Mødedato: 27.11.2000, kl. 15:00

Indsamling af PVC-affald og imprægneret træ fra husholdninger

Indsamling af PVC-affald og imprægneret træ fra husholdninger

Miljø- og Forsyningsudvalget

Miljø- og Forsyningsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 27. november 2000

 

3. Indsamling af PVC-affald og imprægneret træ fra husholdninger

MFU 252/2000 J.nr. A 5120-3/00

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslår

at Miljø- og Forsyningsudvalget tiltræder, at der pr. 1. april 2001 igangsættes særskilt indsamling af PVC-affald til genanvendelse, PVC-affald og imprægneret træ til deponering som en del af storskraldsordningen, og

at Miljø- og Forsyningsudvalget vedtager forslag til særlige bestemmelser for indsamling af storskrald, herunder elektronikaffald, kølemøbler, PVC-affald til genanvendelse, PVC-affald til deponering, imprægneret træ til deponering og pap i henhold til regulativ for Husholdningsaffald i Københavns Kommune.

RESUME

Udsat fra mødet den 13. november 2000.

I udvalgsindstillingen i forbindelse med udsendelse af affaldsplanen til høring anføres det at de enkelte initiativer, som indeholdes i planen vil blive forelagt til politisk godkendelse inden de f.eks. indarbejdes i regulativer.

Den nye affaldsbekendtgørelse pålægger kommunerne at etablere ordninger for genanvendeligt PVC-affald, ikke-genanvendeligt PVC-affald og imprægneret træ fra såvel husholdninger som erhverv. En sådan ordning er allerede etableret for virksomheder, offentlige og private institutioner i form af en indsamlingsordning for PVC og imprægneret træ.

Det foreslås, at indsamlingsordningen for PVC-affald og imprægneret træ fra husholdninger etableres som en del af storskraldsordningen. Ordningen foreslås etableret med ikrafttræden den 1. april 2001.

Der fremlægges et revideret forslag til særlige bestemmelser for indsamling af storskrald, herunder elektronikaffald, kølemøbler, PVC til genanvendelse, PVC til deponering, imprægneret træ til deponering og pap i henhold til regulativ for Husholdningsaffald i Københavns Kommune. Kravet om særskilt sortering i genanvendeligt PVC, ikke genanvendeligt PVC og imprægneret træ er indarbejdet. Herudover er der kun foretaget redaktionelle ændringer i det eksisterende regelsæt.

I udkastet til Affaldsplan 2004 for Københavns kommune anslås det, at der i 2004 kan indsamles 500 t PVC-affald og 250 t imprægneret træ fra husholdninger. Der er således tale om betydelige yderligere mængder af miljøskadelige stoffer, som kan fjernes fra restaffaldet og give mulighed for en kvalitetsforbedring af restprodukterne fra affaldsforbrændingen.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Regeringens affaldsplan, Affald 21, indeholdt en række nye initiativer, som skulle forøge genanvendelsen og i øvrigt sikre en bedre kvalitet i affaldsbehandlingen. Som en opfølgning herpå er nogle af disse initiativer medtaget i den netop gennemførte revision af affaldsbekendtgørelsen (bekendtgørelse nr. 619 af 27. juni 2000 om affald).

Således pålægges kommunerne nu i de kommunale regulativer at iværksætte ordninger for genanvendeligt PVC-affald, ikke-genanvendeligt PVC-affald til deponering og imprægneret træ til deponering for såvel virksomheder som husholdninger.

For husholdningerne skal ordningerne iværksættes som indsamlingsordninger, hvorimod ordningerne for virksomheder og institutioner kan iværksættes som anvisningsordninger.

Københavns Kommune har for virksomheder og institutioner siden 1992 haft en indsamlingsordning for PVC og en indsamlingsordning for tryk- og vakuumimprægneret træ. Disse ordninger dækker i vid udstrækning affaldsbekendtgørelsens krav om at anvise imprægneret træ og PVC-affald fra virksomheder og institutioner. Der er derfor ikke for så vidt angår det område, der reguleres i henhold til Erhvervsaffaldsregulativet, behov for nye initiativer.

Bestemmelsen i bekendtgørelsen om iværksættelse af en indsamlingsordning for genanvendeligt og ikke-genanvendeligt PVC-affald og imprægneret træ fra husholdninger stiller ikke særlige krav til indsamlingsordningens udformning. I princippet kunne ordningen derfor etableres ved at åbne adgang til at kunne aflevere de nævnte fraktioner på kommunens genbrugsstationer.

Imidlertid er indsamlingen af affald fra husholdninger i Københavns Kommune tilrettelagt således, at alt affald afhentes hos borgeren eller nær ved borgerens bopæl. Dette gælder for dagrenovation, problemaffald, papir, glas, haveaffald og storskrald, som også omfatter affald af elektriske og elektroniske produkter, kølemøbler og pap. Københavns Kommune ville således bryde med et grundlæggende princip, hvis man gennemførte en ordning for en særlig fraktion, der forudsatte, at borgeren skulle bringe affaldet til en genbrugsstation.

Derfor foreslås det, at de tre nye fraktioner, genanvendeligt PVC-affald, ikke-genanvendeligt PVC-affald og imprægneret træ indsamles som en del af storskraldsordningen.

Som supplement hertil vil der selvfølgelig også på genbrugsstationerne blive mulighed for at aflevere PVC-affald og imprægneret træ.

Da det er svært på et produkt at se, om det er lavet af PVC, foreslås ordningen indrettet således, at det i et bilag anføres, hvilke produkter der skal udsorteres til genanvendelse og hvilke produkter, der skal udsorteres til deponering.

I henhold til bekendtgørelsen skal indsamlingsordningen for PVC-affald ikke omfatte PVC-affald fra dagrenovation. Dette må forstås således, at PVC-affald som ikke opfylder de krav vedrørende størrelse m.v., der måtte være stillet i de kommunale regler for håndtering af dagrenovation, ikke nødvendigvis skal være omfattet af den kommunale indsamlingsordning.

Imidlertid er det ikke hensigtsmæssigt at undlade at medtage produkter alene begrundet i størrelsen, hvis der i øvrigt er en miljømæssig begrundelse for i videst muligt omfang at friholde affaldsforbrændingsanlæggene fra PVC-affald. Derfor er der i bilaget medtaget en række produkter, som efter deres størrelse og art normalt ville henhøre til dagrenovation, som f.eks. gummistøvler, regntøj og grammofonplader.

Imprægneret træ kan ikke for nærværende, på samme måde som PVC, identificeres ud fra en produktbeskrivelse.

Træimprægnering anvendes til beskyttelse af træet mod mikrobiel nedbrydninger (råd, svamp o. lign.) og insektangreb.

Normalt antages imprægneret træ at dække træ, imprægneret ved tryk- eller vakuumimprægnering samt overfladebehandling med træbeskyttelsesmidler. Tryk- og vakuumimprægnering er typisk industriprocesser, som udføres på godkendte industrianlæg medens overfladebehandling, hvor påføringsmetoden kan være pensel- og maskinpåføring, dypning m.v., også foregår håndværksmæssigt på bl.a. byggepladser og af private.

Kravet i affaldsbekendtgørelsen om en indsamlingsordning er ikke begrænset til industrielt udført tryk- og vakuumimprægneret træ, men ordningen skal omfatte indsamling af alt imprægneret træ med henblik på deponering. Dog kan kreosotbehandlet træ tilføres forbrænding efter neddeling.

I § 10, stk. 3 i de særlige bestemmelser gives Miljøkontrollen adgang til i et bilag at fastsætte, hvilke produkter og typer af imprægneret træ der skal udsorteres, på samme måde som for PVC. Bemyndigelsen vil blive udnyttet, når og hvis kommende forskning fører frem til en entydig bestemmelse af, hvordan træ, der forfalder som affald kan typebestemmes. Indtil da må borgerne sortere træet ud med udgangspunkt i definitionen på imprægneret træ i § 1, stk. 7 og i øvrigt behandle træet som imprægneret, hvis man er i tvivl.

I henhold til affaldsbekendtgørelsens § 71 skal indsamlingsordningerne for PVC-affald og imprægneret træ være vedtaget senest den 1. januar 2001 og skal træde i kraft senest den 1. april 2001. Derfor foreslås særlige bestemmelse at træde i kraft den 1. april 2001.

Imidlertid har R98 tilkendegivet, at man ikke til den 1. april kan have færdigudviklet og afprøvet den biltype, som skal anvendes til indsamling af de nu 7 fraktioner under storskraldsordningen. Endvidere skal der findes en løsning vedrørende tilpasning/udvikling af container eller indsamlingskoncept for det betydelige antal afhentningssteder i etageboligområder, hvor afhentning i dag finder sted i ophalercontainere. Endelig oplyser R 98, at man ikke i 2001 har budgetteret med omkostninger til de 3 "nye" fraktioner .

Det er af hensyn til borgernes motivation til at efterleve kravene om en stadig mere omfattende kildesortering af husholdningsaffald, vigtigt at bevare det grundlæggende princip om, at alt husholdningsaffald afhentes direkte hos borgeren eller tæt på den enkelte borgers bopæl. Derfor indstilles det, at der allerede med virkning fra den 1. april 2001 sikres afhentning af alle kildesorterede fraktioner under storskraldsordningen. R 98 må således i en overgangsperiode – indtil udvikling og afprøvning af ny biltype er afsluttet og eventuelt nye indsamlingskoncepter er udviklet - sikre alternativ afhentning af de kildesorterede fraktioner.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Strategien på nationalt plan på PVC-området skal ses i lyset af resultaterne af den hidtidige indsats, hvor en frivillig aftale med industrien ikke har været tilstrækkelig til at forhindre PVC i affaldsforbrændingen.

Hovedproblemerne med PVC er de sundheds- og miljøbelastende tilsætningsstoffer og bortskaffelsen af gamle PVC-produkter, når de ender i affaldsforbrændingen. Kravet i affaldsbekendtgørelsen om ordninger for PVC, som bl.a. udmøntes i nærværende bestemmelser, tager hånd om de affaldsproblemer, som det hidtidige PVC-forbrug medfører ved at sikre at mest muligt PVC holdes borte fra affaldsforbrændingen.

Fra regeringens side har der været støttet op om genanvendelse af de PVC-produkter, der ikke indeholder miljøfarlige stoffer og der er gjort en betydelig indsats for udvikling af miljørigtige bortskaffelsesteknologier for udtjente PVC-produkter.

Udsortering til specialbehandling af PVC og også imprægneret træ er et led i de senere års indsats for at reducere miljøbelastningen fra restaffaldets indhold af farlige stoffer.

I henhold til Regeringens affaldsplan, Affald 21, produceres der årligt ca. 34.000 t PVC-affald. Ca. 10.000 fra bygge- og anlægssektoren, ca. 14.000 t fra øvrige erhverv og ca. 10.000 fra husholdninger. Der skønnes bortskaffet ca. 20.000 t imprægneret træ årligt stigende til ca. 100.000 t i år 2010.

Det anslås som tidligere nævnt, at der i 2004 kan indsamles 500 t PVC-affald og 250 t imprægneret træ fra husholdninger og det forventes at der kan indsamles 1250 t PVC-affald og 1500 t imprægneret træ fra erhverv. PVC-affald og imprægneret træ er ikke hidtil indsamlet særskilt fra husholdninger.

Der skal arbejdes på at sikre miljømæssigt og økonomisk hensigtsmæssige behandlingsmuligheder, således at der ved ordningens ikrafttræden er sikret mulighed for afsætning af det indsamlede PVC-affald til genanvendelse. En sådan modtager er ikke fundet til det PVC-affald, der har været indsamlet fra erhverv siden 1992. Dette PVC-affald er deponeret i en særlig celle på AV-Miljø med henblik på, at affaldet på et senere tidspunkt kan føres til anden behandling i form af genanvendelse.

Økonomi

Iværksættelsen af ordningen medfører ikke omkostninger for Københavns Kommune, idet udgifterne finansieres over renovationsgebyret.

 

BILAG VEDLAGT

1. Forslag til særlige bestemmelser for indsamling af storskrald, herunder elektronikaffald, kølemøbler, PVC-affald til genanvendelse, PVC-affald til deponering, imprægneret træ og pap i henhold til regulativ for Husholdningsaffald i Københavns Kommune.

 

Niels Juul Jensen

/Jørgen Høg

 

 

Til top