medfører mindre transport til eksterne modtageanlæg samtidigt med, at overskudsjorden erstatter tilførte primære råstoffer.

Der omdisponeres kun ren jord samt lettere forurenet overskudsjord med PAH-forbindelser, tungmetaller og tung olie, og middel forurenet jord med tungmetaller. Ved bortskaffelse vil overskudsjorden skulle klassificeres som klasse 1, 2 og 3 i henhold til "Vejledning i håndtering af forurenet jord på Sjælland", juli 2001.

Kraftigere forurenet overskudsjord samt overskudsjord, som indeholder mobile stoffer (dvs. stoffer som udvaskes og afdamper) som f.eks. dieselolie, vil blive anvist til eksterne modtageanlæg.

Omdisponeringen af ren jord samt lettere og middel forurenet overskudsjord sker indenfor velafgrænsede dele af jernbanearealet med samme forureningstype og med samme eller højere forureningskoncentration som overskudsjorden. Herved undgås at der udlægges mere forurenet overskudsjord på mindre forurenede arealer.

Der omdisponeres kun ren jord ved KB-Hallen og Ålholm stationer, som ligger i et område med drikkevandsinteresser, jf. Grundvandsplan 2000.

Omdisponeringen af ren, lettere og middel forurenet overskudsjord, som indeholder immobile forureningsstoffer, medfører ikke en risiko for grundvandsforurening.

Omdisponeringen af lettere og middel forurenet overskudsjord på ubefæstede arealer vil blive afsluttet med udlægning af signalnet og 25 cm ren jord.

MILJØVURDERING

Det er Miljøkontrollens vurdering, at gennemførelse af det ansøgte projekt om omdisponering af ren og lettere forurenet jord på Ringbanens etape 2 og 3 ikke vil medføre øgede gener i nærområdet eller en sundheds-/miljømæssig forringelse i området.

Alternativet er at anvise overskudsjorden til deponering på f.eks. Kalvebod Miljøcenter.

En løsning med forøget transport samt et forøget forbrug af primære råstoffer og deponeringskapacitet må betragtes som miljømæssigt dårligere end en omdisponering inden for projektet.

Arealerne som bruges til omdisponering af forurenet jord vil blive forureningskortlagt efter Jordforureningslovens § 5.

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser for kommunen.

HØRING

Der er ingen høringspligt. Embedslægeinstitutionen samt Danmarks Naturfredningsforening vil få tilsendt en kopi af § 19- tilladelsen.

Afgørelsen kan inden 4 uger skriftligt påklages til miljøstyrelsen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

Oversigtskort over henholdsvis etape 2 og 3.

 

Peter Elsman

/Jørgen Høg

 

 

Til top