Mødedato: 28.02.2005, kl. 14:30

Miljøkontrollens miljøarbejde på virksomhedsområdet 2005-2008

Miljøkontrollens miljøarbejde på virksomhedsområdet 2005-2008

Miljø- og Forsyningsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 28. februar 2005

 

 

8.      Miljøkontrollens miljøarbejde på virksomhedsområdet 2005-2008

 MFU 46/2005

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at                  Miljø- og Forsyningsudvalget drøfter og godkender "Miljøstrategi for virksomhedsområdet 2005 – 2008".

 

RESUME

(Ny indstilling som delvist erstatter indstilling (MFU 32/2005), som MFU udsatte behandlingen af den 7. februar 2005.)

Miljøkontrollen har pligt til at regulere miljøforhold på alle virksomheder i kommunen. Reelt er det kun ca. 900 virksomheder, der kræver regelmæssigt miljøtilsyn. Miljøregulering af de øvrige ca. 40.000 virksomheder sker primært, hvis virksomheden har været til gene for borgerne eller ved kampagner rettet mod specielle brancher. På baggrund af et øget fokus på miljøbelastningen i alle led af virksomhedernes virke, er der et stigende fokus på miljøregulering af de øvrige virksomheder.

 

Der er i overensstemmelse med Agenda 21 planen i 2004 udarbejdet en plan for Miljøkontrollens arbejde med virksomheder "Miljøstrategi for virksomhedsområdet i København 2005-2008". I strategien udpeges otte områder, som vil blive særligt prioriterede i perioden. D e otte områder er "Affald", "Jord og grundvand", "Kemikalier", "Støjgener", "Transport", "Energi - CO2", "Københavns Miljønetværk" og "Kommunikation".

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Miljøregulering af virksomheder i København er et område, der fylder meget i Miljøkontrollens samlede arbejde. Langt hovedparten af indsatsen er knyttet til regulering af virksomhedernes direkte udledninger og varetages efter de retningslinier, der er givet i love, bekendtgørelser og vejledninger. En mindre, men meget væsentlig del af indsatsen består i at understøtte virksomhedernes frivillige miljøarbejde.

Virksomhedsområdet var et af de første, hvor der kom en målrettet regulering af miljøforhold, og det er i dag efter 30 års indsats et område, som er meget velreguleret og hvor reguleringen kun sjældent tiltrækker sig opmærksomhed. Miljøkontrollen ønsker med denne indstilling at give udvalget et overblik over vores prioriteringer på virksomhedsområdet 2005 - 2008.

Miljøreguleringen af virksomheder har medført, at der er begrænsede forureningspåvirkninger fra de større virksomheder. Antallet af tunge industrier i København er faldet, men der er alligevel mange potentielt store forureningskilder. Det er derfor afgørende at bibeholde og vedligeholde den forebyggende indsats, der er opnået.

Et resultat af den forebyggende indsats er også, at der på de større virksomheder i dag er en stor bevidsthed om at undgå forurening.

De regulerede virksomheder er i antal kun en lille del af det samlede antal virksomheder, omkring 900 ud af i alt ca. 40.000. De mange andre virksomheder er typisk små virksomheder, men der findes også mange store virksomheder fx inden for handel og kontor, og som på forskellig vis giver væsentlige miljøpåvirkninger. Selv om visse miljøforhold bliver løst i forbindelse med klager over ulemper og gener, vil der kunne opnås meget ved at få kontakt med de mange andre virksomheder.

Reguleringsmulighederne for Miljøkontrollen som lokal myndighed er begrænset til bestemte emner, typisk de direkte miljøpåvirkninger som fx støj, luftforurening, spildevandsudledning og affaldsbortskaffelse. Derfor må andre miljøaspekter som fx affaldsmængder, energiforbrug, transport og kemikalier løses ad anden vej. Her er dialog og samarbejde vigtigt.

 

Miljøkontrollens prioriteringer på virksomhedsområdet

Af udkast til Agenda 21 plan fremgår, at Miljøkontrollen i 2004 skal udarbejde en plan for virksomhedsområdet i København. Et udkast til denne plan "Miljøstrategi for virksomhedsområdet i København, 2005 – 2008" foreligger nu, og i de følgende afsnit gives et kort resume af planens indhold.

 

Generelt

Miljøstrategien tager primært udgangspunkt i målsætningerne, som de fremgår af kommunens øvrige planer, fx affaldsplan, CO2 plan og grundvandsplan. Herudover er der foretaget en overordnet kortlægning af miljøpåvirkningerne fra erhvervsaktiviteterne i kommunen samt af de forskellige branchers udvikling fra 1995.

I strategien er udvalgt otte områder, hvor Miljøkontrollen vil gøre en særlig indsats. For hvert af disse områder er opstillet målsætninger for, hvad vi ønsker at nå. Der peges desuden på en række mulige indsatser, som kan danne grundlag for valg af indsatser på virksomhedsområdet i forbindelse med udarbejdelse af Miljøkontrollens årsplaner 2005-2008.

På de øvrige områder vil Miljøkontrollens virksomhedsregulering fortsætte som i dag.

 

De særligt prioriterede indsatsområder

De otte områder er (ikke prioriteret rækkefølge) "Affald", "Jord og Grundvand", "Kemikalier", "Støjgener", "Transport", "Energi - CO2", "Københavns Miljønetværk" og "Kommunikation".

Områderne er bl.a. udvalgt, fordi vi vurderer, at de har væsentlige miljøpåvirkninger samt et anseligt potentiale for miljøforbedringer. Omfanget af berørte målsætninger i kommunens øvrige planer har også haft betydning for udvælgelsen, ligesom også hensynet til Miljøkontrollens og dermed kommunens omdømme har. Endelig har områdernes bevågenhed fra både politikere og borgere, samt deres betydning i forhold til Miljøkontrollens kerneydelser haft betydning.

Den særlige indsats består dels i at styrke reguleringen af de direkte udledninger fra virksomhederne gennem fx kampagner og styrkelse af reguleringsgrundlaget, dels i at styrke indsatsen omkring information og vejledning. På de områder, hvor der ikke er konkrete regler mv. sker der ofte ikke meget, før Miljøkontrollen træder til for at støtte indsatsen.

Indsatsområdet "Affald" er i høj grad baseret på indsatserne i udkast til affaldsplan 2008. Erhvervsaffaldet udgør en stor del af den samlede affaldsmængde, og med udpegning af dette område ønsker vi specielt på virksomhedsområdet at understøtte affaldsplanen.

Indsatsområdet "Jord og grundvand" er særligt rettet mod den forebyggende indsats, men også indsatsen omkring undersøgelse og oprydning sættes i fokus. Oprydning efter jord og grundvandsforureninger påfører samfundet store økonomiske omkostninger og bl.a. ny viden, kampagner og information skal medvirke til en øget indsats omkring det forebyggende arbejde.

 

"Kemikalier" er et område, der har stor bevågenhed, fordi kemikalier er så udbredt i alle slags forbrugsprodukter og i industrien. Miljøkontrollens muligheder indenfor den lovpligtige regulering er begrænsede. Men vi skønner, at vi kan opnå meget gennem den information og vejledning, som Miljøkontrollen har gode forudsætninger for at give virksomhederne.

Indsatsområdet "Støjgener" har ikke nogen stor miljøpåvirkning, som vi i almindelighed forstår det. Men støj kan være et betydeligt lokalt problem og er en af de væsentligste årsager til klager fra borgere over virksomheder. Vi ønsker at gøre en særlig indsats for at nedbringe gener for byens borgere og dermed antallet af klager.

Indsatsområderne "Energi – CO2" og "Transport" er specielle, fordi Miljøkontrollen her kun i meget begrænset omfang har mulighed for lovmæssig regulering. Men Miljøkontrollen har kontakt til et stort antal virksomheder både gennem den reguleringsbaserede virksomhedskontakt og gennem aktiviteterne i Københavns Miljønetværk. Det giver os mulighed for at få virksomhederne til at sætte fokus på reduktion af energiforbrug, på miljøpåvirkningen fra deres erhvervsrelaterede transport og på medarbejdernes arbejde-hjem transport.

"København s Miljønetværk" er udvalgt som særligt indsatsområde, fordi vi ønsker en yderligere styrkelse af vores indsats omkring det frivillige miljøarbejde med virksomhederne. I overensstemmelse med målsætningerne i forslag til Agenda 21 plan vil vi fortsat arbejde med at inddrage så mange virksomhedstyper som muligt i netværket. En række tiltag vil blive rettet direkte mod nye virksomhedstyper som kontorvirksomheder samt engros- og detailhandelsvirksomheder. De udgør en stor del af virksomhederne i København, og vi vurderer, at der her er potentiale for miljøforbedringer på affaldsområdet, omkring energi- og vandbesparelser samt på visse andre områder.

Indsatsområdet "Kommunikation" skal sikre, at virksomhederne får optimalt udbytte af den information og vejledning, vi ønsker at formidle. Det gælder både i relation til den lovpligtige retshåndhævelse og i det frivillige miljøarbejde.

 

De øvrige indsatsområder

Miljøkontrollen arbejder med en række andre områder i forhold til virksomhederne i København. Indsatsen på disse områder vil blive fastholdt på det nuværende niveau, og der kan således ikke forventes de helt store kampagner på disse områder.

De øvrige områder er "Spildevand", Vandforbrug", "Luftforurening", "Lugtgener", "Miljøberedskabsvagt", "Risiko" og "Byudvikling".

For mange af disse indsatsområder er der delelementer, som falder ind under indsatserne i de særligt prioriterede områder. Fx håndteres kemikalier i spildevandet i en vis udstrækning sammen med den særlige indsats på kemikalieområdet, og begrænsning af luftforurening fra virksomheder varetages både gennem reduktion af energiforbrug og ved en indsats omkring virksomhedernes kemikalieforbrug. Reduktion af vandforbrug indgår som et element i Københavns Energis virksomhedsrådgivning omkring reduktion af energiforbrug. Der tages således i vid udstrækning hånd om de mere problematiske aspekter af de områder, der ikke er særligt prioriterede.

 

 

 

Konsekvenser for borgerne og virksomheder

"Miljøstrategi for virksomhedsområdet i København, 2005 – 2008" får primært betydning for virksomhederne og kun i mindre grad for borgerne.

For borgerklager over støjgener fra virksomhedsdrift vurderes det dog, at borgerne vil kunne mærke ændringer i form af en reduktion af antallet af forhold der kan give anledning til støjgener. Indsatsen på virksomhedsområdet i øvrigt, specielt den forebyggende, har generelt ringe bevågenhed fra borgerne.

Det forventes, at virksomhederne vil opleve et øget pres fra Miljøkontrollen for frivilligt at iværksætte arbejde med miljøforbedringer, der går ud over det lovpligtige, fx miljøledelse. Det vil primært ske gennem aktiviteter i Københavns Miljønetværk, som er det centrale omdrejningspunkt i Miljøkontrollens aktiviteter, når det drejer sig om virksomhedernes frivillige miljøarbejde. Virksomhederne må herudover på de særligt prioriterede områder forvente en række tilsynskampagner.

 

ØKONOMI 

Miljøstrategi for virksomhedsområdet i København, 2005 – 2008 forventes ikke at medføre øgede omkostninger. Indsatsen på de særligt prioriterede områder vil primært betyde, at de kampagner Miljøkontrollen udfører, vil foregå på disse områder, og at Københavns Miljønetværk vil arbejde særligt målrettet med områderne. Strategien forventes derfor ikke at medføre øget ressourceforbrug.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste. Til sagstypen er knyttet følgende miljømål:

Vand og energi:

Strategien prioriterer arbejdet for at øge virksomhedernes anvendelse af Københavns Energis tilbud om rådgivning. Da rådgivningen omfatter både energi- og vandforbrug, forventes strategien derfor at have en positiv effekt på både erhvervslivets vand- og energiforbrug jf. målsætninger om reduktion af erhvervslivets vandforbrug og om reduktion af CO2 udledning.

Affald:

Strategien prioriterer en indsats på affaldsområdet og forventes at have en positiv effekt omkring affaldsforebyggelse, omkring reduktion af farlige stoffer i affaldet og omkring øget genbrug og genanvendelse jf. målsætninger i affaldsplanen.

Jord:

Strategien prioriterer en indsats på jordområdet og forventes at have en positiv effekt omkring jordforurening. Strategien vil medvirke til opfyldelse af målsætningen om, at jordforurening ikke må udgøre en indeklima- og kontaktrisiko for borgerne. Det skal primært ske gennem et øget fokus på forebyggelse af virksomhedernes jordforurening.

Støj:

Strategien prioriterer en indsats omkring støjgener fra virksomheder og forventes at have en positiv effekt jf. målsætninger om støjbelastning i boliger.

Luftforurening og transport:

Strategien prioriterer en indsats omkring virksomhedernes transport og forventes at have en positiv effekt på specielt partikelemissionen. Indsatsen sigter bl.a. mod at stimulere virksomhederne til at stille miljøkrav til leverandører omkring f.eks. partikelfiltre og til at udarbejde transportplaner, jf. målsætningen om begrænsnings af trafikkens udslip af partikler og målsætningen om at mindske miljøgenerne fra varetransport.

Forankring af miljø:

Med strategien forventes en positiv effekt på opfyldelse af målsætningen om formel inddragelse af virksomhederne i udviklingen af et bedre miljø.

Virksomheder:

Strategien omfatter virksomhedsområdet og er i ovenstående miljøvurderet på de områder, der falder ind under positivlisten.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

HØRING

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

Miljøstrategi for virksomhedsområdet i København 2005 - 2008

 

 

Hjalte Aaberg

/ Per Møller

 


 


Til top